Çin'in sanayi üretimindeki öncü gösterge olan HSBC PMI (satın alma yöneticileri endeksi) Mart'ta son dört ayın en düşük seviyesine (48,1) geriledi. İhracat siparişlerinde beklenen toparlanma gerçekleşmezken, yeni siparişler son dört ayın, yeni işe alımlar ise son iki yılın en düşüğünde. İhracat siparişlerinin zayıf, yurt içi talebin yavaş seyri, Çin'de ek gevşeme adımı ihtimalini artırıyor.
Japonya'da ise son beş ayda verilen ilk dış ticaret fazlası ek parasal genişlemeye olan ihtiyacı düşürecek. ABD'ye olan ihracat şubat ayında son bir yılda en yüksek yıllık artışı (yüzde 12) gösterdi. Şubat ayı dış ticaret fazlası 32,9 milyar yen. (393 milyon dolar) Bu veri ocak ayındaki 1,5 trilyon yen rekor açıktan sonra keskin bir geri dönüşe işaret ediyor. Yen dolar karşısında son 11 ayın en düşüğüne geriledi.
Asya borsalarında dün yatay bir seyrin ardından bu sabah Japonya dış ticaret verisinin etkisiyle alıcılı bir başlangıç yaşansa da daha sonra Çin'in öncü PMI verisinin beklentilerin altında kalması sonucunda bu kazançlar geri verildi ve yatay bir seyir izleniyor.
ABD ve Avrupa'nın gösterge hisse senedi endekslerinde dün genel olarak yatay bir seyir izlendi. ABD'de ikinci el konut satışları beklentilere yakın gerçekleşirken, verinin piyasa üzerinde önemli bir etkisi görülmedi. Teknoloji şirketi HP'nin hisseleri yüzde 2,2 kayıpla Dow Jones endeksi içerisinde en fazla gerileyen hisse oldu.
Portekiz Hazinesi'nin dün gerçekleştirdiği bono ihalesinde 12 aylık kıymetin getirisi yüzde 3,65, talep oranı ise 2,5 kat seviyesinde oluştu (Önceki ihale yüzde 4,94, 2 kat). Portekiz ihalesinde oluşan olumlu sonuca rağmen İspanya ve İtalya tahvillerinde faizlerinde izlenen yükseliş seyri ise dün de devam etti. Citigroup başekonomisti Willem Buiter'in İspanya'nın borç yapılandırmasına gerek duyabileceği açıklaması ile İspanya getirileri 20 baz puan seviyesinde yükselirken, 10 yıllık İtalya getirileri de 2 hafta sonra ilk defa psikolojik yüzde 5 seviyesinin üzerini test etti.
Dün çevre Avrupa ülkelerinin borsalarındaki gerilemeler dikkat çekti. DAX ve CAC-40'ın yatay seyrine rağmen, bu ülkelerin tahvil getirilerinin yükselmesinin de etkisiyle gösterge endeksler İtalya'da yüzde 1,3 ve İspanya'da yüzde 0,9 oranında değer kaybetti.
İMKB
İMKB-100 gün içerisindeki yükselişlerin zayıf kalması ve Avrupa'nın başlıca endekslerinin yatay seyri nedeniyle günü yatay seviyelerden tamamladı. Vakıfbank (yüzde 1,8) ve Türk Havayolları (yüzde 1,5) kazançlarıyla, Türk Telekom (yüzde -2,8) kaybıyla öne çıkan hisseler oldular.
TL dün TCMB başkanı Erdem Başçı'nın enflasyon hedefine odaklandıklarına dair konuşmasından sonra dolara karşı yüzde 0,4 yukarıdan kapattı. TL hafta başından beri olumsuz küresel risk algısından dolayı ve piyasada TCMB'nin borç verme faizini yüzde 11,5'ten indirebileceği algısından dolayı dolara karşı yüzde 2 kaybetmişti. Başçı dün para politikasında kontrollü bir sıkılaştırmayı sürdüreceğini, enflasyonu yüzde 5 hedefine indirene kadar sıkılaştırmanın devam edeceğini ancak bunu yaparken bankacılık sektörüne zarar vermeyeceğini söyledi. Avro dolar dünü yatay kapattı.
Brent petrol, altın ve gümüş dün günü yatay kapatırken WTI petrol yüzde 1,6 yükseldi. ABD hükümetinin enerji verilerine odaklı birimi olan EIA, ABD'nin petrol arzının geçen hafta beklentilerin aksine gerilediğini belirtmesi WTI fiyatlarının yükselmesine sebep oldu. Ancak Financial Times'ın haberine göre WTI, fiziksel işlemlerde küresel gösterge olma özelliğini kaybediyor.