Komşu % 60 taviz istiyor
Avrupa'nın CDS'leri Euro Bölgesi'ndeki kriz ve Yunanistan'ın temerrüt endişelerine bağlı olarak rekor seviyelerde. İflasın eşiğindeki Yunanistan'ın 5 yıllık CDS'leri 7479'a kadar çıktı. Portekiz'de 5 yıllık CDS'leri 1065, İrlanda 670, İtalya 490 ve İspanya'da ise 393 seviyelerinde. Macaristan'ın 5 yıllık CDS'leri ise 672'e yükseldi. Buna paralel, Yunan tahvillerini elinde tutan özel sektör kreditörlerinin ekimde varlıklarının yüzde 50'sini silerek zarar yazma kararı Yunanistan'ı memnun etmedi. Söz konusu borç tıraşının yüzde 60'a çıkarılmasını isteyen Yunanistan'a karşın kreditörler, böyle bir adımın İtalya, İrlanda, İspanya ve Portekiz için de tekrarlanmasından endişe ediyor.
'Zararı kimin ödeyeceği belirsiz'
CDS'lerde ortaya çıkan karmaşık ve içinden çıkılmaz sistemi New York merkezli yatırım bankası Keefe, Bruttte & Woods'un araştırma direktörü şöyle açıklıyor: "Atlantik'in iki yakasındaki bankaların türevlerinin potansiyel kayıpları azalmadı. Finans şirketleri arasındaki bu tür işlemlerle risk uçup buharlaşmıyor. Bunların tamamı büyük bir risk. Temerrütlerle birlikte CDS'ler tetiklendiğinde, tüm bu muhataplar ayakta kalabilecek mi? Eğer herkes birbirinden türev satın alıyorsa, eninde sonunda bu kayıpları kim ödeyecek?"
ABD'li bankaların riski arttı
Euro Bölgesi'nin krizdeki ülkelerinin borçlarına karşılık sigorta satışını artıran ABD'li bankalar 2011'de daha büyük CDS riski aldı. 2008 krizinde birçoğu kurtarma yardımıyla iflastan kurtulan finans kurumlarının söz konusu CDS yükümlülüklerini kreditörlere sağlayabilecek yeterli karşılığı bulunmuyor. BIS verilerine göre ABD devleti ile birlikte banka ve özel sektörün sadece Yunanistan, Portekiz, İrlanda, İspanya ve İtalya için sattıkları CDS'lerin miktarı 600 milyar doları aşıyor. Bir diğer veri ise küresel piyasalardaki CDS hacminin yaklaşık yarısının ABD'nin sahip olduğunu gösteriyor.
Amerikan SPK'sı bankalardan bilgi istedi
ABD Sermaye Piyasası Kurulu (SEC), artan risklere karşı ABD'li bankalardan Avrupa'daki borçlarının durumu hakkında daha detaylı bilgi istedi. Bankaların bilançolarında yer almayan CDS gibi enstrümanların hacmi hakkında da bilgi isteyen SEC, bankaları, açık pozisyonlara düşmemeleri yönünde adım atmaya çağırdı.