Karadeniz'de dünya petrol devleri ile sondaja başlayan Türkiye rotayı Akdeniz'e kırdı. Milli petrol şirketi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, Akdeniz sondaj krizi yaşanırken sessizliğini bozdu. Akdeniz'de uzun yıllardır petrol arama çalışmaları yapıldığını aktaran Uysal, Türkiye'yi umutlandıracak gelişmeleri anlattı. 1985'te ABD'li Esso firmasının İskenderun açıklarında 100 metre derinlikte Gülcihan-1 kuyusu açtığını anlatan Uysal, "O yıllarda, şu anki adı Exxon olan Esso şirketi petrol keşfi yaptı. Ancak yapılan çalışmada rezerv 10 milyon varildi ve petrol varil fiyatı o tarihlerde 10 dolardı. Rakam düşük olduğu için kuyu ekonomik bulunmadı ve çimento ile kapatıldı" dedi.
DEV anlaşma yakında
Şirketin o zamanki yaklaşımının doğru olduğunu aktaran Uysal, "Bizim şimdi yaptığımız hesaplamalara göre sadece o alanda 25 milyon varil petrol rezervi var. Değeri neredeyse 2.5 milyar dolar. Önümüzdeki yıl 5 bin metreye inerek bu kuyuyu kazıp Akdeniz'in ilk sondajını yapacağız. Akdeniz'de ilk petrolü buradan üretmeyi hedefliyoruz" dedi. Akdeniz'de Antalya, Mersin ve İskenderun körfezlerinde çalışmalar yaptıkları ve ilk sismik çalışmaları bitirdikleri Antalya Körfezi'nden çok umutlu olduklarının altını çizen Uysal, "Burada büyük ve uluslar arası bir şirketle ortak sondaj için el sıkışmak üzereyiz. Anlaşma kapsamında sismik çalışmalar dahil tüm masrafları bize ortak olan yabancı şirket ödeyecek" diye konuştu. Piri Reis sismik gemisinin ardından milli petrol şirketine yakışan yeni bir sismik alacaklarını aktaran Uysal, "Yönetim kurulumuzdan karar çıktı ve Yüksek Planlama Kurulu'nda talebimiz bekliyor. İzin çıkar çıkmaz bir ay içinde yeni bir gemi almayı planlıyoruz" dedi. Uysal geminin maliyetinin 100 milyon doları aşacağını tahmin ettiklerini belirterek, "Bu gemiyle Kıbrıs'ın güneyindeki ruhsatlar dahil olmak üzere tüm alanlarımızı tarayacağız" diye konuştu.
Bir kuyu 300 milyon dolar
Mehmet Uysal, Akdeniz'de bir kuyu kazmanın maliyetinin 300 milyon doları aşacağını belirterek, "Bize Akdeniz aramalarına neden geç başladınız diyorlar. Dünyada bu derinlikte kuyular 2000'li yıllardan sonra kazılabilmeye başlandı. Deniz derinliği 2 bin metre ve bir kuyu sondajı 300 milyon dolar. Tüm bunların sonunda bulunacak petrol 1 milyar varilin altında olursa, ekonomik olmaz. O zaman kuyu çimento ile kapatılır" dedi.