Kredi anlaşmasının ocak ayında yürürlüğe gireceği bildirildi.
Rusya hükümeti ise birkaç gün önce, ilgili anlaşmayı yıl sonunda sonuçlandıracağını açıklamıştı.
Rum basın haberlerine göre, Rum yönetimi sözcüsü Sözcüsü Stefanos Stefanu, konuyla ilgili açıklamasında, ''Rus hükümeti ile imzalanan kredi anlaşmasının mümkün olan en kısa zamanda yürürlüğe girmesi için Maliye Bakanı'na yetki verildiğini'' söyledi.
Stefanu, Rusya'dan yıllık 4.5 faizle 2.5 milyar avro kredi alınmasını öngören anlaşmanın Ocak 2012 itibarıyla yürürlüğe gireceğini belirterek, bu faizin, uluslararası piyasalara göre yarı yarıya olduğunu kaydetti.
Stefanu, ''Kredi anlaşmasının adanın doğal kaynaklarından istifade prosedürleriyle ilgili hiçbir bağlantısı olmadığını ve hiçbir şart içermediğini'' savundu.
Rum sözcü, ''Krediyle Güney Kıbrıs'ın kısa ve orta vadeli ihtiyaçlarının karşılanacağını, yerel bankaların likit darlığına girmekten kurtulacağını, yabancı yatırımcıların Güney Kıbrıs'a olan güveninin geri geleceğini ve devlet tahvillerine Avrupa piyasalarındaki faiz baskısının azalacağını'' söyledi.
AB Komisyonu'nda ''sert tedbir'' uyarısı
Rum basınında yer alan haberlerde, Avrupa Komisyonu'nun, bütçe açığını birkaç ay içerisinde sınırlandırmaya yönelik sert tedbirler uygulamaması halinde yaptırım uygulayacağı konusunda Güney Kıbrıs'ı uyardığı, ayrıca işsiz sayısının eylül ayında 30 bine dayandığı da bildirildi.
Alithia gazetesine, göre, AB'nin ekonomiden sorumlu komiseri Olli Rehn'in Sözcüsü Amadeus Altafaz, birkaç ay içerisinde kamu borcunu ve bütçe açığını sınırlandırmaya yönelik sert tedbirleri uygulamaya başlamaması halinde Avrupa Komisyonu'nun Güney Kıbrıs'a yaptırım uygulayacağı konusunda uyarıda bulundu.
Ticaret ve Sanayi Odası (KEVE) Başkanı Manthos Mavrommatis de, psikolojinin değişmemesi halinde sorunların büyüyeceğini, bunun pratikte kendisini göstermeye başladığını ve halen bankacılık sistemine yapılan yatırımların 1.5 milyar avro azaldığını söyledi.
Haberde, Rum ekonomisinin kaygan zeminde olmaya devam ettiği, bunun da siyasi partileri ve yatırım çevrelerini endişelendirdiği belirtildi.
IMF'ye göre 2012 bütçe açığı yüzde 4,5 olacak
Fileleftheros gazetesine göre ise, Rum Maliye Bakanlığı'nın aksine, Uluslararası Para Fonu (IMF) Güney Kıbrıs'ın 2012 yılı bütçe açığını yüzde 4.5 olarak öngörüyor. Rum Maliye Bakanlığı'nın öngörüsü ise yüzde 2.3 olacağı yönünde.
Habere göre, IMF'nin Avrupa;nın ekonomik perspektifleriyle ilgili son raporunda, Güney Kıbrıs'ın kalkınmasının 2011'de durgun kalacağı, 2012'de kalkınma hızının yüzde 1 oranında artacağı; enflasyonun ise 2011'de yüzde 4, 2012'de ise yüzde 2,4 olacağı belirtiliyor.
"Rus kredisi de Rum ekonomisini kurtarmaya yetmeyecek"
Kıbrıs Rum kesiminde yayımlanan Politis gazetesi, 2,5 milyar avroluk Rus kredisinin bile, Rum ekonomisini kurtarmaya yetmeyeceği değerlendirmesini yaptı.
Gazetenin haberinde, devlet giderlerinin azaltılması için alınan önlemlerin yetersiz oluşu nedeniyle, böyle büyük meblağlı bir krediye karşın Rum ekonomisinin kurtarılmasının mümkün olamayacağı belirtildi.
Rum hükümetinin bu ay, borçlarını ödemek için 350 milyon avro, maaşları ödemek içinse 200 milyon avroya ihtiyacı olduğunu aktarılan haberde, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Standard&Poors'un 15 gün içerisinde Rum ekonomisini yeniden değerlendireceği bildirildi.
Kıbrıs Rum yönetimi Bakanlar Kurulu, Rusya ile yapılan yüzde 4.5 faizle 2.5 milyar avroluk kredi alınmasını öngören anlaşmayı onaylamış, kredi anlaşmasının ocak ayında yürürlüğe gireceği bildirilmişti.
Bu arada, Rum basın haberlerine göre, Güney Kıbrıs'ta işsizlik oranı son 3 yılda yüzde 157 oranında artış gösterdi. Eylül 2011'de, kayıtlı işsiz sayısı 29 bin 931 kişiye ulaştı.
IMF heyetinin temasları
Öte yandan, Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti, Rum ekonomisini değerlendirmek için Güney Kıbrıs'ı ziyaret ediyor.
IMF heyeti, Rum Merkez Bankası yetkilileri, bazı Rum işadamları ve siyasetçilerle görüştü. IMF'nin, Rum ekonomisiyle ilgili raporunun da 12 Ekim'de açıklanması bekleniyor.