Türkiye'ye açtığı toplam 230 milyar dolarlık tazminat davalarını tek tek kaybeden Uzan ailesi son darbeyi en çok ümit bağladığı ve faiziyle birlikte 20 milyar dolar talep ettiği Libananco davasında aldı. Dünya Bankası Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Mahkemesi (ICSID) Libananco davasını esasa geçmeden reddederken, dava sürecinde Enerji Bakanlığı bürokratları Türkiye'yi aşan uluslararası operasyonlara imza attı.
SAHTE İMZA TAKİBİ
Uzan'ın kara kutusu Ali Cenk Türkan, Enerji Bakanlığı'nın 2003 yılında Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik'e el koymadan önce, Güney Kıbrıs merkezli Libananco adlı şirketin ÇEAŞ-Kepez'e ortak olduğunu iddia etti. Ardından da tahkim mahkemesine başvurdu. Mahkemeye Libananco ile Uzan ailesi arasında imzalanan 2003 tarihli satış sözleşmesi belge olarak sunuldu. Ancak kalem şirketlerinin bu tarz iddialara karşı her yıl karakteristik mürekkep ürettiğini öğrenen bakanlık yetkilileri ve avukatları uluslararası operasyon için düğmeye bastı. Önce kalemin hangi markaya ait olduğu tespit edildi. Ardından Uzan'ın mahkemeye sunduğu belge üzerindeki yazıcı cihazlarının ve imza mürekkeplerinin davanın açıldığı 2006 yılından sonrasına, 2007 yılına ait olduğunu ispatladı. Mahkeme teknik raporları kabul ederek Uzanların mahkemeye düzmece belge sunduğuna karar verdi.
ÇEAŞ VE KEPEZ'İ KREDİDE KULLANMIŞ
Libananco
davası Uzan ailesinin 2003 yılına kadar hangi yollarla para kazandığını ortaya koydu. Buna göre Uzanlar yıllarca ÇEAŞ ve Kepez şirketlerinde elde ettikleri paraları İmar Bankası'na verdi. İmar Bankası'ndan da diğer şirketleri adına kredi aldı.
TEMYİZİN BEDELİ 15 MİLYON DOLAR
Uzanlar'ın üst mahkemeye giderek davayı temyize götürme hakkı bulunuyor. Ancak bu alternatif uygulandığı takdirde Uzanların Türkiye'ye 15 milyon dolarlık yargılama giderlerini ödemesi gerekiyor. Bakanlık yetkilileri bundan sonraki hukuki süreçle ilgili yol haritası çizeceklerini ifade ettiler.
11 MİLYON DOLAR İÇİN İCRA MASASI
Uzanlar
230 milyar dolarlık davaları kaybederken Türkiye'yi haksız yere zarara uğrattıkları dava masrafları nedeniyle Libananco'da 16 milyon dolar, iki ayrı Polonya davasında da 11 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Enerji Bakanlığı, Polonya davasından 11 milyon doların tahsili için Polonya nezdinde girişimlere başladı. Polonya'da davanın adına açıldığı Europe Cement Investment & Trade SA. şirketinin ise kararın hemen ardından iflasını açıkladığını aktaran yetkililer, "Polonya ile görüşülerek iflas masası açıldı. Takibimiz devam edecek" dedi.
BAKANLIK SESSİZ KALDI, BELGELER KONUŞTU
Enerji
Bakanlığı ve avukatlar Libananco davası duruşması boyunca 5 bavulu aşan binlerce evrakı mahkemeye gönderdi. En son 1 Temmuz'da 350 sayfayı aşan dilekçe yollandı. Davanın yetki aşamasında reddedilerek esasa geçilmesinin önlenmesi için evrakların sahte olduğuna dair tüm ispat yollarına başvuruldu. Enerji Bakanı Taner Yıldız, kararın ardından "Türkiye bir sülükten kurtuldu" yorumunu yaptı.
"BİLET VE OTEL KAYDI BULUNMADI"
Libananco şirketinin sahibi olduğunu iddia eden Ali Cenk Türkkan, çapraz sorguda şirketi satın almak için 2003 yılında Amman'dan Kıbrıs'a gittiğini anlattı. Harekete geçen Bakanlık yetkilileri Paris sorgulamasına Amman-İsrail arasında yakın tarihlerdeki tüm havayollarından "Böyle bir kişi yakın tarihlerde uçmamıştır" notu aldı. Ali Cenk Türkkan'ın "Anlaşmayı şu otelde imzaladım" iddiası da otel faturalarıyla yalanlandı.