Elektrik dağıtım ihalelerinde ikinci en yüksek teklifi veren firmalarla yapılacak görüşme öncesinde Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı'nın kurduğu MMEKA ilginç bir çıkış yaptı. İlk ortağı Karamehmet'ten ayrılan Kazancı, Gediz EDAŞ'ı devralmak için Özelleştirme İdaresi'ne başvurdu. İhalede 1.92 milyar dolar ile en yüksek teklifi verdiklerini, Rekabet Kurulu'nun BEDAŞ, Gediz ve Trakya elektrik dağıtım şirketlerinin, MMEKA ve Aksa şirketlerine devri halinde hakim durum yaratma gerekçesi ile Gediz'in devrine onay vermediği anımsattı. Trakya bölgesinin Aksa tarafından devralınmadığı, Gediz ihalesinde ise ikinci firmanın yükümlülüklerini yerine getirmediği için üçüncü şirket ile görüşmelere başlandığını kaydetti. Kazancı yazıda, kamu zararı oluşmaması için Gediz EDAŞ'ı devralmak istediklerini belirtti. ÖİB yetkilileri ise, sürecin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararları doğrultusunda ilerlemesi gerektiğini, ancak bir başvuru olması durumunda inceleneceğini belirttiler.
'PEŞİN ÖDEYEYİM'
Kazancı, (Gediz'in dışında) ÖİB'ye ödemelerde ek süre için ek teminat yatırmamış olmalarına ve ihalelerin en iyi ikinci teklifi verenlere geçmesine rağmen, 29 Ağustos'ta Boğaziçi ve Ayedaş'ın ihale bedeli olan toplam 4.8 milyar doları ortağı ile birlikte nakden ödemek istediklerini söyledi. Kazancı, "Bu global krize rağmen hükümetimize ve uyguladığı ekonomik politikalara güvenimizin bir göstergesi olarak ortağım ve ben Boğaiziçi ve Ayedaş için 4.8 milyar doları nakden ödemeye hazırız" dedi. Başkent Gaz'ı da daha önceki ortağı Mehmet Emin Karamehmet ile yaşadıkları ihtilaf nedeniyle davalık olmaları sebebiyle devralamadıklarını belirten Kazancı, "Hükümet onay verirse 1.2 milyar doları ödeyerek Başkent Gaz'ı devralmaya hazırız" dedi. Kazancı, toplamda 8 milyar doları bulan ihale tutarını 'kuzeyli' ortağı ile ödemeye hazır olduğunu söyledi.
HUKUKİ OLARAK MÜMKÜN OLMAZ
Konuyla yakından ilgilenen bir yetkili ise, "Bu durum ÖİB'nin veya başka bir kurumun yapabileceği bir şey değil. Hukuki sonuçlar doğurabilecek bir konu. Ancak bu konuda hükümet ve ÖYK'nın toplanarak ülkedeki cari açığı ve diğer sorunları göz önüne alması ve bu yönde bir karar vermesi halinde olabilecek bir durum. Aksi takDirde bütün ihale prosedürünü bir kenara bırakmak söz konusu olamaz. Hiçbir bürokratın böyle bir yetkisi de yok. Ancak siyasi bir kararla bu mümkün olabilir" dedi.