Yılan hikayesine dönen 10.8 milyar dolarlık elektrik dağıtım özelleştirmelerinde teminat krizi yaşanırken, Çılgın Mehmetler'den sürpriz karar geldi. İhalelere kurdukları MMEKA şirketi ile ortak giren ancak devralma sürecinde birbirleri ile dolandırıcılık iddiası ile mahkemelik olan Mehmet Kazancı ve Mehmet Emin Karamehmet ikilisinden Kazancı, Karamehmet'le ortaklığı bitirerek Avrupalı bir fonla ihalelere devam etme kararı aldı.
KAZANCI EK SÜRE İSTEMİŞTİ
10.8 milyar dolarlık 7 elektrik dağıtım bölgesinin 30 Ağustos'a kadar devri gerekiyor. Bunun için şirketlerin 30 Haziran'a kadar Özelleştirme İdarelerine ihale bedelinin yüzde 2'si oranında teminat yatırmaları gerekiyordu. Ancak 30 Haziran'da toplamda 192 milyon dolar teminat yatırması gereken şirketlerden sadece Karavil Grubu Dicle bölgesi için 4,5 milyon dolarlık ödeme yaparak ek süre almıştı. Başkent ihalesinin iptalinin ardından gözlerin çevrildiği "Çılgın Mehmetler" ikilisi de gerekli sürede teminatı yatırmadı. Mehmet Kazancı süre bitimine doğru Özelleştirme İdaresi'ne yazı göndererek, "Ek süre talep ediyorum. Memleketin yararı için 15 günlük ek süre verin" talebinde bulundu. Bu yazının ardından Özelleştirme İdaresi tüm şirketlere 25 Temmuz'a kadar ek süre verdi.
KAZANCI TEK BAŞINA DEVAM
Bu yazının ardındaki bilgilere ise SABAH ulaştı. Kazancı'ya yakın kaynaklara göre Başkent Doğalgaz A.Ş. ihalesinin iptali ve ikillinin 107 milyon dolar teminat yakmasının ardından Mehmet Kazancı, Mehmet Emin Karamehmet ile ortaklığı anlaşmalı olarak bitirilmesi konusunda masaya oturdu. İkilinin ayrılıkta prensip olarak anlaşarak şartları protokole bağlamaya çalıştığı belirtildi. Kazancı, bu süreçte bulduğu Avrupa kaynaklı bir fonla ihalelere devam edeceğini Ankara'daki yetkililere ve Özelleştirme İdaresi'ne bildirdi. Kazancı'nın Karamehmet'le ortaklığı sorunsuz bitirmesi durumunda yola tek başına devam edeceği belirtiliyor.
3.1 MİLYAR $ PEŞİN YATIRMALI
Mehmet Kazancı'nın, Mehmet Emin Karamehmet ve ihalelerde 3. ortakları İş-Kaya ile yolları ayırması durumunda 25 Temmuz'a kadar Boğaziçi için yaklaşık 59.8 milyon dolar, AYEDAŞ için 36.2 milyon dolar daha teminat ödemesi gerekiyor. Kazancı'nın yola devam etmesi durumunda ise Boğaziçi için 1.2 milyar dolar peşin (İhale bedelinin yüzde 40'ı), AYEDAŞ içinse 1.9 milyar dolarlık ihale bedelini 30 Ağustos'a kadar ödemesi gerekecek.
Özelleştirmelere İspanyollar talip
BORÇ batağında yüzen İspanya'nın dev şirketleri yatırım imkanları için Türkiye'ye geldi. Başta Başkent Doğalgaz ihalesi olmak üzere dev özelleştirmelerle ilgilenen şirketler Özelleştirme İdaresi'nden brifing aldı. İspanyol yatırımcıların ilk etapta temmuzda tekrar satışa çıkarılmaya hazırlanan Başkent Doğalgaz AŞ ile ilgilendikleri belirtiliyor. Ayrıca İspanyol yatırımcılara Türkiye'de başlayacak 40 milyar dolarlık Avrupa'nın en büyük elektrik üretim özelleştirmeleri ve altyapı yatırımlarıyla ilgili de bilgi verildi.
ŞİRKETLER KREDİ BULAMIYOR
ELEKTRİK dağıtım özelleştirmelerini devralmayı bekleyen şirketlerin büyük kısmı geçtiğimiz hafta ek teminatlarını yatıramayarak yola devam etmediğini Özelleştirme İdaresi'ne bildirmişti. Bunun en büyük sebebi olarak son dönemde hükümetin ekonomik ısınmaya karşı devreye aldığı tedbirlerle artan kredi maliyetleri gösteriliyor. Bu nedenle yeni özelleştirmeler öncesi özellikle yabancı fonlar devreye alınarak finansman bulunması hedefleniyor.