Maliye'nin "yatırım yapılmıyor" diyerek bina yapımı için tahsis edilen araziyi geri istemesi İstanbul Sanayi Odası'nı (İSO) karıştırdı. Sanayiciler 49 yıllığına kiralanan arazinin bedelinin 14 yıldır kendilerinden toplanan aidatlarla verildiğine dikkat çekerek yönetimi eleştiriyor. Meclis üyeleri bugüne kadar yatırım yapılmaması konusunda da İSO Başkanı Tanıl Küçük'ü suçluyor.
AİDATLAR BOŞA GİTTİ
İSO Meclis üyesi Adnan Dalgakıran konuyu "Tam bir beceriksizlik" diye yorumlarken, Küçük'ü eleştirdi. Dalgakıran, "Başkan muhalefet yapmaktan diyalog kurmaya vakit bulamıyor. Yenibosna son derece değerli bir bölge. İstanbullu sanayicilerin de dünya çapında bir merkeze ihtiyacı var. 30 yıllık binalarda oturmaya mı devam edeceğiz? Mecburi aidat ödeyen sanayiciler bunu sorgulayacaktır. İSO'nun kendi üyelerine ne fayda sağladığını anlatması gerekecektir. Genel Kurul'un buna tepki vermesi gerekir. Bizden toplanan aidatlar acaba çarçur mu ediliyor?" dedi. İSO Meclis Üyesi Aynur Ayhan da şimdiye kadar sanayicilere yakışan bir kompleks yapılmamasını eleştirerek, "Hiçbir mazeret sunamazlar. Şimdiye kadar sanayiciye yakışır bir bina yapılabilirdi. 'Para yoktu yapamadık' ya da 'İmar çıkmadı yapamadık' gibi mazeretler kabul edilemez. Sonuçta arazinin etrafında karşısında birçok bina, kompleks var. Sanayiciden toplanan aidatlarla kirası ödeniyor. Şu anda birçok kişi olayın farkında değil. Farkına vardığında yer yerinden oynayacak" şeklinde konuştu. İSO Meclis Üyesi Süleyman Orakçıoğlu ise arazinin karşısındaki Dış Ticaret Kompleksi ve TİM binasına dikkat çekerek, "Aynı dönemde iki arazi de tahsis edildi. Tahsisli olan yerlerde imar engeli olduğunu söylemek çok doğru bir açıklama değil. TİM'in binası kısa sürede yapıldı. Okan Oğuz'a teşekkür etmek lazım. Yani bölgede bir emsal var. Çalışan ve isteyen yapıyor. Burada bana göre bir ihmal var, süreçleri yönetememek var" diye konuştu.
'FIRSATI KAÇIRDILAR İHMALKâRLIK VAR'
İSO Meclis Üyesi Ali Eren bölgeyi çok iyi bildiğini belirterek, şöyle konuştu: "İhracatçılar Meclisi binasının tam karşısında, havaalanının yanında bir arazi. Hiçkimsenin kolay kolay ele geçiremeyeceği bir yerde. Orada İSO'ya bir genel merkez binası yakışırdı. TİM ile de bütünlük sağlayacaktı ve o bölge iş dünyasının çekim merkezi olacaktı. Bu fırsat kaçtı. Bu dönemde ve bundan önce yapılan ihmal var. Bu konuda gevşek davranıldığı anlaşılıyor."
KENDİ BİNASINI YENİLEDİ
Tanıl Küçük başkanı olduğu odayı yeni binasına taşıyamasa da kendi şirketi olan Elit Çikolata'yı 80 yıl aradan sonra 2010'da yeni fabrikasına taşımayı başardı. 2004'ten bu yana her yıl yüzde 30 büyüyen şirket, Kasımpaşa'daki atölyeden çıkıp Esenyurt'taki lüks fabrikasına geçti.
67 ODA YENİ BİNASINI DİKTİ
Türkiye'de TOBB'a bağlı 137 oda ve borsa son 6 yılda adeta baştan yenilendi. Kuşadası'ndan Iğdır'a Adıyaman'dan Edirne'ye kadar 67 oda ve borsa yeni hizmet binalarına geçti. Birçok oda da mevcut tesislerini ek hizmet binaları ile güçlendirdi.
GÖRÜNTÜ PRESTİJ KAYNAĞI
Odaların görüntüsü şehrin ticari gelişmişliğinin temsili açısından büyük önem taşıyor. Şehir ekonomisinin de sembolü haline gelen odalar bu nedenle modern ve akıllı teknolojilerle inşa ediliyor. Son dönemde prestijli binalar yapan odalar ise şunlar : Kayseri Sanayi Odası, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası, Sungurlu Ticaret ve Sanayi Odası, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası, Dörtyol ve Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası.