Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Avusturya-Türkiye ilişkileriyle ilgili olarak, ''Türkiye zaten pozitif tutumunu başından beri sürdürüyor. Tabii ki AB'nin Türkiye'ye, Türkiye'nin de AB'ye karşılıklı ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz'' dedi.
Yıldız, Hazar ile Kafkaslar'daki doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi için hazırlanan Proje Destek Anlaşmaları'nın (PSA) resmi imza törenine katılmak için Kayseri'ye gelen Gürcistan Enerji Bakanı Alexander Khetaguri, Avusturya Ekonomi, Aile ve Gençlik Federal Bakanı Reinhold Mitterlehner ve AB Enerji Komisyoneri Günther Oettinger ile anlaşmanın imzalanacağı Dünya Ticaret Merkezi'nde görüştü.
Yıldız, Alexander Khetaguri ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, konuk bakanın Kayserispor Teknik Direktörü Şota Arvaledze ile akraba olduğunu belirtti.
Khetaguri ise Taner Yıldız ile çok yakın ve sıcak ilişkileri olduğunu, kendisini uzun zamandır Kayseri'ye davet ettiğini söyledi.
Kayseri'yi çok beğendiğini ifade eden Khetaguri, ''Biz enerji de sayın bakanla çok aktif ve sıcak bir şekilde çalışıyoruz. Sadece biz iki enerji bakanının çok sıcak çalışması değil, iki hükümet iki başbakan da çok sıcak çalışıyor. Biz artık pasaportları kaldırdık. İki ülke arasında nüfus cüzdanı ile geçiş ve birçok ortak projelerle dostluk ve akrabalığı daha pekiştjrecek şekilde çalışıyoruz'' dedi.
YILDIZ-MİTTERLEHNER GÖRÜŞMESİ
Bakan Yıldız, daha sonra Avusturya Ekonomi, Aile ve Gençlik Federal Bakanı Reinhold Mitterlehner ile görüştü.
Avusturyalı bir gazetecinin ''Avusturya ile Türkiye arasında biraz soğukluk var gibiydi, bu şimdi hissedilmiyor'' demesi üzerine Yıldız, şunları söyledi:
''Avusturya ve Türkiye iki güçlü ülke. Aralarındaki o serinliği aşacak güçtelerdir diye düşünüyorum. Teknik olarak enerji sektörü ortak paydaya konulabilecek önemli bir başlıktır. Bu ilişkilerin geliştirilmesinde katalizör görevi görecektir. Madem ki dünya küreselleşiyor, Avusturya ve Türkiye de ortak politikalar üretebilecek duruma mutlaka gelecektir. Nabucco bunun en iyi örneklerinden bir tanesidir.''
Yıldız, gazetecilerin ''Bu bir başlangıç mı?'' diye sormaları üzerine de ''Türkiye zaten pozitif tutumunu başından beri sürdürüyor. Tabiİ ki AB'nin Türkiye'ye, Türkiye'nin de AB'ye karşılıklı ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz'' dedi.
Mitterlehner'in Kayseri'de hem tarihi yerleri ziyaret edeceğini hem de güzel bir anlaşmaya hep beraber imza koyacaklarını ifade eden Yıldız, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer'in de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuğu olarak Kayseri'ye geldiğini anımsattı.
Reinhold Mitterlehner de ekonomik ve siyasi ilişkilerin birlikte devam ettiğini, Nabucco'nun da bunun canlı örneği olduğunu vurguladı.
Mitterlehner, Nabucco çalışmaları sayesinde bu ilişkilerin daha da perçinleneceğini sözlerine ekledi.
YILDIZ-OETTİNGER GÖRÜŞMESİ
Yıldız, imza töreni öncesi son görüşmesini de AB Enerji Komisyoneri Günther Oettinger ile yaptı.
Daha önce Romanya, Avusturya ve Gürcistanlı meslektaşları ile görüştüğünü anımsatan Yıldız, bugün Türkiye ve bölgesi için önemli bir projenin, proje destek anlaşmasına imza koyacaklarını söyledi.
Günther Oettinger de Kayseri'de Taner Yıldız tarafından misafir edilmelerinin kendileri için bir ayrıcalık olduğunu kaydetti.
Kayseri'de yapılacak konferansın çok başarılı olacağına inandığını dile getiren Oettinger, ''Hem AB'den size saygıları getirmiş bulunuyorum hem de Azerbaycan enerji bakanından. Buraya Bakü'den geldim. O da size saygılarını sunuyor'' dedi.
Oettinger, Nabucco Projesinin çok büyük bir proje olduğunu, Türkiye'nin de burada çok büyük bir görevi olabileceğini anlattı.
Projenin Avrupa gaz piyasasının Hazar Denizi ve Ortadoğu'ya açılmasını kapsadığını belirten Oettinger, şöyle devam etti:
''Buraya bugün çok önemli ülkeleri davet ettiniz. Örneğin, Romanya, Bulgaristan, Almanya, Macaristan gibi. Tabii bu, projenin ne kadar uluslararası ve önemli bir proje olduğunun bir kanıtı. 2011 yılı güney koridoru için bir karar yılı olabilir. Azerbaycan ve Irak petrol ile gaz açısından önemli ülkeler. Diğer taraftan Avrupa'nın ihtiyaçları giderek artıyor. Demek oluyor ki bu proje çok büyük bir öneme haiz bir proje. Esasında bu projede söz konusu olan hem Türkiye'nin hem başka ülkelerin gaz ihtiyacı için hem ekonomik gelişme açısından Türkiye için önemli bir proje ve birçok AB ülkesi için de önemli bir proje. Burada Türkiye gaz açısından bir yerde transit ülke rolünü üstlenecektir. Nabucco öyle bir altyapı ki onyıllar boyunca bu gaz gelişmesi Nabucco sayesinde gerçekleşebilecektir. Başkan Aliyev'i bir petrol ve gaz konferansında dinledim ve gördüm. Petrol ve gaz konusunun 'Avrupa düzeyinde çözüleceğini' ve gazın kime satılacağıyla ilgili kararların da bu sene verileceğini tahmin ediyorum. Biz Avrupa olarak da çalışmalarımızı yapalım, hazırlayalım ki Bakü'de karar verildiği an biz de buna hazır olalım.''
Türkiye'de ve AB ülkelerinde sözünü ettiği kararın, şirketlerin kararı olmakla beraber siyasilerin de bunda önemli rolü olduğunu kaydeden Oettinger, ''Hükümet ve parlamentoların yasal temellerine ihtiyacımız var. Tabii ekonominin de yatırım kararları. Eminim ki bugün ki konferans tam zamanında yapılmış bir konferans. Yaptığınız bu konferans eminim ki birçok AB ülkesi ve Hazar Denizi arasında çok önemli bir mihenk taşı oluşturacak'' dedi.