Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'ye ait yüzde 80 oranındaki hissenin özelleştirmesi için, sonbaharda yeniden ihaleye çıkacaklarını bildirdi.
Aksu, Başkent Doğalgaz Dağıtım'ın yüzde 80 oranındaki hissesinin özelleştirilmesinde Karamehmet-Kazancı ortaklığının ihale bedeli olan 1 milyar 211 milyon doları ödememesi ile meydana gelen iptal kararını, AA muhabirine değerlendirdi.
ÖİB Başkan Vekili Aksu, İdare olarak ellerinden geleni yaptıklarını ve ihale bedelinin yatırılması için, ek süre de vererek son ana kadar beklediklerini söyledi.
Özelleştirme işlemlerinde bu tür durumların yaşanabildiğine işaret eden Aksu, ortaya çıkan gelişmeden sonra mevzuat hükümlerini yerine getirdiklerini vurguladı.
Aksu, iptal sonrası yeniden hazırlık yapacaklarını, ihale dokümanlarını revize edeceklerini ve şartnameyi yeniden hazırlayacaklarını belirterek, ''Bu hazırlıkların ardından bilgi odası sürecini başlatacağız.
Yatırımcılara dönük bilgilendirme toplantıları gerçekleştireceğiz. Yani ihale süreci yeniden başlamış olacak. Bu çerçevede, sonbaharda Başkent Doğalgaz'ın yüzde 80 hissesinin özelleştirilmesi için yeniden ihaleye çıkacağız'' diye konuştu.
İSTANBUL ANADOLU YAKASI VE BOĞAZİÇİ'NDE NE OLACAK?
Çukurova ve Kazancı grubunun yüzde 50'şer ortaklıkla kurduğu MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş'nin Başkent Doğalgaz'da 1,2 milyar dolar ihale bedelini yatıramaması nedeniyle meydana gelen iptal kararının ardından, Karamehmet-Kazancı ortaklığının en yüksek teklifi verdiği İstanbul Anadolu Yakası ve Boğaziçi Elektrik Dağıtım ihaleleri de kamuoyunun gündemine girecek.
Ortaklığın bu iki dağıtım bölgesinde ihale bedelini ödeyip ödeyemeyeceği merakla beklenirken, Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, söz konusu özelleştirmelerde ihale bedelinin yatırılması için 31 Mayıs'a kadar süre bulunduğunu söyledi.
Aksu, prosedür gereği sürenin tamamlanmasını bekleyeceklerini, herhangi bir olumsuz gelişmede mevzuatın gereğini yapacaklarını ifade etti.
Mehmet Kazancı ve Çukurova Holding'in patronu Mehmet Emin Karamehmet'in yüzde 50'şer ortaklıkla kurduğu MMEKA şirketi, enerji ihalelerinde de ön plana çıkmıştı.
MMEKA, Boğaziçi Elektrik Dağıtım, İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş (AYEDAŞ) ile Gediz Elektrik Dağıtım özelleştirme ihalelerinde en yüksek teklifi vermişti.
Ancak, Rekabet Kurumu 3 elektrik dağıtım bölgesinden birinden feragat etmeleri gerektiğini belirtince Gediz Elektrik Dağıtım, en yüksek ikinci teklifi veren firmaya bırakılmıştı.
Karamehmet-Kazancı ortaklığı Boğaziçi Elektrik Dağıtım'ın özelleştirme ihalesinde 2 milyar 990 milyon dolar, İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş'nin özelleştirme ihalesinde 1 milyar 803 milyon dolarlık teklifte bulunmuştu.
Bu durumda, şirket Boğaziçi Elektrik Dağıtım ve İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş'de 4 milyar 793 milyon dolarlık taahhüt altına girmişti.
BELEDİYE HİSSESİ NE OLACAK?
Başkent Doğalgaz'ın yüzde 80'lik hissesinin özelleştirme ihalesinin iptalinin ardından, gözler şirkette Büyükşehir Belediyesi'ne ait yüzde 20'lik hissenin özelleştirme sürecine çevrildi.
Geçtiğimiz ay nihai pazarlık görüşmesi gerçekleştirilen ihalede, Çukurova Grubu'na ait Çankaya Doğalgaz A.Ş 310 milyon dolarla en yüksek teklifi vermişti. Celal Sever'de 304 milyon dolarla ikinci en yüksek teklifin sahibi olmuştu.
Rekabet Kurulu, Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'nin yüzde 20 hissesinin Çankaya Doğalgaz Dağıtım A.Ş ya da Celal Sever'e devrinin şirketin kontrol yapısında değişikliğe yol açmayacağını bildirmiş ve devir işleminin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun kapsamında olmadığına karar vermişti.
MALİYE BAKANI ŞİMŞEK: ''MAALESEF BİZ SÜRECİN BÖYLE BİTMESİNİ İSTEMEZDİK''
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'nin yüzde 80 oranındaki hissesinin özelleştirme ihalesinin iptaliyle ilgili olarak, ''Maalesef biz sürecin böyle bitmesini istemezdik, bu sene için süreci tekrar başlatmak lazım, biz tekrar ihaleye çıkacağız'' dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Hasankeyf'te NTV kanalında katıldığı canlı yayında, Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'nin yüzde 80 oranındaki hissesinin özelleştirme ihalesi için Özelleştirme İdaresi Başkanlığının (ÖİB) verdiği iptal kararını değerlendirdi.
Söz konusu özelleştirme ihalesi sürecinin geçen sene tamamlandığını hatırlatan Şimşek, o günden bu yana şirketin kendilerinden ek süre istediğini, gerekli ek sürelerin de şirkete verildiğini belirterek, şunları söyledi:
''Ek süreyi verirken Özelleştirme İdaresi Başkanlığı olarak ek teminat da aldık. Bu teminat yaklaşık olarak 93 milyon dolar. Buna aynı şekilde belediyenin de kendi yüzde 20'lik satış süreci beklendi. Orada da 30 milyon dolar civarında bir teminat var. Şimdi ikisini topladığınız zaman çok ciddi bir teminat var. Fakat bütün bunlara rağmen bu süre dün itibariyle doldu. Maalesef anladığım kadarıyla kredi bulamamışlar. Bizim iptalden başka seçeneğimiz yoktu.
ÖİB iptal etmiş, biz sürecin böyle bitmesini istemezdik. Biz sürecin başarıyla bitmesini isteriz. Fakat maalesef bu kadar uzun bir süre olmasına rağmen, bakın bugün mayısın başı, geçen senenin ortasından bu yana yani 8-9 aylık bir süreçten bahsediyorsunuz. Demek ki bunu toparlayamadılar. Şimdi bu sene içerisinde süreci tekrar başlatmak lazım, biz tekrar bir ihaleye çıkacağız. Ümit ediyorum ki tamamlanır.''
YENİDEN YAPILANDIRMA
Yeniden yapılandırmada süre uzatımının yapıldığını hatırlatılarak, burada son durumunun ne olduğunun sorulması üzerine Bakan Şimşek, bu konuda öngördüklerinden çok daha başarılı bir performans gösterdiklerini söyledi.
Yeniden yapılandırma çalışmaları kapsamında kendilerinin alışveriş merkezlerine stand kurduklarını, billboardlara ilan verdiklerini, bütün ülkeyi dolaşarak yeniden yapılandırmayı anlattıklarını belirten Şimşek, ''ilk defa Maliye Bakanlığı, özel şirket gibi kendi hizmetini pazarlama fırsatını buldu ve çok başarılı oldu'' dedi.
Son rakamlar itibariyle 4,4 milyon dosyanın yeniden yapılandırıldığını bunun da yaklaşık 3,9 milyon mükellefi ilgilendirdiğini ifade eden Şimşek, bu kapsamda 26,2 milyar liralık bir yapılandırma taahhüdünün söz konusu olduğunu bildirdi. Bunu büyük bir başarı olarak niteleyen Şimşek, şöyle devam etti:
''Bu ayın sonuna kadar bir süremiz var, hala ilgi devam ediyor. Bu sadece Maliye Bakanlığı kısmı, işin Sosyal Güvenlik Primlerinin yeniden yapılandırılması boyutu da var. Orada da iyi gidiyor. Toplamda herhalde 50 milyar liraya gidiş var. Bir 44-46 milyar liralık bir rakam söz konusu. Bu taksitlendirilip, ödeme taahhüdünün şu anda bize verildiği rakam. Yani brüt miktarı yansıtmıyor. Brüt miktar bunun herhalde en az iki katı kadar civarında bir rakam''
SANAYİ ÜRETİM RAKAMLARI VE BÜYÜME
Dün açıklanan mart ayı sanayi üretim rakamlarının, ilk çeyrekte güçlü büyümeye işaret olarak yorumlandığının ifade edilmesi üzerine, Şimşek, ''tüm rakamlar ilk çeyrekte büyümenin güçlü seyrettiğine; rakam vermek için erken ama; herhalde yüzde 9'lar civarında bir yüksek büyüme performansıyla gittiğimize dair işaretler var, ama derinlemesine analiz yapmış değilim. Fakat büyümenin hızı yavaşlıyor'' diye konuştu.
Çok açık bir şekilde kredilerde, sanayi üretiminde bir yavaşlama olduğuna, ihracatta ise bir toparlama olduğuna dikkati çeken Şimşek, aslında iç talebin çok yüksek büyüme hızından, çok daha makul düzeyine doğru gevşediğini gösterdiğini, bunun da ekonomide aşırı ısınmanın engellenmesi anlamında önemli olduğunu kaydetti.
Bunların alınan tedbirlerin çalışıp çalışmadığına ilişkin ilk izlenimler olduğuna işaret eden Şimşek, rakamların kendilerine alınan tedbirlerin yavaş yavaş çalışmaya başladığını gösterdiğini ifade etti.
CARİ AÇIK
Cari açık konusunda Merkez Bankasının aldığı tedbirlerinin sonuç vermeye başlamasının maliye tedbirleri ihtiyacını ortadan kaldırıp kaldırmadığının sorulması üzerine Şimşek, para politikasının etkilerinin gecikmeli olduğunu, bunun çalışmasına bir süre vermek gerektiğini, bunun için de en az 6 ay olmak üzere, 9 aya kadar fırsat tanımak gerektiğini kaydetti.
Nisan ayı ortasından sonra ilk işaretlerin oldukça olumlu olduğuna işaret eden Şimşek, ''herkes yine cari açığa bakıyor, (cari açık yükseliyor o nedenle ek tedbir lazım) deniliyor, Ek tedbir gerekirse biz düşünmeden yaparız'' dedi.
BATMAN ADAYLIĞI NASIL KARŞILANDI?
Batman'dan milletvekilliği adaylığının nasıl karşılandığının sorulması üzerine Bakan Şimşek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Batman adaylığına karar verirken, bu konuyu kendisine sorduğunu, kendisinin de mutlulukla karşıladığını söyledi.
İnsanın doğduğu, büyüdüğü baba ocağına geri gelip hizmet etmesi kadar güzel bir şey olmadığını ifade eden Maliye Bakanı, ''O nedenden dolayı sayın Başbakanımıza, ülkeme hizmet etme imkanı verdiği için, kendilerini temsil etme fırsatı verdiği için son derece müteşekkirim'' dedi.
Batman'da kendisine büyük ilgi gösterildiğini belirten Mehmet Şimşek, ''Çünkü beni bir umut olarak görüyorlar, bu memleketin değişime ihtiyacı var, umuda ihtiyacı var'' dedi.
KÜRTÇESİNİ GELİŞTİRİYOR
Batman'da Kürtçesini geliştirme imkanı da bulduğunu anlatan Şimşek, bazı mitinglerin bir kısmını Kürtçe yaptığını, bazı vatandaşlarla Kürtçe konuştuğunu söyledi.
''Çocuğunuza Kürtçe bir isim koymayı düşünüyor musunuz?'' şeklindeki soru üzerine de Şimşek, ''Henüz ortaklıkta çocuk yok, olursa inşallah düşüneceğiz'' yanıtını verildi.
Batman'da öncelikle eğitilmiş iş gücüne ihtiyaç olduğunu kaydeden Bakan Şimşek, ikinci olarak altyapıyı hazırladıklarını, üçüncü olarak da bölgeye iş gücü sağlayacak yatırımları teşvik ettiklerini dile getirdi.
Şimşek, ''Kepenk kapattıranlara bence vatandaşımızın oy vermemesi lazım. Bu çok açık, net konuşuyorum, vatandaşımız zaten fakir, bunu hak etmiyor. Bir de ortalıkta bir sebep de yok'' diye konuştu.
Bugün Batman'ın Kozluk ilçesinden, merkezden, Hollanda'ya ihracat yapan firmaların ilk kez tekstil ürünlerini modanın merkezi İtalya'ya ihraç etmeye başladığını anlatan, ''Belki Batmanımız, huzurla birlikte daha çok istihdam daha çok iş yaratarak, cari açığın uzun vadede azaltılmasına katkıda bulunacak, çünkü İstanbul'da üretim maliyetleri yüksek, yavaş yavaş üretim Batman'a kaydırılmaya başlandı'' diye konuştu.