Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ'nin (TÜPRAŞ) 51. Genel Kurul Toplantısında, 2010 yılı cari dönem karından 745 milyon 848 bin 545 TL'nin 4 Nisan'dan itibaren hissedarlara dağıtılmasının kararlaştırıldığı bildirildi.
TÜPRAŞ Kurumsal İletişim Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, dün divan başkanlığını TÜPRAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç'un yaptığı Genel Kurul'da şirketin 2010 yılı mali tablolarının onaylanarak, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Denetçilerin ibra edildiği belirtildi.
Genel Kurul toplantısında, Yönetim Kurulu'nun 2010 yılı kazancının dağıtılması ve dağıtım tarihi konusundaki önerisinin kabul edildiği bilgisine yer verilen açıklamada şöyle denildi:
''2010 yılı cari dönem karından 745.848.545,28 TL'nin 4 Nisan 2011 tarihi itibariyle hissedarlara dağıtılması kararlaştırıldı. Bu doğrultuda yüzde 297,84 nispetinde ve 1,00 TL nominal değerde bir adet hisse senedine hissedarlarımızın vergi mükellefiyetine göre 2,9784 TL brüt, 2,53164 TL net nakit temettü ödenecektir. Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerinin seçiminin de yapıldığı toplantıda, Yönetim Kurulu Üyeliklerine Rahmi M. Koç, Semahat Arsel, Mustafa V. Koç, Ömer M. Koç, Ali Y. Koç, Dr. Bülent Bulgurlu, Osman Turgay Durak, Temel K. Atay, Erol Memioğlu, Yavuz Erkut, Ahmet Aksu seçilirken, Denetim Kurulu Üyeliklerine ise Ali Tarık Uzun, Serkan Özyurt ve Mehmet Sarıtaş seçildi.''
ÖMER M. KOÇ: "100 DOLAR ÜSTÜ PETROL FİYATI RAFİNERİ MARJINI OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR"
Genel kurulda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, ham petrol fiyatlarındaki değişime dikkati çekerken, varil başına fiyatın 79 dolar düzeyinde başladığı 2010 yılında, sezonsallık ve rafineri bakımları gibi nedenlere şubat başında 70 doların altına gerileyen ham petrol fiyatlarının, Avrupa bankalarının stres test sonuçları ve ABD merkez bankasının ''FED'' ekonomik tedbirlerinin küresel ekonomiye ilişkin kaygıları azaltmasına bağlı olarak artış trendi içerisine girerek 2011 yılına 93,70 dolarla başladığını anlattı. Halen 100 doların üzerinde seyreden petrol fiyatlarının küresel büyümeyi ve rafineri marjını olumsuz etkileyebileceğinin dikkate alınması gereken önemli bir husus olduğunu vurgulayan Koç, şöyle devam etti:
KOÇ: ''DEVİR SONRASINDA YILLIK ORTALAMA 4 KAT DAHA FAZLA YATIRIM GERÇEKLEŞTİRİLMİŞ OLACAK''
''Başlattığımız fuel oil yatırımımızla TÜPRAŞ'ı ağırlıklı olarak araç yakıtı üretiminde konumlandırmış olmanın yanı sıra ülkemizin motorin açığının üretimle karşılanmasına önemli katkı sağlanmış olacaktır. 2006-2010 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönemde gerçekleştirilen 1,4 milyar dolarlık yatırım harcamasının yanı sıra fuel oil dönüşüm projesi de dahil 2006-2014 dönemindeki yatırım tutarı toplamda 4,23 milyar dolara ulaşacaktır. Böylece 1989-2005 dönemini kapsayan ana yatırım programı dönemi ile kıyaslandığında, devir sonrası dönemde yıllık ortalama 4 kat daha fazla yatırım gerçekleştirilmiş olacaktır. Operasyonel ve finansal hedeflerin tam olarak gerçekleştirildiği bu süreçte, ihracat, vergi, enerji verimliliği, kurumsal sorumluk, istihdam ve enerji yönetimi alanlarında alınan ödüller başarıyla tamamlanan bu dönemin simgesel anlatımı niteliğindedir.
Başarıyı sürdürerek hissedarlarımız için değer üretebilmenin ancak geleceğin doğru ve etkin planlanmasıyla mümkün olabileceğinin bilincindeyiz. Bu doğrultuda tüm faaliyetlerimizin odağına insanı ve çevreyi koyarak planladığımız gelecek dönemde, tamamlayacağımız RUP projesinin yanı sıra işletme mükemmelliği ve enerji verimliliğinden sağlayacağımız gelişmelerle yüksek özkaynak karlılığı elde ederken, risklerini yönetebilen, enerji indeksinde, emre amadelikte ve işletme maliyet endeksinde birinci çeyrekte yer almayı başarmış bir şirket olmayı hedefliyoruz.''
Açıklamada, bu yıl da müşteri memnuniyetinin en üst düzeyde sağlanarak, lojistik avantajlar, karlılık ve enerji verimliliğinde atılan adımlarla sürekli iyileştirilen maliyet yapısı, güçlü insan kaynağıyla her yıl olduğu gibi bu yıl da sektör ortalamasının üzerinde performans göstererek hissedarlar, iş ortakları ve ülke için değer üretmenin sürdürüleceği kaydedildi.