Kale Grubu şirketlerinden Kale Havacılık ile ABD'li Pratt & Whitney ortaklığıyla İzmir'deki Ege Serbest Bölgesi'nde kurulacak F 135 uçak motoru fabrikasının temelini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün atmasının planlandığı belirtildi.
Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Alsancak semtinde Tara Yapı şirketi tarafından kurulan Kale mağazası açılışı için geldiği İzmir'de, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Kale Havacılık ile ABD'li Pratt & Whitney'in ortaklığında Ege Serbest Bölgesi içinde kurulacak F 135 uçak motoru fabrikasının temel atma süreci öncesi hazırlıkların tamamlandığını belirten Okyay, bu yatırımın ülke için çok büyük öneme sahip olduğuna işaret etti.
Temel atma programı üzerinde çalışmaların sürdüğünü kaydeden Okyay, ''Fabrika temel atma törenine üst düzey katılım olması öngörülüyor. Fabrikanın temel atma programı için sayın Cumhurbaşkanımızı davet ettik. Bir açılış olmasa da davetimizi ilettik. Kendisi bunun önemli bir yatırım olduğu ve İzmir'de gerçekleşeceği için gelebileceğini ifade etti. Sayın Cumhurbaşkanımızın takvimini bekliyoruz, teyit gelmeden bir şey söyleyemeyiz. Nisan sonu ya da Mayıs başı gibi temel atıp yıl sonuna kadar üretime başlamak istiyoruz.''
DİĞER SAVUNMA PROJELERİ
Grubun savunma sanayinde 2 insansız hava aracı projesini tamamladığını, hava araçlarının denendiğini ve başarılı olduğunu kaydeden Okyay, bu araçların TSK'nın envanterine girmesi için beklendiğini ifade etti.
İnsansız hava aracı dışında da yeni projelerin gündemde olduğunu dile getiren Okyay, bunları kendisinin söylemesinin doğru olmayacağını, zamanı geldiğinde Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın gerekli açıklamayı yapacağını kaydetti.
ÇEVRE ÜLKELERE YAYILIM
Okyay, Kale Grubu'nun inşaat malzemeleri sektöründe bölgesel lider olmak amacıyla çevre ülkelerde mağaza açmaya odaklandığını, Abhazya, Bakü, Dubai ve Erbil'de açtıklarını, Suriye'de çok yakında açılacağını, Lübnan, Romanya ve Bulgaristan'da da çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
Kale Grubu'nun iddialı bir marka olmasına rağmen bugüne kadar devlet desteği bulunmaması nedeniyle mağazalaşma konusunda aktif davranamadığını dile getiren Okyay, ''Seramikte dünyada 14'üncü, Avrupa'da 3. büyük üreticiyiz. İnşaat malzemelerinde de Avrupa'da ilk 4'e giriyoruz. Tamamen tasarım odaklı çalışıyoruz. Şirket imajının yanında çevre ülkelerde Türkiye'nin gelişen imajını da arkamıza aldık. Turquality desteklerinin verdiği katkıyla hızla mağazalaşıyoruz'' dedi.
MÜTEAHHİTLERİN KAYGISI
Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki siyasi gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade eden Okyay, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu ay Libya'da Bingazi ve Trablus'ta olmak üzere iki tane mağaza açmaya gidiyordum. Her şey hazırdı. Ürünleri yolladık. Ama bu gelişmeler nedeniyle ertelemek zorunda kaldık. İnşallah mağazalar yerinde duruyordur. Çok ciddi masraf yaptık. Partnerlerle konuşuyoruz. Malların bir kısmını depoya almışlar.
Mısır'da da olaylar öncesi mağaza için yer arayışı içindeydik. Şimdi orada da taşların yerine oturmasını bekliyoruz. Umuyoruz ki taşlar yerine oturduğunda şartlar Türkiye lehine gelişir.''
Okyay, ''müteahhitlerin Libya'da ABD ve Avrupalı şirketlerin taşeronu haline gelme kaygısı içinde bulunduğu, bunun kendi planlarını da etkileyip etkilemeyeceği'' yönündeki soru üzerine ise Türk müteahhitlerin o pazarlarda işlerinin olmasının kendileri için bir güvence olduğunu, ancak şirket olarak başka ülkelerden firmalara da mal sattıklarını, Kale Grubu'nun sektörde iyi tanındığını belirterek, kendileri açısından çok büyük bir etkilenme olmasını beklemediklerini söyledi.
2010 yılını grup olarak ortalama yüzde 30 büyümeyle kapattıklarını ifade eden Okyay, 2011'de de çevresel gelişmelerin olumsuz etkileri görülmezse bunun üzerinde bir büyüme hedeflediklerini sözlerine ekledi.