Forbes'un milyarderler listesine giren 39 Türk iş adamından biri olan Suat Günsel, milyar dolarlık servetini nasıl kazandığını anlattı. Günsel, şu anda Yakın Doğu Üniversitesi'nin kurucusu ve aynı zamanda bankacılık, enerji, turizm alanında da büyük yatırımlara sahip.
Röportaj: Marilla ERÇİK / SABAH İNTERNET
Nasıl bir çocukluk geçirdiniz?
Kıbrıs'ta Baf'ın Beşiktepe köyünde doğdum; yani güney kesimde. Babam köyün ormancısı, annem ise ev hanımıydı. İlkokulu Lefkoşa'da tamamladım. Türk kesiminde açılan İngiliz Koleji'nin ilk öğrencilerindendim...
Evli misiniz? Çocuğunuz ya da çocuklarınız var mı? Onlar neler yapıyorlar?
Evliyim ve 3 çocuğum var. Büyük oğlum İrfan 30 yaşında ve üniversitemizin Mütevelli Heyeti Başkanı. Kızım Cemre ve küçük oğlum Aziz ise halen eğitimlerine devam ediyor.
İş hayatına nasıl atıldınız? Ne kadar zamandır çalışma hayatının içindesiniz?
ODTÜ'de yükseköğrenimimi tamamladıktan sonra Kuzey Kıbrıs'a döndüm. 1978 yılında eğitim alanında çalışmaya başladım ve KKTC'nin ilk kurs merkezini "Başarı Dershanesi" ismiyle açtım. O günlerde, öğrencilerimizi Türkiye'deki önemli üniversitelere yerleştirdik.
Yakın Doğu Üniversitesi'nin kurucususunuz… Üniversite kurma fikri nasıl ortaya çıktı?
Ben eğitim alanında doktora yaptım. Uzmanlık alanımdaki ilk yatırımım olan dershaneciliği daha kalıcı kurumlarla desteklemeyi arzu ettim. Ve en önemlisi bunu yaparken yaşadığım toplumun; Kuzey Kıbrıs halkının tüm ihtiyaçlarına cevap vermeyi hedefledim. Her zaman, Ada'da bir kıtalı gibi yaşamak ve bunu da toplumumuza yaşatmak istedim.. Bu amaçla 1988 yılında, bugün 20 bin öğrencisiyle ve öğretim kadrosuyla büyük bir aile olan Yakın Doğu Üniversitesi'nin temellerini attık. Bir yükseköğretim kurumu için olağanüstü bir hızda gelişme sergiledik. Bugün Yakın Doğu Üniversitesi'ni gören, bilen herkes bu kanıya varır. Zira, Yakın Doğu okul öncesi eğitim bölümü, ilkokulu, koleji 15 fakülte ve 4 enstitüsü ile KKTC'nin dünyaya açılan penceresi oldu. Bunun en önemli göstergeleri; 7/24 açık olan ve "Türk Dünyası Merkez Kütüphanesi" seçilen Büyük Kütüphanemiz, dünyada sadece 28 üniversitesitede bulunan saniyede 15 trilyon işlem yapan Süper Bilgisayarımız, dünyaca ünlü JCI kurumu tarafından akredite edilmiş Diş Hekimliği Fakültemiz ve Kliniği ile Yakın Doğu Üniversitesi Hastanemizdir.
Üniversite dışında herhangi bir yatırımınız var mı? Nelere yatırım yapıyorsunuz?
Banka, otel ve akaryakıt istasyonu gibi işletmelerimiz de mevcut. Fakat tüm bu şirketler Yakın Doğu Üniversitesi'nin ihtiyaçlarına cevap vermek üzere kurulmuş ve bu yönde faaliyet göstermektedirler. Örneğin Yakın Doğu Bank, mezunlarına uygun koşullarda kredi sağlayarak onlarn girişimci kimliğini desteklemektedir...
Geçen yıllar içersinde hedefinize ulaştınız mı? Yeni hedefleriniz nedir?
Eğitim konusunda hedefler hiçbir zaman bitmez. Üniversitemizi sürekli geliştirecek yönde çalışıyoruz. Şimdiki projemiz ise öncelikle mühendislik fakültemize bağlı olarak "otomotiv" bölümünü açmak. Bu sadece yeni bir eğitim disiplinine yönelmek değil, aynı zamanda bir yatırım projesini de ifade ediyor. Zira bu yıl 40 kontenjanla açılmasını planladığımız otomotiv bölümünün öğrencileri, KKTC yapımı ilk otomobil projesinde görev alacaklardır. Üretim çalışmaları için yerli ve yabancı otomobil üreticilieriyle görüşmeler yürütüyoruz. KKTC yapımı otomobilin potansiyel hedef kitlesi Ada'da eğitim gören gençler olacak. Yani küçük ve ekonomik bir araç üreteceğiz.
Türk iş dünyasından yakın dostlarınız var mı?
Sadece Türk işdünyasından değil, eğitim camiasından çok değerli bilim adamları, anavatandaki üniversitelerin hemen hemen hepsiyle işbirliğimiz ve ülke yönetiminde görev alan çok değerli isimlerle yakın dostluklarımız vardır.
Türkiye'nin ekonomisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye ekonomsini olağanüstü değerlendiriyorum. Özellikle yönetimin sağlıkta kaydettiği mesafeyi, konut edindirme hamlesini ve özüne gösterdiği özeni önemsiyorum. Zira, bir ülkenin ekonomisinin gelişebilmesi, ilerleme kaydedebilmesi için toplumun bütünlüklü yapının korunması bu üç enstürmanın doğru kullanılmasıyla mümkündür ancak.
Dünya ekonomisi krizlerle sallanırken Türkiye 39 isimle bu en zenginledr listesinde yer aldı… Bu durum Türkiye ekonomisinin istikrarlı gittiğinin kanıtı mı? Nasıl yorumluyorsunuz?
Elbette istikrarlı ekonmilerde değer yaratmak daha kolaydır. Bahsedilen zenginlik binlerce Türk insanının yarattığı değerlerdir. Asıl zenginlik budur ve yine söylemek gerekir ki istikrarlı ekonmilerde yaratılan değerler daha sağlıklı değerler olmaktadır.
Yabancı iş adamlarının Türk iş adamlarına bakışları nasıl? Yabancı ortaklarınız var mı?
Türk iş adamlarının dünyadaki yeri her anlamda çok üst sıralardadır. Buradan hareketle aslolan yabancıların bize nasıl baktğı değil bizim onlara nasıl baktğımızdır. Sorunun diğer bölümüne gelirsek; Yakın Doğu Üniversitesi toplumla ortaklaşmış, yani topluma mal olmuş bir kurumdur.
Sizce başarılı olmanın kriterleri neler?
Çalışmadan, düşünmeden, hayal etmeden, cesur ve hırçın olmadan başarılı olunmaz. Fakat en önemli kriter insanın özüne gösterdiği saygıdır.
Babanızdan aldığınız en önemli tavsiye nedir?
"Köklerin önemli!"
Şu boşluğu doldurun lütfen: "Hayattan öğrendiğim en önemli şey
BÜTÜNLÜKLÜ OLABİLMEKTİR."
Hangi takımı tutuyorsunuz?
Trabzonspor