Konya Sanayi Odası'nın (KSO) açtığı ve 10 bin kişinin başvurması beklenen meslek edindirme kurslarına, 596 kişinin başvurduğu, bunların da 172'sinin kurslara başladığı bildirildi.
KSO Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günlük 15 TL yevmiye ve yüzde 90 iş garantili kurslara başvurunun ve katılımın az olmasını ''çelişkili bir tablo'' olarak değerlendirdi.
Büyükhelvacıgil, proje kapsamında bir milyon 928 bin liralık makine ve teçhizat yatırımı yapıldığını söyledi.
Konya'da 31 Aralık 2010 tarihi itibariyle İŞKUR'a kayıtlı 31 bin 742 işsiz olduğunu dile getiren
Büyükhelvacıgil, ''İşsizlik halen en büyük sorun iken, insanların geleceği ile ilgili çok önemli olan bu kurslara katılımın az olması ülkemizde yaşanan tabloyu üzücü bir şekilde ortaya koymaktadır'' dedi.
''GAZETELERDE SAYFALARCA İŞ İLANI VAR, SANAYİ NİTELİKLİ ELEMAN İSTİYOR ANCAK YOK''
''Bir yanda işsizler ordusu, öte yanda iş garantili kurslara katılmayan insanlar var'' diyen Büyükhelvacıgil, şunları kaydetti:
''Gazetelerde sayfalarca iş ilanı var, sanayi nitelikli eleman istiyor, ancak yok. Bu tablo gerçekten endişe verici ve çok ciddi sorunlara neden oluyor. Bu sorun ülkemizin önünde çözülmeyi bekleyen en önemli sorunlardan birisi.''
Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM BECERİ'10) Projesi kapsamında açılan kurslarda insanlara mesleki nitelik kazandırılarak, ''Ne iş olsa yaparım'' yerine, ''Benim mesleğim bu, ben en iyi bu işi yaparım'' anlayışının geliştirilmesine katkıda bulunmak istediklerini ifade eden Büyükhelvacıgil, ülkemizdeki işsizliğin en önemli kaynağının mesleksizlik olduğunu vurguladı.
İşsizliğin çözümünün mesleki eğitimden geçtiğini dile getiren Büyükhelvacıgil, mesleği olmayan insanların iş gücüne nitelikli bir şekilde katılamadığı sürece ülkemizde işsizliğin çözülemeyeceğini kaydetti.
''KURSLARA RAĞBET BEKLEDİĞİMİZİN ALTINDA''
Sanayide nitelikli eleman sıkıntısının had safhaya ulaştığını belirten Büyükhelvacıgil, ''Konya Sanayi Odası'na üye firmalar arasında yaptığımız araştırma sonuçlarına göre; nitelikli eleman sıkıntısı Konyalı sanayicilerimizin girdi maliyetlerindeki artıştan sonra yaşadığı en önemli ikinci büyük sorun.
Sanayicilerimiz bizlere ulaşarak, proje dahilinde nitelikli eleman istihdam etmek istediklerini belirtiyor, kurslarda yetişen kursiyerlere iş garantisi veriyorlar. Ancak buna rağmen kurslara rağbet beklediğimizin altında'' diye konuştu.
Büyükhelvacıgil, UMEM Beceri'10 Projesi kapsamında Meram Endüstri Meslek Lisesi ve Selçuklu Endüstri Meslek Lisesi'nde kursların başladığını, bu okullara yeni makine ve teçhizatların da alındığını söyledi.
UMEM BECERİ'10 KAPSAMINDA AÇILAN KURSLAR
Büyükhelvacıgil, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB, TOBB ETÜ ve İŞKUR'un öncülüğünde başlatılan UMEM Beceri'10 Projesi kapsamında Konya'da şu ana kadar açılan kursları şu şekilde özetledi:
''CNC Freze Operatörlüğü, CNC Torna Operatörlüğü, Gazaltı Kaynakçılığı, Tornacı, Tesviyeci, Hacim Kalıpçılık, Elektrik Ark Kaynakçılığı, Teknik Ressam, Plastik Enjeksiyon.''
Kurslara 18-40 yaş arası, en az ilkokul mezunu, İŞKUR'a kayıtlı ve açık işsiz (çalışıyor, emekli olmamak) olması şartları arandığı, kurslara katılmak isteyenlerin www.beceri10.org.tr adresinden kayıt yaptırabildikleri bildirildi.
Proje kapsamında kursiyerlerin 6 ay boyunca teorik ve pratik eğitim alacağı ve kursiyerlere günlük 15 TL ödeneceği belirtildi. Kursları başarıyla tamamlayan kursiyerlerin önemli bir bölümüne iş imkanı sağlanacak. Bu kursiyerleri istihdam eden işverenlerin ise sigorta primlerini 4,5 yıla kadar hazine karşılayacak.