Türkiye'nin uydu kapasitesini 3 kat artıracak Türksat 4A ve 4B uyduları için düğmeye basıldı. Türksat 4A ve 4B uydularının yapım sözleşmesi Türksat ile Japon Mitsubushi firması arasında imzalandı. 2 uydunun yapım, fırlatma ve sigorta maliyetinin toplamı 571 milyon dolar (yaklaşık 900 milyon lira) olacak. Ayrıca Japonya uzay ve uydu konusundaki tüm bilgi ve tecrübesini Türkiye ile paylaşacak. Yeni uyduların yapım sözleşmesi Türksat Genel Müdürü Özkan Dalbay ile Mitsubishi Uzay Bölümü Genel Müdürü Eiichi Hikima arasında imzalandı. İmza törenine Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da katıldı. Yıldırım, Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılına kadar Türkiye'nin uzay ve uydu alanında dünyanın ilk 10 ülkesi arasına gireceğini bildirdi. Türkiye'nin 2005 yılında "kendi uydusunu yapma" hedefi belirlediğini hatırlatan Bakan Yıldırım, Türkiye'nin uydu yapma hedefine ulaşmak için Türksat 4A ve 4B uydularının yapımının son ve en önemli adım olduğunu açıkladı. Yıldırım, sadece uydu yapımı değil, aynı zamanda Japonya ile uzay ve uydu konusunda stratejik işbirliği yaptıklarını vurguladı.
İlk Türk uydu için start verildi
Yıldırım
, "Yeni uyduların yapımıyla eş zamanlı olarak Türkiye'nin üreteceği ilk uydu olan Türksat 5A'nın yapımına da başlanıyor. Bu sözleşme sadece yeni uydu temin etmek anlamına gelmiyor. 5A uydusunun üretimi için stratejik işbirliğini de öngörüyor. Japonya her türlü bilgisini hiçbir kısıtlama yapmadan Türkiye ile paylaşacak. Ayrıca kurulması için yasa taslağı hazırlanan Türkiye Uzay Kurumu'nun (TUK) kurulması ve faaliyetleriyle ilgili Japon Uzay Ajansı (JAXA) ile tam işbirliği gerçekleştirilecek" diye konuştu. Türksat Genel Müdürü Özkan Dalbay da, yeni uydularla Türkiye'den ve diğer bölge ülkelerinden gelecek talepleri karşılayabileceklerini söyledi. Dalbay, her iki uydunun da 30 yıl manevra ömrünün olacağını açıkladı.
Üretim eğitimi Japonya'dan
Türksat
3A'nın yapımında teorik ve tasarım eğitimi alan Türk mühendisler Japonya'da hem üretime katılacak hem deeğitim alacak. Eğitimden geçen Türk mühendislere JAXA tarafından uydu üretimi yapabilir sertifikası verilecek. Mühendisler daha sonra TAİ tesislerinde Uydu Montaj, Entegrasyon ve Test (UMET) tesislerinde Türkiye'nin haberleşme ve gözlem uydularını üretecek.