Boğaziçi Üniversitesi örgencileri tarafından organize edilen proje kapsamında, Avrupa'daki 45 binin üzerinde endüstri mühendisliği ve işletme bölümü öğrencilerini temsil eden ESTIEM üyesi bir grup, Karaköy Güllüoğlu üretim tesislerini ziyaret etti. Baklava hamurunun nasıl açıldığını ve ne kadar ince olduğunu gösteren canlı şovu seyreden Avrupa'nın farklı ülkelerinden gelen konuk öğrenciler, ayrıca Nadir Güllü'den baklava üzerine bilgiler aldı.
Güllü, etkinlik sonrası AA muhabirine yaptığı açıklamada, türk mutfağının kültürü olan baklavayı dünyaya tanıtmak istediklerini belirtti.
Baklavayla birlikte Türk insanını, ustasını, iş adamını tanıtmak için uğraştıklarını, tesisi çok sayıda yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini anlatan Güllü, Karaköy'de 25 yıldır bir kültür merkezi gibi çalıştıklarını bildirdi.
"50 USTA ÇALIŞIYOR"
Baklavayı tanıtmak için üniversitelerde konferanslar verdiğini kaydeden Güllü, ''Her şey para değil. Türkiye'nin ön planda olması, konuşan değil, konuşulan ülke, konuşulan usta olmamız, konuşulan mesleği yapmamız önemli'' dedi.
Bu mesleğin devam etmesi gerektiğini, konuşulmayan mesleğin unutulacağını savunan Güllü, ''Ben şimdi dedemin dedesinden gelen çok zor bir mesleği yapıyorum. Emek, güç, dikkat, itina ister. Bu mesleği önemsemezsek, değer vermezsek bu meslek unutulup gidecek'' diye konuştu.
Yaptığı işin ustası olduğunu, yemediği şeyi yedirmediğini vurgulayan Güllü, bu işi çok güzel yaptığına inandığını, kendisinin hem usta hem patron olduğunu belirtti.
Aynı semtte 62 yıldır hizmet verdiklerini kaydeden Güllü, ''Son zamanlarda buraya, 'beni dedem getirdi, şimdi ben torunumu getiriyorum' diyen müşterilerimiz sayesinde günlük baklava üretimimiz 1 tonu geçti. Bu çok ciddi bir rakam. El sanatı bu. Burada 50 usta çalışıyor. Mevsime, siparişe göre baklava üretimimiz 2 tona da ulaşıyor'' ifadelerini kullandı.
Almanya'dan gelen Endüstri Mühendisliği bölümü öğrencisi Phillip Colien de, İstanbul'un harika bir şehir olduğunu, farklı kültürleri barındırması, tarihi ve sahip olduğu enerjisiyle büyülü bir şehir olduğunu kaydederek, ''Türk mutfağının da güzelliğini duymuştum ancak baklavalarının bu denli lezzetli ve damağımda iz bırakacağını hiç düşünmemiştim'' dedi.
Kanada'dan gelen Caroline Debin ise, Nadir Güllü'nün tecrübelerinden, kurumun tarihinden çok etkilendiklerini, baklavaların çok lezzetli olduğunu belirterek, yakınlarına Türk mutfağını mutlaka tavsiye edeceğini söyledi.