Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile Davos'ta yaşadığı 'One Minute' tartışmasının üzerinden geçen iki yılın ardından Türkiye yeniden hükümet nezdinde Davos Zirvesi'ne katıldı. İsviçre'nin Davos kasabasında gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu'nda Türkiye'yi Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan temsil ederken, Zirve'de Türkiye ilgi odağı oldu. Dünya Ekonomik Forumu'nun Kurucusu ve Başkanı Klaus Schwab, Türkiye'nin, iki yıl aradan sonra Davos'a dönmesinin kendilerini çok sevindirdiğini belirterek, zirvenin eski katılımcıları arasında önemli bir yer edinen Türkiye'nin, her yıl Davos Forumu'nun aranan ülkesi olduğunu kaydetti.
"TÜRKİYE KÜRESEL GÜÇ"
Türkiye'nin, global ekonomik krizde başarılı bir sınav verdiğini belirten Schwab, ülkenin küresel bir güç konumuna geldiğini ifade etti. Türkiye'nin, G-20 gibi güçlenen bir grubun en etkin üyelerinden biri olduğunun altını çizen Schwab, bu pozisyonuyla, yeni küresel ekonominin şekillenmesinde önemli bir katkı sağladığını vurguladı. Klaus Schwab, Türkiye'nin sadece ekonomik olarak değil, siyasi anlamda da, barış ve istikrar açısından önemli gayret sergilediğini dile getirdi. Schwab, küresel bir güç olan Türkiye'nin, her global toplantıda yer alması gerektiğini vurguladı. Klaus Schwab, bu yılki zirvede, küresel ekonominin önündeki yeni gerçeklere vurguda bulunarak, global sorunların çözümüne yönelik ortak normların belirlenmesinin önemine dikkat çekti. Geçtiğimiz yıl hükümet nezdinde protesto edilen Davos Zirvesi'ne Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz katılmıştı. 30 Ocak tarihine kadar sürecek olan Davos Dünya Ekonomik Forumu'nda 100'ün üzerinde ülkeden yaklaşık 2 bin 500 katılımcı yer alacak. Uluslararası iş dünyasından da bin 400'ü aşkın, küresel düzeyde etkili işadamının katılacağı zirvenin bu yılki ana temasını, "Yeni Gerçek İçin Paylaşılan Normlar'' konusu oluşturuyor.
Türk CEO'ların geleceğe güveni tam gözü Afrika ve Ortadoğu'da
Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi PriceWaterhouse- Coopers (PwC), Dünya Ekonomik Forumu'nun Davos Toplantısı'nda 'Küresel CEO Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre ekonomideki iyileşme hızlandıkça CEO'ların güveni de artıyor. Türkiye'deki CEO'ların ise neredeyse tamamı (Yüzde 96), 2011'de ve önümüzdeki 3 yıl boyunca şirketlerinin büyüme göstereceğinden emin olduklarını düşünüyor. Dünya genelinden bin 201 CEO'nun katılımıyla gerçekleşen araştırmada, bu yıl Türkiye'den 30 CEO'nun katılımı ile ilk defa Türkiye sonuçları da açıklandı. Araştırmaya göre, CEO'lar, geleceğe yönelik büyüme beklentileri açısından en önemli ülkenin Çin olduğunun altını çizerken, üst yöneticilerin yüzde 39'u Çin'i, yüzde 21'i Brezilya ve yüzde 18'i Hindistan'ı en büyük potansiyeli olan ülke olarak gösterdi. Türkiye'deki CEO'lar ise şirketlerinin büyüme sağlayacağı ülkelerin başında yüzde 30 oranı ile Rusya'yı gösterdi. Rusya'yı yüzde 17'lik oranlarla Brezilya ve Hindistan, yüzde 13 ile Çin takip ediyor. Türkiye'deki CEO'ların tamamı Afrika ve Ortadoğu'da büyüme göstereceklerini belirtirken, yüzde 82'si büyümek için Asya pazarını adres gösterdi. Katılımcıların sadece üçte biri bulundukları ülkede yüksek büyüme öngörse de yüzde 63'lük bir oranla Türkiye'deki CEO'lar için Türkiye pazarı hâlâ büyüme potansiyeli sunuyor.
Karamsar Roubini'den Türkiye övgüsü
ABD'li ünlü ekonomist Nouriel Roubini, Türk ekonomisi için sadece kısa vadede değil uzun vadede de son derece umutlu olduğunu belirterek, "Doğu ve batı arasında bir bağlantı noktası olabilir. Çok iyi bir büyüme söz konusu. Tabii ki zorluklar da söz konusu. Para birimi güçleniyor ama Merkez Bankası'nın faiz indirimi ekonomik büyüme açısından olumlu. Piyasalar açısından en doğru karar mı değil mi tartışılıyor ama Türkiye için pozitif bir bakışım var" dedi.
Kent: Türkiye krizi başarıyla atlattı
COCA-COLA Dünya Başkanı Muhtar Kent, "Türkiye, krizi gayet başarılı atlattı" dedi. Türkiye ve gelişen ülkelerin sıhhatli büyüyeceğini düşündüğünü söyleyen Kent, enflasyon uyarısında bulunarak, "Enflasyon baskısı Türkiye'deki büyümeyi aşağı çekebilir. Önemli olan Türkiye'de kriz sonrası kazanımların korunması" diye konuştu. "Kur savaşları geçmişin bir konusudur" diyen Kent, ABD'nin Çin'e ihracatının kurdan değil, teknoloji ağırlıklı ürünlerden artacağını belirtti.
Liderler 41 yıldır Davos'ta buluşuyor
Profesör Klaus Schwab, 1971'de Dünya Ekonomik Forumu'nu kâr amacı olmayan bir kurum olarak forumun amacını, "dünyanın durumunu düzeltmek, geliştirmek'' olarak açıkladı. Bu yıl 41'incisi gerçekleştirilen foruma, her yıl dünyanın önde gelen politikacı, işadamı ve ekonomistleri katılıyor. Zirvede bu yıl, krizleri, meydana gelmeden önce, küresel işbirliği ile önlemeyi amaçlayan "Risk Tepki Ağı'' oluşturulacak.