Murat Bozok
Türk aşçılarına rekabet son yıllarda çok arttı. Bu noktaya nasıl gelindi?
M.B: Dünyada son on yıldır aşçılık büyük bir trend oldu. Türkiye'de de bunun yansımalarını görmek mümkün. Açılan aşçılık kursları ve üniversitelerin bunda büyük bir rolü var.
M.U: Günümüzde görsel medyanın süratli bir şekilde gelişmesi ve rekabetin bu alanda çok artması ilgiyi artırdı. Bu arada alt yapı sıkıntılarını da çözmeyi başaran aşçılık mesleği bu sektörlere entegre olarak daha görsel ve popüler hale geldi.
M.G: Türk aşçılarına tercihlerin yoğunlaşmasının nedeni ülkemizdeki hizmet sektörünün çok iyi yönde gelişmesini ve büyük zincir kuruluşların ülkemize getirdiği farklı kaliteyi söyleyebiliriz. Şeflerimizin büyük artısı ve yurtdışında en büyük takdir toplayan yanı işini sahiplenip, kaliteden ödün vermeden, disiplinle işini yapmasından kaynaklanmaktadır.
Eskiden aileler aşçılara kız vermek istemezdi, şimdi topçu-popçu yerine aşçılar revaçta. Ne düşünüyorsunuz?
M.G: Bende katılıyorum. Uzun yıllar önce çocukluk arkadaşım inşaat mühendisliği okumak isterken ben şef olacağım dediğimde bana ilk söylediği; şimdi ikimiz de kız istemeye gitsek aileler ne düşünür acaba, olmuştu.
Mehmet Gök
Türkiye'de aşçılara yeterince değer veriliyor mu? Yoksa halen yabancılar mı prim yapıyor?
M.B: Yerli-yabancı ayrımı yapmaktan yana değilim. İşini iyi yapan yabancılardan öğreneceğimiz çok şey olduğunu düşünüyorum. Ama şunu da söyleyim: Eğer birgün Türk Mutfağı dünyada hak ettiği yere gelecekse bunu Türk şefleri ile yapacak.
M.U: Türk aşçıları tam tersine daha popüler, popüler derken bu arkadaşlarımız kendilerini dünyadaki trend ve yeniliklere açık tutan, değişiklikleri takip eden meslektaşlarımdan bahsediyorum. Artık iş, nereli olduğunuza göre değil yetenekleriniz ve bilgi birikiminize göre gelip sizi buluyor.
M.G: Hayır, yabancı şeflerin prim yaptığına katılmıyorum. Ben Four Seasons otellerinde 15 yıldır çalışmaktayım. İşletmeler farklı düşünebilir, tercihleri yabancı şeflerden yana olabilir, ama bu durumda tek sorumlu Türk şefler olacaktır. Bizim insanımız tüm enerjisini bulunduğu yeri elinde tutmak için kullanırken, gelecekte kendisini farklı kılmak konusunda çok zayıf.