Patronlar Kulubü diye bilinen TÜSİAD tam anlamıyla kabuk değiştiriyor. Bu yıl 40 yaşına basan dernekte hummalı bir çalışma var. Bir taraftan halka logo tasarlattıran dernek diğer taraftan ismini değiştirme çabasında. Dün de dernek tarihinde neredeyse bir ilk yaşandı. TÜ- SİAD'ın ikinci kadın başkanı Ümit Boyner protestocu kadınları toplantıya davet etti. Sosyalist Feminist Kolektifi üyesi yaklaşık 20 kadın konferansın yapıldığı Çırağan Sarayı önünde toplanarak ellerinde "Kreşleri kapatarak mı kadın istihdamı", "Çalışmak istiyoruz ama düşük ücretle değil", "Erkekler ev işi yapmadıkça hangi kadın istihdamı" yazılı pankartlarla sessiz eylem yaptı. Grup üyesi Nacide Berber, "Biz, içeride yapılacak olan toplantıyı samimi bulmuyoruz. Çünkü kadınlar düşük ücretle çalıştırılıyor ve sosyal güvenceleri yok. Hangi kadın istihdamından bahsediyorlar ve biz bu amaçla buradayız" dedi.
BOYNER'DEN DAVET
Toplantıya gelişinde protestocu kadınları gören TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner yanlarına giderek kendilerinin toplantıya katılmalarını önerdi. Kadınların kendi istekleriyle katılmadıklarını belirten Boyner, "Taşıdıkları pankartlardan, özellikle kayıt dışı ve esnek çalışma biçimleri olduğunda kadının sosyal güvenlik haklarının korunması noktasında farklılık yaratma amacıyla geldiklerini anladım. Kendilerini TÜSİAD'in Kadın-Erkek Eşitliği Çalışma Grubu ile bir toplantı yapmaları için davet ettim'' dedi. TÜSİAD üyeleri arasında anket yaptırdıklarını anlatan Boyner, "İlk gelen sonuçlarına göre, üyelerde toplam çalışanlar içinde kadın oranı yüzde 35. Evet Türkiye ortalamasının üstünde. Ama bu bizim için yeterli bir oran değil. Orta kademe ve üstü yönetimde yüzde 43 oranında kadın var. Bu da belki ortalamalara göre fena değil, gerçekten istediğimiz yerde değil. Üyelerimiz nezdinde bu farkındalığı yaratmak için bu anketi ve bildiriyi periyodik olarak tekrarlayacağız" diye konuştu.
73 milyon lira kredi verdik
Devlet
Bakanı Selma Aliye Kavaf, sosyal kalkınmanın sağlanabilmesi için tüm bireylerin ayrım yapılmaksızın çalışma yaşamına girmelerinin sağlanmasının kaçınılmaz olduğunu belirterek, bugüne kadar 48 ilde 40 bin 247 kadının mikro kredi aldığını, dağıtılan toplam kredi miktarının yaklaşık 73 milyon lira olduğunu bildirdi. Kadınların en çok istihdam edildiği sektörün yüzde 43.7 ile hizmetler, yüzde 41.7 ile tarım olduğunu söyleyen Kavaf, imalat sanayinde oranın düşük olduğunu söyledi.
Eşit şartlara kavuşalım
Vodafone
Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray da liderlik için sosyal zeka, empati yapabilme, paralel ve uyumlu çalışabilme gibi vasıfların ön plana çıktığını bu vasıfların da daha çok kadınlarda olduğunu söyledi. Timuray, "Kadınlar iş dünyasında eğer ki eşit şartlara kavuşabilirlerse daha çok başarılı olabilirler. Zaten liderlik rasyosunda tabiatları gereği avantajlara sahipler" diye konuştu.
Endekste hedef 1 olsun
TÜSİAD
Kadın-Erkek Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı Nur Ger de son 10 yılda kadın-erkek eşitliği endeksinin aynı kaldığını ifade ederek, "Bu durağanlığı, bu kayayı değiştirmemiz lazım. Nasıl ki ekonomide notumuzu 2B'den 3B'ye çıkarmak istiyorsak, kadın-erkek eşitliği endeksini bizim hedef 1 diyerek değiştirmemiz lazım. Bunu nasıl yapabiliriz?" diye sordu.
Erkekler kadını anlattı
TÜSİAD kadına özel kısa film de hazırladı. Filmde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin'in yanısıra işadamları Ahmet Nazif Zorlu, Ali Sabancı, Hüsnü Özyeğin, Ethem Sancak, Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, oyuncu Kenan İmirzalıoğlu ve basketbolcu Kerem Tunçeri düşüncelerini aktardı.
TBMM
Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Gürdal Akşit, Mobbing denilen işyerinde psikolojik tacizin çalışan kadınların kabusu olduğunu bunun için alt komisyon kurulacağını söyledi.
Dünyada
16'ncı büyük ekonomi olan Türkiye, kadının ekonomiye katılımında sondan 4'üncü. AB'de her 100 kadından 59'u Türkiye'de ise 22'si çalışıyor.