Tarık Bozbey-AKIB
100 bin işçi açığı var
Sektörde kriz döneminde işten çıkarılan 250 bin çalışandan 200 bini yeniden işbaşı yaptı. 100 bin kişilik daha işçi açığı var. Sektördeki bahar havası önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Tekstil altın çağını yaşıyor.
Cem Negrin - TGSD
Siparişler çok iyi
Türkiye şu an 3-4 yıl önceki üretim fiyatlarına sahip olsaydı tekstil bugün yüzde 10 değil yüzde 30 artardı. Bu yüzden kendi ülkemizde ucuz imalatın yolunu bulmak zorundayız. Şu an siparişler çok iyi gidiyor. Sektör uzun zamandır ilk kez karlı iş yapmaya başlayacak gibi görünüyor.
Abdülkadir Konukoğlu - Sanko
Yükseliş uzun sürer
Üretici ülkeler hız ve kalite noktasında Türkiye'yi artık yakalayamıyor. Geçen yıl aldığımız ivmeyi bu yıl da sürdüreceğiz. 2009'daki o kötü günleri atlattık. Siparişlerde yüzde 20 artış var, bunun yıl sonuna kadar artacağını düşünüyorum.
İsmail Gülle - İTHİB
İstihdam %10 artar
Ertelenen talep, hammadde fiyatlarındaki artış, Uzakdoğu'nun ucuz olmaktan çıkması Türkiye'yi altın ülke haline getirdi. 5-6 aylık siparişlerini alan firmalar var. 2011'in iyi geçeceği alınan yoğun siparişlerden belli. 2012'de ise komşu ülkelerle geliştirilen ilişkiler sayesinde ciddi bir ihracat patlaması yaşanır. Sadece bu yıl istihdamda yüzde 10 artış öngörüyoruz.
Aynur Bektaş - Hey Tekstil
Talep avantaja çevrilmeli
Sektör yoğun sipariş aldı ve 3 aylık siparişler tamamlandı. Bu rüzgarı iyi değerlendirip uzun süreli sipariş ortamı yaratmak gerekiyor. Siparişler fazla, sorun yok diyerek durmak büyük hata olur. KOBİ'leşmeye doğru gidiyoruz. Büyük firmalar üretimden vazgeçmeye başlıyor. Atölyelere kayış var ve bu da kayıtdışılığı artıracak. Acilen sanayinin İstanbul'dan taşınma hareketi başlatılmalı. Dünya hâlâ ucuz pazarlar arıyor. Türkiye'nin bu açığı kapatıp avantajlı konuma geçmesi için bu altyapı çalışmalarına bir an önce başlaması şart.