Doğan Yayın Holding Başkan Yardımcısı Soner Gedik, tüm medya iştiraklerini satmayı planladıklarını ve Hürriyet Gazetesi için teklifler aldıklarını açıkladı.
Bloomberg haber ajansında ve BloombergHT televizyonunda yer alan haberde Gedik, "Hürriyet Gazetesi için de fiyat teklifleri alıyoruz. Hürriyet Gazetesi satılacak varlıklar listesinde hep yer aldı" dedi.
HÜRRİYET HİSSELERİNDE SERT DÜŞÜŞ
Öte yandan Doğan Yayın Holding'in doğrudan veya dolaylı bağlı ortaklıkları olarak faaliyet gösteren bazı varlıklarının satışı ile ilgili Goldman Sachs danışmanlığında devam eden süreçte bir ay içinde kısa listenin oluşması beklenirken, Doğan Yayın Holding Başkan Yardımcısı Soner Gedik, oluşturulması planlanan bu listede sayışa konu varlıklar arasında Hürriyet'in yer almadığını söyledi.
Reuters'ın sorusu üzerine yaptığı açıklamada Gedik, Doğan Yayın Holding'in şirket olarak satışının söz konusu olmadığını ve medyadan tamamen çıkmayı planlamadıklarını belirterek, yapılan çalışmanın 2009 yılında yapılan açıklama doğrultusunda devam ettiğini vurguladı ve Hürriyet Gazetecilik'in Doğan Yayın'ın iştiraki olarak doğal olarak bu sürece dahil olduğunu belirtti.
Gedik sözlerini, "Goldman Sachs danışmanlığında bir ay içinde oluşturmayı planladığımız kısa listede satışa konu olan varlıklar arasında Hürriyet bulunmuyor" şeklinde sürdürdü.
Açıklama öncesi yüzde 3 primli olan Hürriyet hisseleri haberin ardından taban fiyatı gördükten sonra ilk seansta yüzde 5.56 kayıpla 1.87 liradan kapandı.
Doğan Yayın Holding ve bağlı ortaklıklarının yeniden yapılandırılmasına yönelik olarak, şirkete yeni ortaklar alınması ve/veya bağlı ortaklıklarındaki ortaklık paylarının tamamen veya kısmen satılması, varlık satışı yapılması, hisse değişimi veya stratejik ortaklıklar kurulması da dahil olmak üzere, muhtelif işbirliği olanaklarının araştırılması konularında çalışmalar yürütülmesi kararı 2009 sonunda açıklamıştı. Şirkete aynı yıl kesilen yüksek meblağlı vergi cezaları nedeniyle bu satışların gündeme geldiği şeklinde yorumlar yapılmasına rağmen şirket hiçbir zaman bu satışları vergi cezası ile ilişkilendirmedi.
Gedik, geçtiğimiz hafta Reuters'a yaptığı açıklamada da fiyat teklifleri uygun bulunduğu taktirde 2-3 şirketten oluşan kısa listeyi bir ay içinde tamamlamayı hedeflediklerini söylemişti.
DYH internet sitesinde yer alan bilgiye göre, şirketin bünyesinde aralarında Hürriyet ve Milliyet'in yer aldığı gazeteler ile ulusal kanallar olan Kanal D ve Star TV'nin yer aldığı televizyon kanalları bulunuyor.
Sürece dahil varlık satışı ya da stratejik ortaklık için "uygun ortak ve uygun fiyat" bulunmasının önemli olduğunu vurgulayan Gedik, "Medya varlıklarının tamamını satıp çıkma planımız yok. Doğan Yayın'ın tüm medya varlıklarında, buna Hürriyet Gazetesi de dahil, stratejik ortaklık, işbirliği gibi olanaklara bakılıyor, stratejik ortaklık veya satışa konu olan varlıklar Doğan Yayın'ın iştiraklerinden oluşuyor" dedi ve Doğan Yayın'ın şirket olarak satışının gündemde olmadığını söyledi.
Varlıklar için strateji oluşturma sürecinde yerli oyunculara yer vermediklerini kaydeden Gedik, "Sürece dahil medya varlıkları için eğer uygun fiyat ve uygun ortak bulunursa satış ya da stratejik ortaklık değerlendirmeye alınır" diye konuştu.
Hürriyet hisselerine gelen sert satışın ardından HSBC Yatırım'dan Bülent Yurdagül, "(Hürriyet'in) pakette olduğu konusunda zaten daha önce bir açıklama gelmemişti. Gerçi pakette olmaması satış sürecinde hiçbir zaman olmayacağı anlamını taşımıyor ama (pakete) dahil olmaması, olumsuz algılandı" dedi.
Hürriyet'in satış sürecinde olabileceği yönündeki haberlerin değerleme açısından fırsat yaratabileceği beklentisini oluşturduğunu belirten Yurdagül, "Beklenti vardı ama 'pakette miydi değil miydi' bilmiyorduk. Pakette olmadığını öğrenmiş olduk bu da hisselere negatif yansıyabilir" dedi.
DYH'nin doğrudan ve dolaylı bağlı ortaklıkları nezdinde faaliyet gösteren bazı gazete ve TV kanallarının satışı için Goldman Sachs aracılığı ile yürüttüğü ve 2 milyar doları bulabileceği tahmin edilen satış görüşmeleriyle; RTL Group, Time Warner'ın iştiraki olan Prag merkezli Central European Media Enterprises'ın yanı sıra özel sermaye şirketleri TPG Capital, KKR Co ve Providence Equity Partners'ın adı geçiyor. Satış için detaylı inceleme süreci (due diligence) Ekim ayı ortalarında başlamıştı.