Hükümet, 300 kalemde borç yapılandırmasına giderken, gözler kredi kartı borçlarına çevrildi. Vergi, prim, trafik cezası borçlarının yeniden yapılandırılması, kredi kartı borçluları için de umut oldu. Kart borçlarının da tasarıya eklenmesini isteyen vatandaşlar Meclis, Maliye, BDDK ve Hazine'ye başvuruda bulundu. Muhalefet partileri ve esnaf odaları kredi kartı borçlarının da yapılandırma kapsamına alınması çağrısı yaparken, ekonomi yönetimi de konuyu gündeme aldı.
BABACAN: ENGEL YOK
Devlet Bakanı Ali Babacan, kredi kartları ile ilgili yasanın geçen yıl çıktığını anımsatarak, "Bankalar kendi aralarında ortak bir zemin yakalayamadığı için o yasal düzenleme yapılmıştı. Bankalar, yasal düzenlemenin süresi bittikten sonra dahi onu aynen uygulamaya devam ettiler. Şu anda bankaların benzer bir uygulama yapmasının önünde hiç bir engel yok" diye konuştu. Babacan, yeniden yapılandırma tasarısında kredi kartları ve sicil affının olmayacağını söyledi. Babacan, tasarıyı hafta başında Meclis'e sevkedeceklerini de açıkladı. AK Parti Ekonomi İşleri Başkanı Bülent Gedikli de, bu konuda yoğun bir talep olduğuna dikkat çekerek, "Bankalar yapılandırmaya sıcak bakmıyor. Risk olmadığını savunuyor. BDDK'dan liste isteyeceğiz. Ne kadar risk var, görmek gerekiyor. BDDK'dan gelecek envanter ve bankalarla yapılacak görüşmelerin ışığında yol haritamızı belirleyeceğiz" dedi. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) de gelecek hafta Türkiye Bankalar Birliği temsilcileri ile biraraya gelecek.
10 MİLYON KİŞİNİN BORCU VAR
BDDK verilerine göre, yaklaşık 10 milyon kişinin 30 milyar lirayı aşkın kredi kartı borcunun 4 milyar 100 milyon lirası takibe alınmış durumda. Ekonomi kurmayları, kart borçlarının yapılandırmasına yönelik yoğun talebi bankalarla da paylaştıklarını belirterek, "Bankalar olumlu yanıt verirse tasarıyla kredi kartları borçları da eklenebilir" değerlendirmesini yaptı. Gözler, bankaların vereceği yanıta çevrildi. Takipteki 4 milyar lirayı aşkın kredi kartı borcunun yeniden yapılandırmasının Mart 2011'i bulacağı belirtiliyor.