Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) ilaçta usulsüz uygulamaların önüne geçmek için hayata geçirdiği ilaç takip sistemi (karekod) eczacılar ve veresiye ilaç alan vatandaşı isyan ettirdi. Sistemin çalışmadığı durumlarda vatandaşa ilacını verip, daha sonra sisteme giren eczacılara bu kapı da kapandı. SGK, karekodun da sahtesinin çıktığını ve birçok ilacın devlete iki kez fatura edildiğini belirledi. İlaçların fabrikadan depoya, eczaneden hastaya kadar bütün aşamalarını izlemeye imkân tanıyan karekodun kopyalandığı ortaya çıktı. SGK müfettişlerinin yaptığı incelemelerde, karekod sayısı ve sistemdeki ilaç sayısı arasında ciddi bir fark tespit edildi. SGK bir genelge yayınlayarak, 7 Kasım'dan itibaren karekodlu ürünlerin fiyat kupürü, barkot ve karekodları kesilerek reçeteye eklenmesini istedi. Karekod'da yaşanan sıkıntılar sonrası SGK yeniden kupür kesme yöntemini uygulamaya başlamış oldu.
SGK BARKODU İSTİYOR
Sistemdeki aksaklıklar nedeniyle başlatılan bu yeni uygulama nedeniyle eczaneler ve hastalar karşı karşıya kaldı. Genelgeye göre, eczacıların ilacı verip sonra sisteme girmesinin önü kesildi. Hem vatandaşın hem de kendilerinin mağdur olacağını belirten eczacılar şunları söyledi: "Eski ilaçlara firmalar geçici barkot bastı. Bunları sistemde okutuyorduk. Sistem tıkandığında, vatandaşı mağdur etmemek için ilacını verip daha sonra sisteme giriyorduk. Şimdi SGK fiyat kupürü, barkot ve geçici barkodu da istiyor. Bu durumda sisteme sonradan girmemiz mümkün olmayacak" dedi.
Sistem, hayali kimlik bilgilerini onaylıyor
İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, Medula sisteminin hayali kimlik bilgilerini dahi onayladığına dikkat çekilerek, "Tarafımızca sistemin girilen hayali karekodu onayladığı belirlenmiştir. Eczane stoklarındaki karekodsuz ürünlerle ilgili sorun tam bir kaosa dönüşmüştür. İlaç takip sisteminin çalışmadığı kabul edilmeli. Hastalar da ciddi sorun yaşamakta" denildi.