Türkiye'de kurulması planlanan nükleer santraller Japonların da iştahını kabarttı. 2018 yılına kadar nükleer santral projesini hayata geçirmek isteyen Türkiye'ye Japonya'nın ünlü teknoloji şirketi Toshiba'dan teklif geldi. Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Nabuaki Tanaka ve Toshiba firması yetkilileri ile görüşen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Japonya'nın sanayiden nükleer ve yenilenebilir enerjiye kadar büyük bir anlaşma taslağı sunduğunu söyleyerek, "Çok istekliler, agresif bir teklif sundular. Sinop veya başka bir yer için nükleer santral kurmak istediklerini söylediler. Ancak, kendilerine Güney Kore ile bu konudaki çalışmalarımız tamamlanmadan net cevabımızı şu anda veremeyeceğimizi ifade ettik" dedi. Yıldız, bu teklifi özellikle referandum sonrası Türkiye'nin siyasi istikrarının dışa yansıması olarak gördüklerini aktardı. Yıldız, Toshiba'nın Türkiye'de bir üniversite ile ortak bir çalışma yapabileceğini de dile getirdiğini belirtti. Toshiba'nın 50 yılda 50 nükleer santral kurduğunu anlatan Yıldız, "Bu santrallerin önemli kısmı Japonya gibi deprem kuşağında bir ülkede kuruldu. Hatta kurdukları bir santral 6.8 lik depremden bile etkilenmedi. Bu Türkiye için çok önemli" diye konuştu.
'3. NÜKLEER SANTRAL YOK'
Bu çalışmanın Türkiye'nin üçüncü bir nükleer santral girişimi olarak değerlendirilmemesi gerektiğini ifade eden Yıldız, "İlk iki nükleer santralde belli bir seviyeye gelmeden üçüncü bir santral için müzakerelere başlamayı doğru bulmuyoruz. Şu an gündemimizde 3. santral yok" diye konuştu. Bakan Yıldız, Güney Koreli Kepco şirketi ile Sinop'a yapılacak nükleer santral projesine üçüncü bir şirketin ya da ülkenin ortak olarak alınması konusunu değerlendirdiklerini de bildirdi. Nükleerde ABD'nin bir teklifte bulunup bulunmadığına yönelik sorulara yanıt veren Japon Büyükelçi Nabuaki Tanaka ise "Amerikalı Westinghouse şirketi Toshiba'nın ortağı. Bu teklif bir nevi Amerika'nın teklifi" dedi.
NABUCCO'YA YENİ ORTAĞA SICAK BAKARIZ
Enerji
Bakanı Taner Yıldız, Hazar ve Ortadoğu kaynaklarını Avrupa'ya taşıması planlanan Türkiye- Avusturya (Nabucco) doğalgaz boru hattı projesine kaynak sağlayacak yeni bir ortağa Türkiye'nin sıcak bakacağını söyledi. Yıldız, "Bu projenin finansman sorunu zaten yok. Projede üç temel yapıdan tedarik, transit ve tüketimden son ikisinde de sorun yaşanmıyor, sadece tedarikte daha hızlı yol almak lazım. Kaynak ülkelerle görüşmeler devam ediyor. Biz Nabucco'ya kaynak desteği sağlayacak yeni bir ortağa sıcak bakarız" şeklinde konuştu.