Bilinçli bir tüketici profili oluşturabilmek amacıyla Türkiye'nin ilk ''tüketici kursu'' Kahramanmaraş'ta açılıyor.
Kahramanmaraş Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan projeyle hizmete açılacak olan kursta, ''tüketici hakları ve hak arama yolları'' anlatılacak. Proje kapsamında ayrıca, ''Tüketim ve Değerlerimiz'' başlığı altında geleneksel değerler ışığında nasıl bir tüketici olunması gerektiği konusunda ilim adamlarınca eğitim verilecek.
Ticaret ve Sanayi İl Müdürü Nesif Tanrıverdi, çalışmaların son aşamaya geldiğini ve önümüzdeki ay kursun başlayacağını ifade etti.
Tüketicilere haklarını ve hak arama yollarını öğretmek istediklerini vurgulayan Tanrıverdi, şöyle konuştu:
''Bu Türkiye'de çok fazla önemsenmeyen bu yüzden hak ihlallerinin yoğunlukla yaşandığı bir ülkeyiz. Aslında 15 yıldır yasamız yürürlükte fakat sokağa çıktığınızda tüketicilerin yüzde 90'nı farkında olmadıkları haksızlıklarla karşı karşıyadır. Bu kursta onların haklarını onlara öğreteceğiz, başvuru yollarıyla ilgili bilgileri aktaracağız. Onları bilinçli bir tüketici olmalarını sağlayacağız.''
Kursun bir başka amacının çevresini de aydınlatacak tüketiciler oluşturmak olduğunun altını çizen Tanrıverdi, ''Asıl amacımız çevresine de faydalı olabilecek onlara da yol gösterebilecek bireyler oluşturabilmek. Bütün il müdürlerimizden birer ikişer personel göndermelerini rica ettim. Her işyerinde, her mahallede bilinçli tüketici oluşturmayı düşünüyoruz ki orada mağdur olan vatandaşlarımıza bilgi verebilsinler'' dedi.
-''TÜKETİCİLER GELENEKSEL DEĞERLERLE BULUŞACAK''-
Kursta verilecek eğitimde ''nasıl tüketmeliyiz'' sorusuna da cevap arayacaklarını dile getiren Tanrıverdi, şunları kaydetti:
''Biz sadece tüketici haklarını aktarmakla kalmayı düşünmüyoruz aynı zamanda Türk toplumu olarak bizim değerlerimiz, geleneklerimiz, kültürümüz var. Bunun ışığında 'nasıl tüketmeliyiz' sorusuna da cevap arayacağız. Nasıl tüketmeliyizle ilgili de geriye dönüp geleneğimizle, atalarımızın bize bıraktığı mirastan yola çıkarak ışık tutmak istiyoruz. Üzeri örtülmüş değerlerimizin tekrar üzerini açmayı düşünüyoruz. Biliyorsunuz bizim toplumumuzda belki dünyanın hiçbir toplumunda olmayan 'göz hakkı' kavramı var. 'Göz hakkı' bizim geleneğimizde bizim inancımızda 'eğer bir başka kişi bunu görmüşse onunda ahlaki hakkı var' diyor. Dolayısıyla bunları hatırlatmayı batının bize dayattığı tüketim kültürüne karşı uyarı yapmayı düşünüyoruz. Bunun için üniversitelerden yardım almayı planlıyoruz. İnşallah bunu da başarırsak Kahramanmaraş bu konuda öncü olacaktır.''
Eğitimin 2 hafta verileceğini kaydeden Tanrıverdi, ilk başta 30 kişilik bir grupla başlayacaklarının ancak bunu daha sonra artırmayı planladıklarını ifade etti.
Tanrıverdi, son yıllarda tüketici sorunlarının farklı boyutlara taşındığını da belirterek, ''Bundan 5 yıl önce sorun farklıydı şimdi biraz daha farklılaştı. Önceleri ayıplı mallar öndeydi, yüzde 70'ini oluşturuyordu. Bunlar cep telefonu, elektronik eşya gibi. Bugün konu farklılaştı. Bankacılıkla ilgili sorunlar çok arttı. Bankacılık sistemi ile ilgili problemler çok arttı. Ne yazık ki bankacılık sistemi tüketici aleyhine yoğun haksızlıklarla dolu sürece girdi. Gelen şikayetlerin büyük bölümü bu konulardan oluşuyor'' diye konuştu.