Mersin'in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde geliştirilen çekirdeksiz limon çeşitleri Türk girişimcilerin ilgisini çekmezken, ABD den bir firma ile yapılan sözleşme kapsamında bu ülkede de deneme çalışmalarına başlandığı bildirildi.
Enstitünün Islah ve Genetik Şube Şefi Ziraat Yüksek Mühendisi Güçer Kafa, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü desteği ile gerçekleştirdikleri Turunçgil Islah Projesi çerçevesinde 3 çekirdeksiz limon çeşidi geliştirdiklerini hatırlattı.
Yaklaşık 6 yıl süren ıslah çalışmaları sonucunda Kütdiken limon çeşidinden çekirdeksiz limon çeşitlerinin geliştirildiğini ifade eden Kafa, bunun dünya ülkeleri ile rekabette önemli koz olarak kullanılabileceğini belirtti.
Tescil işlemlerinin tamamlandığını, artık çeşitlerin üreticiye ulaşmayı beklediğini dile getiren Kafa, fidan üretimi ve pazarlama hakkını satışa çıkardıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:
''Çekirdeksiz limona, ne yazık ki, yurt içinden ciddi manada bir talep gelmedi. Ancak ABD'den gelen talep ve imzalanan sözleşme doğrultusunda girişimlere başlandı. Bu kapsamda birkaç ay önce ABD'ye fidan üretimi için gerekli olan 'göz'lerden 20 tane gönderdik. Bunlar üretim amaçlı değil, deneme amaçlı. Orada bu ''gözler'' üzerinde çalışma yapılacak, zirai karantina bakımından incelenecek. Eğer bu çalışmalarda ABD yönetmelikleri ile çelişmeyen bir sonuç çıkarsa, ABD'li firmaya yapılacak görüşmelerin ardından bu ülkede fidan üretim hakkını pazarlamış olacağız.''
SALATAYA DÜŞEN ÇEKİRDEKLER OLMAYACAK
Türkiye'deki tarım sektörünün bugüne kadar genellikle, yurt dışındaki çalışmaları takip ederek bir şeyler yapmaya çalıştığını ifade eden Kafa, ''Bir bakıma, şimdiye kadar başkalarının yazdığı senaryolarda oyuncu olurduk. Ama bizim bu projemiz tutarsa, kendi yazdığımız senaryoda, başka ülke üreticilerinin yer almasını sağlayacağız. Yani oyunculuktan senaristliğe geçeceğiz'' dedi.
Çekirdeksiz limon çeşitlerinin daha önce başka ülkelerde de ortaya çıkarıldığını ancak, başarılı olamadığını dile getiren Kafa, şunları kaydetti:
''Bizim en büyük avantajımız özellikle Mersin, Erdemli ve Silifke boyunca uzanan sahilin turunçgiller için ve bilhassa limon yetiştiriciliği için harika bir ekolojiye sahip olması. Öte yandan en büyük avantajımız limon üretimimizin de önemli bir bölümünü oluşturan Kütdiken çeşidi. Kütdiken çeşidi nitelikleri ve kalitesi bakımından bütün limonların kraliçesi. Bizim geliştirdiğimiz çekirdeksiz limonların özellikleri Kütdiken ile büyük ölçüde aynı, tek farkı çekirdeklerinin olmaması.''
Dünyanın farklı noktasındaki tüketicilerin turunçgil tüketirken, ''çekirdeksiz'' olmasına özen gösterdiğini bildiren Kafa, ''Ama özellikle Türkiye'de limon, portakal veya mandalin gibi tüketilmediği için limonun çekirdeksiz olması üzerinde pek durulmadı. Oysa ki çekirdeksiz limon piyasada yer edinince herkes çekirdeksiz limon isteyecek. Çünkü hiç kimse salatasına limon sıkarken, salataya düşen çekirdekleri çıkarmakla uğraşmak istemeyecektir'' diye konuştu.