Mali kuralın ertelenmesi ve kredi derecelendirme kuruluşlarının mali politikanın gevşeyebileceğine yönelik endişelere ve hükümetin kredibilitesine zarar verebileceğine dikkat çekmesiyle gösterge tahvil faizi yükselirken, bunların yanı sıra yurtdışı piyasalardaki olumsuz seyrin de etkisiyle dolar/TL, 26 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.
Sanayi Bakanı Nihat Ergün dün İstanbul'da ekonomi gazetecileriyle bir araya geldiği sohbet toplantısında 2011 yılı bütçesinin mali kurala göre oluşamayacağını ve uygulamanın 2012 yılı için geçerli olacağını söyledi. Reuters'a bilgi veren ekonomi yetkilileri de mali kuralda yüzde 5 olarak öngörülen büyüme ve yüzde 1 olarak öngörülen bütçe açığının GSYH'ya oranının değişebileceğini belirterek, bütçe açığının GSYH'ya oranının Maastricht kriterlerine paralel olarak yüzde 3'e çıkarılabileceğini söylediler.
Öte yandan mali kuralın uygulamaya geçmesi ile birlikte not artırımı açıklaması beklenen kredi derecelendirme kuruluşlarından Standard&Poor's'un Avrupa ülkeleri ratingleri bölüm başkanı Frank Gill, Reuters'a yaptığı açıklamada, mali kuralın uygulamasındaki gecikmenin 2011'de mali politikaların gevşemesi için baskı olduğu endişesi yarattığını belirterek, "Mali kuraldaki erteleme hükümetin harcamaları kısmadaki isteksizliği konusundaki endişeleri artırıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ise mali kuralın ertelenmesinin hükümetin kredibilitesine zarar verebileceğini söyledi.
Moody's kıdemli analisti Sarah Carlson ise mali kuralın gecikmesinin kredi notunu olumsuz etkilemeyeceğini ancak mali kuraldaki gecikmenin Türkiye'yi önemli bir çıpadan yoksun bıraktığını, bunun da seçimler öncesinde hükümetin maliye politikasını gevşetmesini kolaylaştırabileceğini belirtti.
Bütün bu gelişmelerin yanı sıra Fed açıklamalarının ardından yurtdışı borsalardaki ciddi bozulma ve euro/dolar paritesinin 1.2949 seviyesine kadar gerilemesi de dolar/TL'nin 1.5150 ile 26 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesine yükselmesine neden oldu.
ABD Merkez Bankası (Fed) ülke ekonomisinin zayıflayan toparlanmasını güçlendirmek için vadesi dolan ipotekli konut kredisine (mortgage) dayalı menkul kıymetlerden gelen kaynakla uzun vadeli ABD Hazine tahvili alımı yapma kararı aldı. Son haftalarda ekonomide zayıflığa işaret eden veriler nedeniyle ekonomi hakkındaki değerlendirmesini olumsuz yönde revize etti. [ID:nSEZ116382]
Kurun sepet bazında da yükseldiğini söyleyen bir bankacı, "Mali kuralın ertelenmesi bizim için olumsuz. Sonuçta mali kuralın geçmesinin ardından piyasada not artırım beklentisi vardı. Mali kuralın gecikmesi not artırımını geciktirir. Bu da diğer gelişmekte olan ülkeler arasındaki gücümüzü azaltıyor. Yurtdışı piyasaların bozulması, euro/dolardaki gerileme de iç piyasadaki bozulmayı destekledi ve dolar/TL yükseldi" dedi.
Bankalararası piyasada dün spot kapanışta 1.4980/1.5005, bu sabah ilk işlemlerde 1.4990/1.5050 seviyesinde olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları, spot piyasada 1.5110/1.5140 seviyesinde kapandıktan sonra TSİ 1650 itibariyle 1.5150/1.5180 seviyesindeydi.
Sabah saatlerinde 1.3108 olan euro/dolar paritesi ise aynı saat itibariyle 1.2965 seviyesindeydi.
Mali kuralın ertelenmesi nedeniyle piyasada hayal kırıklığı olduğunu söyleyen Turkish Bank Hazine Pazarlama Birim Yöneticisi Aslı Sivaslıgil Öğüdücü, "Tahvilde son dönemde artan yabancı payı, mali kural konusundaki değişiklikler sonrası çıkmak isteyebilecek bir kısım portföy nedeniyle azalabilir. Siyasi endişelerle ekonomik alanda gevşeme sinyali alan uluslararası yatırımcıların tepkisi satış yönünde olabilir. Hükümetin attığı adımlar ve bütçe disiplini bundan sonra çok daha fazla dikkatle incelenecek. Harcama disiplininde kararlılığı öne çıkaran açıklamalarla yatırımcıların ikna edilmesi gerekiyor" dedi.
Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 8.33 valörlüde yüzde 8.38 olan 25 Nisan 2012 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi, bugün spot kapanışta yüzde 8.44, valörlüde ise yüzde 8.43 seviyesindeydi.
BORSA GÜNLÜK BAZDA YÜZDE 1,72 DEĞER YİTİRDİ
İSTANBUL (A.A) - 11.08.2010 - İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 1,72 oranında değer yitirdi.
İMKB Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 406,61 puan düşerek 58.154,66 puandan kapandı. Hisse senetlerinin ikinci seanstaki ortalama değer kaybı yüzde 0,69 oldu.
İlk seanstaki 608,34 puanlık düşüş dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 1.014,95 puan geriledi.
Hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 1,72 değer yitirdi.