İngiliz petrol şirketi BP'nin Meksika Körfezi'ndeki Deepwater Horizon adlı petrol platformundan 77 gündür denize sızan yüz milyonlarca varil ham petrol, tüm dünyayı çevre konusunda yeniden düşünmeye ve harekete geçirmeye sevk etti. ABD, başta Alaska olmak üzere ülkenin dört bir yanında açık denizde petrol kuyusu açma lisanslarını 6 ay süre ile iptal ederken, AB ülkeleri de BP faciasının ardından açık sularda sondaj konusunda yeni regülasyonlar yapılması için dev enerji şirketleri ve OPEC ülkelerini işbirliğine çağırdı. Meksika Körfezi'nde yaşanan çevre trajedisinin çok ciddi ve acil soruları akla getirdiğini kaydeden AB Enerji Komiseri Guenther Oettinger, "AB vatandaşlarının açık denizlerdeki petrol sondaj faaliyetlerinden olumsuz yönde etkilenmeyeceği olası bir çevre felaketinin önüne geçmeye yönelik bir takım regülasyon ve gözetim sistemi hayata geçirilmeli" dedi.
TÜRKİYE 'BOĞAZ'INA SAHİP ÇIKTI
Çevre mühendisinden öğrencilere, sıradan vatandaşlar dahil herkes Meksika Körfezi'ndeki facianın önüne nasıl geçilebileceği konusunda kafa yoruyor. Petrol sızıntısına çözüm arayan dünyanın değişik ülkelerinden insanlar, BP'yi günde ortalama 5 bin öneri yağmuruna tutuyor. Dünya tarihinin en büyük çevre felaketinden en fazla etkilenen ülke konumundaki ABD, facia ile birlikte yenilenebilir alternatif enerji konusuna daha çok ağırlık vermeye başladı. Ülkedeki yüzlerce çevre örgütü, tüm dünyanın dikkatini Körfez'e çekmek için bölgedeki aktivitelerini aralıksız sürdürüyor. Yaklaşık 40 bin çevreci bölgedeki temizlikler için seferber oldu. Meksika Körfezi'ndeki çevre faciasına Türkiye de kayıtsız kalmadı. Boğazlardan tankerlerle petrol geçişinin ortaya çıkardığı riskleri masaya yatıran Türkiye, alternatif petrol taşımacılık yollarını dünyanın önde gelen enerji şirketleri ile birlikte tartışmaya açtı.
77 GÜNDE 7 MİLYON VARİL PETROL SULARA KARIŞTI
Bugüne kadar körfeze sızan maksimum petrol miktarı 7.1 milyon varil
Körfez'in 24 bin kilometrekarelik alanı petrole bulandı
11 kişi 20 Nisan'daki patlamada, 2 kişi de çevre felaketiyle bağlantılı olarak hayatını kaybetti
ABD'de 8 ulusal park tehdit altında
Bölgede 400 canlı türü yaşam mücadelesi veriyor
Felaketten 95 bin kişi ve işletme mağdur oldu
BP'nin bölgede sızıntıyı önleme ve petrol temizleme çalışmalarının maliyeti 3.12 milyar dolara ulaştı
FACEBOOK'TAKİ 'BOYCOTT BP'NİN ÜYESİ 35 BİNİ BULDU
BP'nin
yolaçtığı çevre felaketi, sosyal paylaşım siteleri Facebook ve Myspace'te de krizin ilk günlerinden itibaren yer almaya başladı. Facebook'ta İngiliz petrol şirketi BP'yi boykot etmeye yönelik oluşturulan 'Boycott BP' grubu 35 bin üyeye ulaştı. 20 bin üye de aktif olarak BP ve Meksika Körfezi'ndeki gelişmeleri yakından takip ederek, yeni bilgileri sayfalara yansıtıyor. Grup ayrıca başta ABD şehirleri olmak üzere dünyanın dört bir yanında BP'ye ve çevre felaketine karşı protesto gösterilerini de organize ediyor.