30 Haziran'da açıklanan ilk çeyrek büyüme rakamlarının yankıları sürüyor. Yurtdışından Türkiye ekonomisine övgü yağıyor. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Türkiye eski daimi temsilcisi, İngiltere'nin dördüncü büyük bankası Barclays Capital'in gelişmekte olan piyasalar Başekonomisti Christian Keller, ilk çeyrekte yüzde 11.7 ile beklentilerin üzerinde büyüyen Türkiye'yi bölgesinin parlak yıldızı olarak niteledi. 2009 yılının ilk çeyreğinde yüzde 14.5 daralan Türkiye ekonomisi bu yılın ilk üç ayında yüzde 11.7 büyüyerek, G-20 ülkeleri arasında Çin'den sonra en hızlı bübüyen ülke olmuştu. OECD ve Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesi Türkiye, kendi çeyreklik büyüme rekorunu ise 0.2 puanla kılpayı kaçırmıştı.
GÜVENLİ LİMAN
İçinde bulunduğu bölgede krizden 'V' şeklinde çıkan tek ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çeken Keller, Bloomberg ile yaptığı söyleşide "Türkiye Ortadoğu ve Doğu Avrupa ülkeleri arasında parlak bir yıldız. Türkiye, ekonomisinin ilerlediği yolun yanı sıra finansal istikrar açısından da bölgenin en güvenli limanlarından biri" diye konuştu. Türkiye ekonomisini bekleyen iki önemli risk bulunduğunu belirten Keller bunların enflasyondaki yükseliş ve cari açıktaki artış olabileceğini kaydetti. Şu anda enflasyonun riskli bir noktada olmadığını dile getiren Keller, asıl dikkat edilmesi gerekenin cari açık olduğunu belirtti. Keller, "2010'un ilk beş ayında cari açığın beklenenden daha hızlı bir şekilde genişlediğini gördük" dedi. Barclays Capital, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4 büyüyeceğini öngörüyor. Bu oran Orta Vadeli Program'daki yüzde 3.5'lik tahminin üzerinde.
'BÜYÜK YATIRIMLAR YOLDA'
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye'de büyük anlaşmalara imza atmaya hazırlanıyor. Bankanın İstanbul Ofisi Direktörü Michael Davey, 1-1.5 ay zarfında Türkiye'de bankacılık sektörü dışında büyük yatırımlara imza atacaklarını açıkladı. CNBC-e'ye konuşan Davey, bu yıl Türkiye'ye sağlayacakları toplam finansmanın 500 ila 600 milyon euro düzeyinde olacağını kaydetti, Davey "Farklı sektörlerden büyük şirketler, 2 belediye için çevresel altyapı projeleri, enerji proje ve elektrik dağıtım özelleştirmelerinden birine finansman sağlamaya hazırlanıyoruz" dedi.
'Arka bahçemizdeki BRIC ülkesi Türkiye'
Belçika'nın
önde gelen ekonomi gazetesi De Tijd de yılın ilk çeyreğinde yüzde 11.7 büyüyerek, G20'de Çin'in ardından ikinci sıraya yerleşen Türkiye'ye övgü yağdırdı. Türkiye'nin BRIC olarak adlandırılan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'le aynı sınıfta değerlendirildiği haberde "Türkiye, arka bahçemizdeki BRİC ülkesi" denildi. Türkiye'nin artık IMF'den yardım almadan ekonomik büyümesini sürdürme yolunda olduğu vurgulandı. Ayrıca Türkiye'nin son yıllardaki güçlü ekonomik performansının uluslararası arenada da elini güçlendirdiğine dikkat çekildi. Türkiye'nin bölgesinde iddialı bir ülke olduğu vurgulandı.
'Sene sonuna doğru kriz öncesine döneriz'
Devlet
Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan,Türkiye ekonomisinin yıl sonuna doğru kriz öncesine döneceğini öngördü. Kanal 24 televizyonunda katıldığı bir programda soruları yanıtlayan Babacan "Krizden pek çok ülkeye göre çok daha hızlı çıkıyoruz ama henüz kriz öncesi seviyeye dönmüş değiliz. Muhtemelen bu senenin sonuna doğru kriz öncesine döneriz'' dedi. Türkiye'nin büyümeye bundan sonra da devam edeceğini kaydeden Babacan rakamların ilk çeyrekteki kadar yüksek olmayacağını belirtti. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan da, üç ayda yüzde 11.7 büyüyen Türkiye'nin IMF olmadan da ayakta kalabileceğini gösterdiğine dikkat çekti.