Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile DİSK Genel-İş Sendikası arasında imzalanan toplu sözleşme ile, kadın çalışanların 8 Mart ve 25 Kasım'da idari izin yapmaları kabul edildi.
Toplu sözleşme ile ayrıca belediye işçilerinin ücret ve sosyal haklarına yüzde 11 oranında artış sağlandı.
Sözleşmede, ''25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'' ile ''8 Mart Dünya Kadınlar Günü''nde kadın çalışanların idari izinli olması ve eşine şiddet uygulayan personelin maaşının eşine verilmesi maddeleri yeraldı.
Belediye ve DİSKİ Genel Müdürlüğü'nde çalışan 970 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi Büyükşehir Belediyesi ile DİSK Genel-İş Sendikası arasında Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda düzenlenen törenle imzalandı. Sözleşmeyle işçi ücretlerine ortalama yüzde 11 oranında zam yapılırken, sözleşmede aile içi şiddeti önlemeye yönelik maddenin yanı sıra 25 Kasım ve 8 Mart günleri kadın çalışanların izinli sayılması ile Sarmaşık Yoksullukla Mücadele Derneği ile Büyükşehir Belediyespor'a çalışan ücretlerinden yardım kesilmesi kararlaştırıldı.
Sözleşmenin ''Ek maddeler'' başlıklı bölümüne ''Aile içi şiddete başvurduğu belirlenen işçinin maaşının tamamı eşine ödenir'', ''21 Mart Nevruz günü tüm çalışanlar idari izinli olacak'', ''25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, kadın emekçiler için idari tatil olarak kabul edilir'', ''Sarmaşık Yoksullukla Mücadele Derneğine her ay 15'er lira'' ve ''Büyükşehir Belediye Spor Kulübüne 15'er lira ödenir'' maddeleri konuldu.
-''DİYARBAKIR'DA İŞÇİ SINIFI YOK İŞSİZ SINIFI VAR''
Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'deki bütün belediyeler içerisinde çalışanlarına en yüksek ücreti ve özlük haklarını ödeyen belediye olduklarını ifade ederek, şöyle dedi:
''Bu size ananızın ak sütü gibi helaldir, alın terinizdir. Bir tek istirhamım var. Öyle bir kentte yaşıyoruz ki işçi sınıfı yok, işsiz sınıfı var. Kentin çalışabilir nüfusunun yüzde 60'ı işsiz. Bu bir vahamettir, bu toplum patlamıyorsa, Arjantin gibi olmuyorsa yüksek onurundandır. Evine kuru ekmek girmeyen insanlarımız var. Sözleşmeyle bir sosyal destek projesine çalışanlarımız her ay 15 lira katkı sunacak. Bu para Sarmaşık Derneği ve Gıda Bankası aracılığıyla toplumun dezavantajlı kesimine erzak olarak gidecek. İnsanlarımıza yabancılaşmamalıyız. Bu katkılarından dolayı tüm çalışanlara teşekkür ediyorum.''
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise Diyarbakır'da cezaevindeki belediye başkanlarını ziyaret ettiklerini belirterek, bu davada toplam bin 530 kişinin yer aldığını söyledi.
Bu davanın Türkiye'ye ve bölgeye bir katkısı olmadığını, aksine zarar verdiğini ifade eden Çelebi, şöyle konuştu:
''Barışın yeniden sağlanması için bu konuda Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakanı ve herkesin bu sürece dahil olma sorumluluğu vardır. Sorun bu bölgeyi kapsamıyor, tüm Türkiye'yi kapsıyor. Baskı ve şiddetle bu sorun çözülmez, kardeşçe elele vererek bu sorun çözülür. Cezaevindeki belediye başkanları bizden, askerin ve Kürt gencinin ölmemesinin her şeyden daha önemli olduğunu söyleyerek, akan kanın durmasının engellenmesi için çaba göstermemizi istediler.
Bugün iyi bir sözleşmeye imza atılıyor. Bu iyilik ücretle sınırlı değildir. Sözleşme temel hak ve özgürlüklere ilişkin çok sayıda maddeyi içeriyor.''
-''BU SORUN HEPİMİZİN SORUNUDUR''-
Genel İş Sendikası Genel Başkanı Erol Ekici de, toplumun her kesiminde gençlerin ölümüne karşı mutabakat olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
''Ancak bunu gerçekleştirecek bir siyasi irade yok. Bu ülkede hiç kimsenin kimseyle sorunu yok. Herkes kardeşçe birlikte yaşamak istiyor. Ancak gelin görün ki siyasi irade yok. Irak'tan geliş görüntüleri 30 yıllık ve 40 bin kişinin ölümüne neden olan sürecin ortadan kalkmasına yönelik sevinç gösterisi olarak algılansaydı, dünyanın sonu mu olurdu. 'Vay efendim kıyafetleriyle geldiler.' Zaten yaşam tarzları ve kıyafetleri buydu. Bu bile hazmedilemedi. Dünya alem biliyor ki bu sorunu ister İmralı ile, ister Sayın Ahmet Türk ile ister Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüş, aynı talep. Bu ülkede eşit, barış ve kardeşlik içerisinde yaşama talebi. Kiminle görüşürsen görüş ortaya çıkan sonuç bu. Sevinç ve muhataplık sorununa indirgeyerek sorun çözülmez. Bu sorun sadece bölgenin değil hepimizin sorunudur. Bunu böyle savunmak zorundayız. Toplu iş sözleşmesinin çalışanlara ve ailelerine uğurlu olmasını diliyoruz.''
Sendika Şube Genel Sekreteri Muharrem Tümür ise sendikalarının anlayışının sadece ücret ile ilgili olmadığını belirterek, ''Sendikal anlayışımız da toplumsal sorunlarda yer alıyor. Sözleşmede ilk kez aile içi şiddetin önlenmesi, yoksullara yardım yapılması ve spor tesislerinin kurulması için işçi ücretlerinden kesinti yapılmasını öngören maddelerde yer aldı.
Daha sonra Baydemir ve Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Erol Ekici, toplu sözleşmeyi imzaladı.
Törene KESK Genel Başkanı Sami Evren, TTB Genel Başkanı Gençay Gürsoy, Büyükşehir Belediyesi Meclisi Başkan Vekili Hacı Haspolat ile çok sayıda çalışan katıldı.