Düne kadar işadamı denince herkesin aklına göbekli insanlar gelirdi. Ancak, bugün bu algı tamamen değişti. Spora vakit ayıran, beslenmesine dikkat eden yeni jenerasyon işadamları, göbekli - kilolu işadamı fotoğrafının değişmesine neden oldu. Böylece, dünün işadamları ile günümüz işadamları arasında kilo farkı doğdu…Birçok işadamı ve yönetici artık zamanını sadece ofiste değil spor salonlarında geçiriyor. Özel hocalar eşliğinde spor yaparak, hem sağlığına dikkat ediyor hem de iş hayatının hızlı temposuna karşı direnç kazanıyor. Ben de birçok işadamı ve işkadınının spor hocası olan Bahadır Taşdemir'le konuştum. Sadece geçen ay 225 saat özel ders veren Taşdemir; bakın iş dünyasının kendini nasıl "fit" tuttuğunu anlattı?
FARKINDALIK YARATIYORLAR
Sporun bir insanın teknik olarak iş hayatına katkıları neler? Konsantre olabilme özelliği artıyor. Sosyal kimlikleri içerisinde olan çok yönlü düşünebilme, olaylar karşısında çok daha uzun sürelerde sinirlenebilme özelliği oluyor. Sporla birlikte mutluluk hormonları salgılandığı için hem özgüveniniz gelişiyor, hem de sıkılmadan daha uzun süre dinlenebiliyorsunuz. İstediğiniz şekillerde karşınızdaki yönlendirebilmeye sahip oluyorsunuz. Genelde çalıştığımız işadamlarının farkındalıkları yüksek olduğu için sporu çok iyi kullanıyorlar.
İşadamları bu konuda nelere dikkat etmeli? Sabah iyi bir kahvaltı, 11-11 buçuğa kadar beyin fonksiyonları çok iyi çalıştırır. O saatlerde eğitimler seminerler çok uygundur. Akşam 4 - 6 arası fiziksel aktiviteler için uygundur. Ondan sonra metabolizma yavaşlar. Bir sonraki gün için kendini dinlenmeye alır. Ondan sonra bilinçaltına mesajlar göndermemelisiniz. Bu dönemden sonra eğer yemek yiyip alkol alırsak dinlenmesi gereken bölümde vücut mesaiye kalır. Yorgun olan vücudu ekstra çalıştırmış oluruz.
Özel derslerde neyi hedefliyorsunuz? Personal Training de çalıştırdığım kişinin tüm sosyal kimliklerine etki edecek şekilde farkındalık geliştiriyorum. Konu sadece kişiye uygun egzersiz verip bir saat onunla birlikte olmak değil. Tüm yaşam kalitesini daha iyi hale getirecek şekilde hayatını organize edebilmek önemli.
Yarışlardan önce teknik çalışıyoruz
Serra Tokar (İş kadını):
SERRA Hanım'la haftanın 3 günü çalışıyoruz. Kendisi iyi bir golf oyuncusu. Geçenlerde yine 2 turnuvayı arka arkaya kazandı. Bizim onunla çeşitli tekniklerimiz var. Kasları esnetme ve gerdirme konusunda. Bunun için çeşitli ekipmanlar kullanıyoruz. Müsabakalardan önce bunu yapıyoruz. Çok hafif bir denge çalışması yapıyoruz. Bir sonraki gün yarış olduğunda yarım saat tamamen bu özel tekniklerle uyguladığımız esnetme, gerdirme ve vücudu rahatlatma teknikerlini uyguluyoruz. Özellikle golf sporunda başarısını yükseltmeye yönelik, iyi sonuç getirecek vuruş yapabilme gücü üzerine çalışıyoruz.
Her gün spor salonuna uğrar
JEFF HAKKO (Vakko Yönetim Kurul Üyesi):
Kendisiyle 9 senedir tanışıyorum ve 9 senedir eğitmenliğini yapıyorum. Hayatı spor diyebilirim. Yelken yapıyor. Mutlaka bir arkadaş grubunda takımları var. Haftanın 1 ya da 2 günü basket oynuyorlar. Haftanın 4-5 günü birlikte çalışıyoruz ama her gün spor salonunda kendisini görebilirsiniz. Yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik çalışmalarımız oluyor. Spesifik sporlarda ve gündelik hayatta oluşabilecek sakatlıklara yönelik ideal yağ kas oranlarına ulaşmak için bütün hedefleri içeren bir programımız oluyor. Baskette havada nasıl dengeli durabilir. Sakatlıklardan nasıl korunabilir buna yönelik çalışmalar yapıyoruz.
Vücudunu şekle sokuyor
MURAT AKDİLEK (Fida Film'in sahibi):
Kendisi çok iyi bir sporcu. Profesyonele yakın diyebileceğim şekilde kickbox yapıyor. Murat bey ile yaptığımız çalışma dayanıklılık, kuvvet ve kuvvette devamlılığa yönelik. Vücudumuzu şu anda şekle sokmaya yönelik çalışma yapıyoruz. Tüm kas grupları var. Göğüs, sırt, omuz, bacak kasları hepsini çalıştırıyoruz. Haftada en az 3 gün çalışıyoruz.
Düzenli spor yapıyor
CENK ÇİMEN (Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı):
10 yıldır çalışıyoruz. Düzenli beslenme ve dinlenmesine dikkat eder. Haftanın 6 günü bazen 7 günü spor yapıyor. 4 gün belirli olarak 1 saat egzersiz yapıyoruz. 1 saat egzersiz yaptığı günlerde arkasından yarım saatlik kardiyo çalışması yapıyor. Onun dışında beraber belirlediğimiz çok özel bir beslenme programı var.
Raif Bey'in çok iyi vücudu var
RAİF DİNÇKÖK (Akenerji Yönetim Kurulu Üyesi)
Genelde öğle ve akşam olarak yürütüyoruz. Bazen öğle saatlerinde geliyor 45 dakika 1 saatlik çalışmalar yapıyoruz. Kendisinin çok iyi bir vücudu var, yıllardır spor yapıyor. Daha çok yatay antrenman yapıyoruz. Şekilleri çok bellidir. 5 hareketin arka arkaya yapıldığı çalışmalar yapıyoruz. O şekilli vücudunu korumaya yönelik egzersizler yapıyoruz. Hafta 2-3 gün kardiyo çalışmalar oluyor. Beslenmesine çok dikkat ediyor. Hayatının tamamında bir yaşam stili olarak egzersiz var...
Haftanın 3 günü ağırlık çalışıyor
CAN ATEŞ (Martin&Martin Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı):
Yaklaşık 12 yıldır beraberiz. Haftanın 3 günü kendisiyle ağırlık çalışıyoruz. Aynı zamanda eski su topçusu. Hem fonksiyonel, hem de kuvvet ve denge çalışmaları yapıyoruz. Bir gün daha çok kuvvet çalışması yapıyorsak bir sonraki derste daha çok denge çalışması yapıyoruz. Bir sonrakinde ikisini de...
VÜCUDUN GELECEĞİNE YATIRIM
TAŞDEMİR; "Elif Hanım'la (Dürüst) 4 yıl birebir çalıştım. Onların genelde dışarıdan bakıldığında, sporu estetik kaygılar nedeniyle yaptıkları sanılıyor, ama öyle değil. Sağlıklı beslenme ileriki yıllara yatırım yapıyorlar. Özlem Hanım'la (Önal) da aynı şekilde 1 yıl çalıştım. Onunla da beslenme üzerine konuşuruz. İyi bir fitness sporcusu diyebilirim. İyi bir yağ - kas oranına sahip olmak için çalışıyor...
REKOR SAHİBİ ESKİ YÜZÜCÜ
Eski yüzücü, yüzme rekoru var. Kendisi uzun yıllardır ağırlık egzersizi yapıyor. Bir dönem basket oynamış. Spor ve beslenme konusunda çok bilinçli. "İş yaşantısına göre dönem dönem bu tempomuzu yavaşlatıp yükseltiyoruz. Enerji durumu, egzersize odaklanmak, bu kişinin iş temposuna göre de değişiyor. Genelde çok iyi bir ağırlık çalışması yapıyoruz. Isınmak için birebir basket oynuyoruz. Haftanın min 3 günü egzersiz yapıyoruz. Dönem dönem bunu 4-5'e çıkartıyoruz" diyor.