Türkiye'de uzun süredir tartışılan klinik araştırmalar farklı bir boyuta taşınıyor. Artık ilaç firmaları 'dedektif' gibi bilimadamı arayacak. Dünya genelinde yürütülen klinik araştırmalarda keşfedilen, ilaca dönüşebilme olasılığı yüksek molekülleri araştırıp lisansını satın alan 'molekül avcıları', bilimsel altyapı ve yetişmiş uzman gücü yönünden umut vaat eden Türkiye'yi mercek altına aldı. İlaç sektöründe Ar- Ge konusunda oldukça büyük bir bütçeye sahip olan Merck'in üst düzey yetkilisi Greg Wiederrecht, "70 milyonluk Türkiye'de çok iyi bilim adamları ve üniversiteler var. Türkiye de bunu yapabilir. Yeni moleküller üzerinde çalışan Türk bilim adamlarını gidip bulmak için can atıyoruz" dedi.
5 BİNDEN 1'İ İLACA DÖNÜŞÜYOR
Merck Araştırma Laboratuvarlarının, tüm dünyadaki ürünlerin lisanslanması için çalışan, Uluslararası Lisanslama, İlaç Araştırma ve Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Greg Wiederrecht, çalışmaları ile ilgili bilgi verirken üzerinde araştırma yapılan her aşamadaki ürünleri satın aldıklarını söyledi. Dünyada üzerinde çalışılan 5 bin molekülün sadece birinin ilaca dönüşebildiğini, bu nedenle ilaca dönüşebilme olasılığı yüksek moleküllerin lisansını satın aldıklarını anlatan Wiederrecht, MSD ilaçlarının piyasadaki ürünlerinin bazılarının bu yolla alınıp geliştirilen ilaçlar olduğunu söyledi. Türkiye'nin çok iyi bilimsel alt yapı ve iyi yetişmiş uzman gücüne sahip olduğunu, biyoteknoloji geliştirme işine girebileceğini vurgulayan Wiederrecht, Kore, Hindistan, Çin gibi bir çok ülkenin artık bu alana eğildiğini, Avustralya'da bununla ilgili bir bakan bulunduğunu söyledi
HER AŞAMADAKİ ÜRÜN SATIN ALINABİLİYOR
7.5 milyar dolarlık Ar-Ge bütçesine sahip Merck firmasının Uluslararası Lisans lama, İlaç Araştırma ve Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Greg Wiederrecht, araştırma yapılan her aşamadaki ürünleri satın aldıklarını söyledi.
Devlet desteğine ihtiyaç var
"Yeni moleküller üzerinde çalışan Türk bilim adamlarını gidip bulmak için can atıyoruz" diyen Greg Wiederrecht, Türk bilim adamlarının devlet desteğine de ihtiyaçları olduğunu söyledi. Wiederrecht, "Bu da istikrarlı bir ortamın sağlanması, öngörülebilir düzenlemelerin olmasını gerektirir. Bu riskli ama çok kârlı bir alan. Çok büyük istihdam ve kazanç sağlıyor" dedi.
80 dedektif molekül geliştirenleri takip ediyor
'Molekül
avcılığı'nın bir boyutunun, bilimsel yayınların ve basında yer alan haberlerin takibi oluşturduğunu söyleyen Wiederrecht, 80 kişilik bir 'dedektif' ekiple çalıştıklarını kaydetti. Wiederrecht, "Bunlar akademisyenlerle bağlantıya geçiyor, sürekli iletişim halinde oluyor. Ayrıca, kendi internet sitemize de başvuru yapılabiliyor. Geçen yıl 7 bin 800 moleküle bakıldı, bunlardan sadece 50'si ile devam etmeye karar verildi. Bunların belki sadece biri ilaca dönüşebilecek" dedi.