Koç Topluluğu'nun kurucusu Vehbi Koç, 17 Ocak 1969'da kurduğu Vehbi Koç Vakfı'nı (VKV) 1946'da bir ABD ziyaretinde Ford, Carnegie gibi dev sanayicilerin kurduğu vakıfları gördüğünde karar vermiş. 17 Ocak'ta 40'ıncı yılını geride bırakan VKV'de 40 yılını anlattığı belgeseline 'Vedia' yani emanet ismini koymayı uygun gördü. 40'ıncı yılında Vehbi Koç'un 'emanet'i kuruluşunda örnek aldığı Carnegie Vakfı'ndan 'Hayırseverlik Nobeli' olarak bilinen ödülü aldı. Önceki gün ABD'nin New York şehrindeki Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen törende Koç Holding Şeref Başkanı ve merhum Vehbi Koç'un oğlu Rahmi Koç ödülü alırken ayakta alkışlandı. ABD'de yıllık 350 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan hayırseverlik alanında ülkenin en prestijli ödülü olan Carnegie Hayırseverlik Ödülü (Carnegie Medal of Philanthropy), VKV aracılığıyla eğitim, kültür ve sağlığa 600 milyon dolar harcayan Koç Ailesi'ne verildi. Koç Ailesi, New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, Intel'in de kurucularından Betty-Gordon Moore çifti ile Joan-Sanford Weill çiftiyle birlikte bu yılki dört Carnegie ödülünden birini aldı. Koç Ailesi, bu yıl ödül alanlar arasında Amerikan olmayan tek aile oldu. Daha önce bir Hintli (Tata), bir İngiliz (Sainsbury) bir de Japon ailenin (Inamori) Amerika dışından bu ödülü kazanmıştı. İskoç asıllı ABD'li sanayici Andrew Carnegie 1870'li yıllarda kurduğu "Carnegie Steel Company"i 1901'de J.P. Morgan'a sattı. Ardından da kendisini hayırseverliğe adadı. Carnegie, satıştan elde ettiği gelirin (yaklaşık 13 milyar dolar) yüzde 90'ını hayır işlerine bağışladı. Anısını yaşatmak için verilen ödüle layık görülenler arasında Microsoft'un kurucusu Gates ailesi, ABD'nin en tanınmış ve zengin ailelerinden Rockefeller Ailesi, ünlü yatırımcı George Soros ve CNN'nin kurucusu Ted Turner gibi isimler bulunuyor.
GÖZLERİ DOLDU
Törende konuşmasını yapmak üzere sahneye çıkan Rahmi Koç, duygulu anlar yaşadı. Koç ailesi adına ödülü ABD'de iş dünyasının ve hayırseverliğin sembol isimlerinden David Rockefeller'in elinden alan Rahmi Koç'un konuşmasının son cümlesi 'Bu ödülü sadece ailem için değil, ülkem için de alıyorum' sözleriydi. Bu cümle sonrası Rahmi Koç'un gözleri doldu. Ardından 500 kişilik salon Koç'u ayakta alkışladı. Ödülünü alarak sahnedeki sandalyesinde oturan New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg de ayağa kalkarak uzun süre Koç'u alkışladı.
HAYIRDA CAMİ Mİ OKUL MU SEÇİMİ
Koç, babasının şu anısını da paylaştı: "Vehbi Bey ilk büyük hayır işinde cami ve okul arasında gidip gelmiş. Arkadaşlarını toplamış, konuyu aktarmış. 'Düşünün, taşının bana bildirin' demiş. Ardından da Ankara, Maltepe'de talebe yurdu kurulmuş." Neden eğitim sorusunun yanıtını ise Semahat Arsel verdi: "Namazı herkes evinde kılabilir ama evinde herkes eğitim göremez."
ANADOLU İLE SABANCI İSİMDE ANLAŞAMADI
Türkiye'de iş dünyasında ortaklaşa projelerin eksikliğinden yakınan Rahmi Koç, "Kimin ismi yazılacak" noktasından çıkan tartışmalar nedeniyle ortak projelerin olmadığını Anadolu-Sabancı örneğiyle anlattı: "Sabancı Üniversitesi ve Anadolu Grubu... İkisi de kendi tıp fakültesini kurmak istiyor. Sabancı'nın Üniversitesi, Anadolu Grubu'nun hastanesi var. Birlikte tek bir fakülte yapılsın noktasında konu isme geldiğinde ihtilaf çıkıyor ve iş gerçekleşmiyor. Böyle olmamalı."