ABD'deki trend analizleri dünyadaki banka şubelerinin yüzde 60'ının 2025 yılına kadar ortadan kalkacağını gösteriyor. Müşterilerin bankacılık işlemlerini zorunlu olmadıkça şubelerden değil, ATM'lerden, internetten, telefondan yaptığı gerçeğinden yola çıkan Aktifbank da Türkiye'de yeni jenerasyon bankacılık olarak tanımlanan hizmet için kolları sıvadı. Aktifbank CEO'su Önder Halisdemir, şube açarak değil müşteriye alışveriş yaptığı bayi ve mağazalarda, internette ve telefon yoluyla doğrudan ulaşacaklarını söyledi.
YENİ NESİL BANKACILIK
Halisdemir dün yapılan basın toplantısıyla Türkiye'de halihazırda yaygın şube ağı bulunan 4-5 bankanın yaptığı şube dışı bankacılık operasyonlarını baz alan yeni jenerasyon bankacılık için attıkları adımları ve hedefleri açıkladı. İletişim ve bilgi teknolojileri devriminin dünya halklarını ortak tercihler noktasında daha fazla yakınlaştırdığına dikkat çeken Halisdemir, "Bugünü kucaklarken daha çok gelecekle meşgul bir yapı ortaya koyduk" diye konuştu. Banka müşterilerinin artık bankacılık işlemlerini evinden, işyerinden, cebinden internete bağlanarak 'self servis' olarak yaptığına dikkat çeken Halisdemir "Artık kırsalda bile banka ile işi olan en azından telefonla, faksla işini hallediyor. ATM'ler, POS'lar hemen her şeyimize yetiyor. Bankalar, şubeye gelen müşteriyi verimlilik kaygısı ile sürekli şube dışı kanallara yöneltmek için teşvik veriyor" dedi. Halisdemir, doğrudan bankacılığı şöyle tanımladı: "Arabanızı bayiden, konutunuzu emlakçı veya satış ofisinizden alıyorsunuz . Müşteri olarak buralarda da kredi kullanmanız, sözleşme imzalamanız mümkün. Aslında aranan şube değil hizmete erişim kolaylığı. Biz de perakende bankacılıkta; 'Şubesiz banka olarak yapılanalım ve doğrudan bankacılıkla müşterilerimiz ile buluşalım' dedik. Kadro olarak da Türkiye'de bu işlerin önünü açmış önemli işler yapmış bir kadroyu da buna göre oluşturduk."
ANADOLU'DAN YOLA ÇIKTIK
Önder Halisdemir, yeni jenerasyon bankacılığında bir diğer önemli açılımın da şehir bankacılığı olacağını dile getirdi. "Şehirdeki bir hizmeti üstlenerek şehirli nüfus ve ticaretle doğrudan çalışmayı ve banka gibi konumlandırdığımız tek bir şube ile şehirle ilgili aktiviteye katkı sağlamak istedik" diyen Halisdemir, Bursa, Tokat, Eskişehir, Bandırma ve Kayseri'ye hizmet veren elektronik ücret toplama alanının en deneyimli özel sektör firmalarından biri ile Gaziantep'te hizmet veren bir firmayı 2008'de satın aldıklarını hatırlattı. Bu yolla, 'göster geç' kartları dağıtıldığını ve dağıtılmaya devam edileceğini belirten Halisdemir, toplu taşıma, parkomat ve içecek otomatlarında geçerli kartlar için dolum merkezleri kurulacağını ve tahsilatın Aktifbank üzerinden geçeceğini dile getirdi. Halisdemir, bu illere 'konsantrasyon merkezi' olarak adlandırdığı şubeler açılacağını,şubelerden ticari firmaların yararlanacağını, tüketicilerin ise doğrudan bankacılık yoluyla hizmet alacağını dile getirdi.
Müşteriye doğrudan ulaşacağız
Banka müşterilerinin artık bankacılık işlemlerini evinden, işyerinden, cebinden internete bağlanarak 'self servis' olarak yaptığına dikkat çeken Aktifbank CEO'bu Halisdemir "Artık kırsalda bile banka ile işi olan en azından telefonla, faksla işini hallediyor. ATM'ler, POS'lar hemen her şeyimize yetiyor" dedi. Halisdemir Aktifbank'ın şube açarak değil müşteriye alışveriş yaptığı bayi ve mağazalarda, internette ve telefon yoluyla doğrudan ulaşacaklarını söyledi.
Yeni bir ülkede banka açacağız
Yeni jenerasyon bankacılığın doğrudan bankacılık ve şehir bankacılığı açılımının yanı sıra bir diğer adımını ise 'bölge bankacılığı'nın oluşturduğunu kaydeden Halisdemir, Aktifbank'ı bölge ülkelerinde de etkin olacak şekilde konumlamakta olduklarını söyledi. Arnavutluk'taki iştiraklerinin ülkenin ikinci büyük bankası olduğunu hatırlatan Aktifbank CEO'su Önder Halisdemir, Kosova'da ise şube sayısının önümüzdeki dönemde12'ye ulaşmasının planlandığını kaydetti. Halisdemir, bu yıl yeni bir ülkede daha faaliyet göstermeyi planladıklarını dile getirdi. Önder Halisdemir " Balkanlar, Kafkaslar, Ortadoğu ve Orta Asya ile yoğun tarihsel bağlarımızın tezahürünü ticari bağlarda da görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu
Mevduat toplama izni için bekliyoruz
Halisdemir, en çok merak edilen konulardan biri olan BDDK'dan mevduat toplama izni alındığına ilişkin konulara da açıklık getirdi. "BDDK'dan izin için başvurduk ancak henüz sonuç alınmadı" diyen Halisdemir 4 bankanın daha yatırım bankacılığından mevduat bankacılığına geçiş için başvurusu olduğuna dikkat çekti. Mevduat bankalarının, yatırım bankalarının yaptığı tüm işlemleri yapabilme haklarının bulunmasının, yatırım bankacılığının payını yıllar içinde hızla düşürdüğüne işaret eden Halisdemir şunları söyledi: "ABD'de yatırım bankalarına mevduat izni verilmesinden sonra ve AB mevzuatında böyle bir ayrım olmamasından dolayı izin bekleyenlerin taleplerinin olumlu değerlendirileceğini ve rasyonellikten uzak bu durumun giderileceğini düşünüyorum."
THY ile anlaşmada amaç referans olması
Az şubeli bir banka olarak THY ile tahsilat anlaşması yapılmasına ilişkin soruları da yanıtlayan Halisdemir şunları söyledi: "Şube sayısı bir yeterlilik kriteri olmaktan çoktan çıktı ama önyargılardan sıyrılmak zaman alıyor. THY ile tahsilat hizmeti konusunda test çalışması yapan 5 banka var. Hepsi de hizmeti elektronik sistem üzerinden vermek için çalışma yapıyor.1000 şubeli bir banka da olsa anılan hizmet o bankanın şubesinden değil web ve çağrı merkezi ile vereceği bir hizmet olacak. Yapılan haberlerde sanki başka gerekçelerle bizim bankaca verildiği izlenimi uyandırılıyor." Türkiye'de çok az sayıda bankada bulunan altyapıyı hazırladıktan sonra tekliflerini THY'ye Şubat 2009'da götürdüklerini belirten Aktifbank CEO'su, "Burada ne THY ne de acentalar hizmet için birşey ödeyecek. Amacımız bunun diğer firmalara referans niteliği taşıması" dedi.
Türkiye'de banka sayısı fazla değil
Türkiye'de banka sayısının ekonomik büyüklüğe oranla fazla olmadığını belirten Halisdemir, rekabet açısından sektörde yeni katılımcıların olmasının gerektiğini söyledi. Halisdemir, "Ülkemizde toplam 49 banka var. Bunlardan yalnızca 36'sının mevduat izni var. 4'ü de katılım bankası, 6 tanesi yabancı banka şubesi ve mevduatta toplamıyor. Böyle bakınca 26 mevduat bankası var. 80 milyonluk bir ülkede bu kadar az banka sayısının serbest ekonominin olduğu dünyada bir örneği yok" dedi. Türkiye'nin dünyanın 17'nci büyük ekonomisi olduğunu hatırlatan Halisdemir, "Arnavutluk'ta nüfus 3 milyon, banka sayısı 16. Her bir milyona 5 banka.Yunanistan 11 milyon nüfus 63 banka var. Her bir milyona 6 banka. İspanya 44 milyon nüfus 357 banka var. Almanya'da 82 milyon nüfus 2020 tane banka var. Diğer ülkelerdeki orantıyı Türkiye'ye taşıdığımızda Türkiye'nin daha ne kadar bankaya ev sahipliği yapabileceğini siz hesaplayın" diye konuştu.
Rekabet gereği gibi işlemiyor
"İster nüfus ister milli hasıladan gidilsin Türkiye en az bankanın olduğu ülkedir" diyen Halisdemir "Yıllarca Türkiye'de banka sayısı fazla diye yanlış biçimde kanaat uyandırıldı. Banka sayısı olması gerekenden az olunca gereği gibi rekabet işlemiyor. Bunun maliyetini tüketiciler, şirketler genel ekonomi hep beraber ödüyoruz" dedi.