Vodafone Türkiye, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 11 ilde büyük bir sosyal sorumluluk projesi başlattı. 4 ilde konteyner teknoloji sınıfları açılıyor. Gezici eğitim çadırı afetten etkilenen 11 ili ziyaret ediyor. Vodafone Türkiye CEO'su Engin Aksoy, "Deprem bölgelerinden diğer illere göç eden çocuklarla birlikte konteyner sınıflar ve gezici eğitim çadırı ile toplam 100 bin çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.
Deprem felaketinin ardından bölgede birçok sosyal sorumluluk projesi başlattınız. Neler yapıyorsunuz?
Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında yaralara nasıl merhem olabiliriz diye düşündük. Önceliği, depremlerden en çok etkilenen grup olduğuna inandığımız çocuklarımıza verdik. Çocukların teknoloji okuryazarlığını artırmayı hedeflediğimiz "Yarını Kodlayanlar" projesini bölgenin ihtiyaçlarına uygun olarak yeniden tasarladık, Habitat Derneği ile birlikte "Yarını Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek" adıyla bir alt proje başlattık. Amacımız, depremden etkilenen çocuklarımızın psikososyal ihtiyaçlarını karşılamak, teknolojiyle bağlantılarını sıcak tutmak; psikolojik toparlanmalarına destek olmak ve eğitim süreçlerine katkıda bulunmak.
Kaç sınıf oldu?
Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta iki konteyner teknoloji sınıfı açtık. Önümüzdeki günlerde Hatay ve Malatya'da da kuracağız. Gezici eğitim çadırımız 11 ilde köy, çadırkent ve konteyner kentleri ziyaret ediyor. 7-14 yaş arası çocuklarımız için müzik ve masal atölyeleri, kodlama eğitimleri ve çeşitli sosyal etkinlikler düzenliyoruz. Oyun terapisiyle psikososyal destek sağlıyoruz. Deprem bölgelerinden diğer illere göç eden çocuklara da eğitimlerimizi ulaştırıyoruz. Liseli gençler için "Afete Teknolojik Çözümler Hackathonu" düzenleyeceğiz.
Kaç çocuğa ulaşmayı hedefliyorsunuz?
Konteyner sınıflar ve gezici çadırlarla 100 bin çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz.
GENÇ KADINLARA DESTEK
Afet bölgesinde kadınlar için de çalışmalarınız var. Bu konuda bilgi alabilir miyiz?
AÇEV işbirliğiyle Adıyaman, Gaziantep/ Nurdağı ve Hatay'da Çocuk ve Aile Merkezi adı altında özel merkezler kuruyoruz. İlk merkezimizi Adıyaman'da açtık; diğerlerini açacağız. İlk yıl için hedefimiz, 4.500 çocuk ve ebeveyn ile 2.500 genç kadına ulaşmak.
650 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK
Bölgede başka projeleriniz de olacak mı?
Bölgede sosyal hayat kadar ekonomik hayatın da normale dönmesi önem taşıyor. Bu noktada, bölge halkı için istihdam olanakları yaratılması kritik. Vodafone ekosisteminde yer alan tüm iş ortaklarımızın desteğiyle her seviyedeki işe alımlar için depremzede ve birinci derece depremzede yakını olan kişilere öncelik tanıyoruz. İşe alım programımız olan Discover Genç Yetenek Programımızda da bu kişiler öncelikli oluyor. Böylece, önümüzdeki bir yılda bölgede toplam 650 kişilik istihdam yaratmayı hedefliyoruz. Ayrıca, afet bölgesinde daha fazla noktada hizmet sunabilmek için toplam 10 tiny house (küçük ev) mağaza açacağız.
FİBERDE ORTAK YATIRIMIN ÖNÜ AÇILSIN
Bölgede iletişim altyapısının iyileştirilmesine yönelik çalışmalarınız var mı?
Bölgede haberleşme altyapısı için yapılacak yatırımları kolaylaştıracak ortamın yaratılması, bölgenin daha fazla dijitalleşmesini sağlayacaktır. Böylece bölgede hem KOBİ'lerin hem de vatandaşların istihdam imkânı bulmasını kolaylaştırarak ekonomiye katkı sunacaktır. Bunun için bu bölgeden başlayarak ülke genelinde fiber yatırımlarının kolaylaştırılması ve ortak yatırımın önünün açılması, yeni nesil mobil teknolojilerin kurulum süreçlerinin kolaylaştırılması ve yeni spektrum kaynaklarının kullanımı planlanarak yatırımların verimliliğinin artırılması faydalı olacaktır. Uydu teknolojilerinin kullanılması da önemli bir çözüm olabilir.
SERVİS GELİRİ 9.2 MİLYAR TL
Mali yıl sonuçlarınız da açıklandı. Nasıl durum?
Nisan-Haziran döneminde, servis gelirlerimiz 9.2 milyar TL, mobil abone sayımız 25.2 milyon, sabit genişbant abone sayımız da 1.4 milyon oldu. Dijital kanalları aylık 17 milyon kişi kullandı.