Botanikteki adı "coffea" olan kahve bitkisinin tüketiciler açısından kayda değer iki türü var. Bunların en önemlisi "coffea arabica". Bu, tek başına, başka kahvelerle harmanlanmadan tüketilebilen tek kahve türü. İkinci tür ise "robusta" adını taşıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi "arabica" türü daha kaliteli, daha değerli. Ama robusta da tek başına işlendiğinde ortaya iyi bir kahve çıkarmamakla birlikte, çok başarılı harmanların hazırlanmasında önemli katkılarda bulunuyor. Genellikle robusta tüm harmanlarda yer alıyor. Kuşkusuz arabica türü de yetiştiği bölgelere göre farklı alt isimler aldığı gibi, kahvenin özellikleri de yetiştiği yere göre değişiyor. Örneğin Türk kahvesinin de kaynağını oluşturan Brezilya türü arabica güçlü, sert bir kahveye imzasını atarken, dünyanın en ünlü kahvesi "Jamaican Blue Mountain" gerek aroma gerekse sertlik açısından son derece zayıf.