Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) 10 gün gibi kısa bir süre kaldı. 2.3 milyondan fazla aday üniversiteli olmak için 3 oturum halinde düzenlenecek sınavlarda ter dökecek. 30 Haziran'da sınavın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), 1 Temmuz'da da Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi yapılacak. AYT'deki soruların geçmiş yıllarda çıkan Lisans Yerleştirme Sınavları'ndaki (LYS) soru stillerine benzemesi bekleniyor. Ancak YKS'nin ilk oturumu olan TYT'de adayların muhakeme ve analiz yetenekleri ile okuma, anlama, kavrama ve dil hâkimiyeti ile temel matematiksel ilişkilerden yararlanmanın ölçülmesi amaçlanıyor. Bu nedenle özellikle TYT'de her dersten bol grafikli ve uzun paragraflı soruların çıkması bekleniyor. Kalan sürede bol bol deneme sınavı çözerek YKS'de süreyi doğru kullanabilme becerilerinizi geliştirin. Bilfen Liseleri ilgili bölüm başkanları adayların hangi tip sorularla karşılaşabileceklerini ve çözüm önerilerini ders ders SABAH için hazırladı. İşte uzmanlarından YKS için son tüyolar:
TÜRKÇE (Bilfen Liseleri Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Zerrin Bayır
): TYT doğru okuma-anlama-analiz ve sentez becerisini ve dil bilgisini ölçerken AYT bölümü Türk ve dünya edebiyatının tarih içindeki yolculuğuna dair bilgileri yoklamaktadır. Uzun paragraflardan korkmayın. Uzun paragraf daha fazla ipucu verdiği için çözümü daha kolaydır. Paragrafı yorumlarken metnin dışına çıkmayın.
FENDE ŞEKİLLE ÇALIŞIN
MATEMATİK (Bilfen Liseleri Matematik Bölüm Başkanı Mahmut Şişmanoğlu): TYT'de soruların metni uzun olabilir. Soruları dikkatli okuyun. AYT çok soru çözen öğrenciden ziyade konuya hakim olan öğrencilerin başarılı olacağı bir sınav olacaktır. Sınava kadar kalan zamanda bol soru çözmeye devam edin. Bunun yanı sıra konuları gözden geçirmeniz de önemli yarar sağlayacaktır.
FİZİK (Bilfen Liseleri Fizik Bölüm Başkanı Hakan Özdemir): Şekilli sorularda bilgiler muhakkak şekil üzerine aktarılmalı, aksi takdirde tekrar tekrar soru okumak zorunda kalabilirsiniz. Şekli olmayan soruların şeklini çizerek çözmek verileri daha iyi analiz etmenizi sağlayacaktır.
KİMYA (Bilfen Liseleri Kimya Bölüm Başkanı Demet Akçayöz): Kimya dersi için soru sayısının azalması sebebiyle bir soruda birden fazla bilgi sorgulanması beklenmektedir. Adayların soruları çok dikkatli okuyup öğrendikleri bilgiler arasında bağlantıyı iyi kurmaları gerekmektedir.
BİYOLOJİ (Bilfen Liseleri Biyoloji Bölüm Başkanı Taner Altunbaran): Çeldiriciler kuvvetli olacaktır. Tüm seçenekleri okumadan kesinlikle cevaplamayın.
PARAGRAFTAKİ VURGUYA DİKKAT!
SOSYAL BİLİMLER (Bilfen Liseleri Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı Aslıhan Sezen): Paragrafların ve yönlendirme cümlesinin dikkatli okunması gerekmektedir. Sorunun yönlendirme cümlesi dikkatli bir şekilde okunarak ne sorulduğu tespit edilmelidir. Coğrafya sorularında harita, tablo, grafik, paragraf okuma, okuduğunu algılama ve yorumlama çok önemlidir. Türkiye ve dünya haritasında önemli yerler coğrafi özellikleriyle mutlaka bilinmelidir.