YKS maratonun hemen ardından gözler taban puanlarına çevrildi. ÖSYM tarafından Türkiye'nin 81 ilinde 3 oturumda gerçekleşen sınavın ardından kaliteli üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler YKS taban puanları, yüzdelik dilimleri ve başarı sıralaması gibi bilgileri araştırmaya koyuldu. Adaylar tercihlerini yapmadan önce taban ve tavan puanlara göre kendi puanlarına uygun bölümleri seçecek. Peki YKS taban puanları, yüzdelik dilimleri ve başarı sıralaması yayınlandı mı? 2020 YKS taban puanları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
2019 YKS TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ!
YKS sonuçlarına göre tercih yapacak olan öğrenciler üniversitelerin 2020 taban puanlarını ve yüzdelik dilimlerini araştırıyor. 2020 yılına ait YKS taban puanları açıklanmadı. Haberimizde, geçmiş döneme ait taban puanlara erişebilirsiniz.
YKS taban puanları ve yüzdelik dilimler araştırılıyor. ÖSYM tercih kılavuzlarını henüz yayınlamadı. Sınav sonuç belgesinde yer alan il ve ülke geneli yüzdelik dilim bilgileri, belirli yöntemle belirlenecek. Yüzdelik dilim ve başarı sıralamasına göre adaylar üniversite tercihlerini yapabilecek. YKS tercih dönemine doğru taban puanlar belli olacak. YÖK Atlas üzerinden istediğiniz üniversite ve bölümü seçerek arama yapabiliyorsunuz.
YÖK ATLAS TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYINIZ
2019 YKS TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ!
ÖSYM, YKS tercihlerinin ne zaman yapılacağına dair bilgi paylaşmadı. Ancak, geçtiğimiz yıl baz alınırsa YKS tercih işlemleri YKS tercih işlemleri 23-29 Temmuz tarihleri arasında yapılmıştı. Bu sene de YKS sonuçlarının ardından tercih dönemi başlayacak.
YKS puan hesaplama; TYT, AYT ve YDT sınavları için belirlenen standart puanlara ve test bölümlerinin ağırlıklarına göre yapılır.
YKS puan hesaplama yapılırken;
Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunur.
Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunur.
Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanır.
Adaylar, TYT ve AYT için belirlenen standart puanlar ile doğru sayılarını çarparak tahmini TYT AYT puan hesaplama sonuçlarına ulaşırlar. Adayların puanının hesaplanabilmesi için testlerde bulunan bölümlerden en az 0,5 ham puanın alınması zorunludur.
Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) Değer Aralıkları 250-500 olacaktır. OBP, Türkiye geneli değerlendirmeye esas alınarak, ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden diploma notu) 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir.
Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. 50'nin altında olan diploma notları 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır.
Daha sonra bu OBP, herkes için tek katsayı olarak kullanılan 0.12 katsayısı ile çarpılarak okuldan gelecek net puan hesaplanacaktır.
Sonuç olarak en düşük notlara sahip bir öğrenciye okuldan 30 gelirken (0.12 x 250=30) 500 OBP'ye sahip öğrenciye 60 (0.12 x 500= 60) gelecek.