2018 YKS sınav giriş yerleri daha önce ÖSYM'nin resmi sitesi üzerinden açıklanmıştı. Bugün ÖSYM, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girecek öğrenciler için bir duyuru yayınladı.
ÖSYM, 30 Haziran ve 1 Temmuz'da düzenlenecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı giriş belgelerini "https://ais.osym.gov.tr/" adresinden erişime açmıştı. ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) adaylarının sınava girecekleri bina ve salonlara atanma işlemleri tamamlandı. Adaylar, YKS'ye girecekleri yer bilgisini gösteren sınava giriş belgelerini ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" adresinden TC kimlik numaraları ve aday şifreleri ile edinebilecek. Peki ÖSYM'nin duyurusu hangi uyarı ve bilgileri içeriyor?
Bu sene yaklaşık 2.3 milyon adayın katılacağı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ilk oturumu 30 Haziran Cumartesi günü gerçekleştirilecek. Bugün Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezinin resmi web adresi üzerinden bir duyuru yayımlandı.
ÖSYM'den yayımlanan duyuruda YKS'ye girecek olan adayların eğitim bilgilerinin ve diploma notunun onaylanması hakkında bilgiler paylaşıldı.
ÖSYM'DEN YAYIMLANAN DUYURU
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezinden yayımlanan duyuruda "2018-YKS'ye başvuran adaylar, 2 Temmuz 2018 tarihinden itibaren ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine (AİS) giriş yaparak MEB e-Okul sistemindeki eğitim bilgilerini ve diploma notunu görebilecekler ve bu bilgilerini, 2-9 Temmuz 2018 tarihleri arasında ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde (AİS) onaylayabileceklerdir.
Adayların sınav öncesi herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur." ifadelerine yer verildi.
ÖRNEK SORULAR
Adayların ilk olarak ter dökeceği sınav olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) örnek soruları yayınlandı. Peki, 3 oturumda tamamlanacak olan YKS sınavında sorular nasıl olacak? ÖSYM tarafından kökten değişikliğe gidilen üniversite sınavının ilk aşaması TYT örnek soruları ve cevaplarına haberimiz üzerinden ulaşabilirsiniz. İşte, 2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) örnek soruları ve cevapları...
emel Yeterlilik Testi (TYT)'de adaylara 40'ar Türkçe ve matematik, 20 sosyal bilimler (dinden muaflar için ekstra 5 felsefe), 20 fen bilimleri sorusu sorulacak. Sosyalde 5'er tarih, coğrafya, felsefe ile din kültürü ahlak bilgisi; fende ise 7'şer fizik ve kimya, 6 biyoloji sorusu yer alacak.
YKS İLK OTURUM TEMEL YETERLİLİK TESTİ (TYT) ÖRNEK SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ
YKS KAÇ OTURUMDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK?
- YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT): YKS'nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi *(TYT) tüm adaylar için zorunludur.
(30 Haziran 2018 Cumartesi - 135 dakika)
- YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT): İsteğe bağlıdır.
(1 Temmuz 2018 Pazar - 180 dakika)
- YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT): İsteğe bağlıdır.
(1 Temmuz 2018 Pazar - 120 dakika)
Konuyla ilgili 2018-YKS Kılavuzu'nda yer alan bilgiler ise şöyle:
"2018-YKS'ye başvuran adayların YKS değerlendirme ve yerleştirme işlemlerinde kullanılmasını istedikleri eğitim bilgilerini ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'nde (AİS) kontrol etmeleri ve bu eğitim bilgilerini seçerek onaylamaları gerekiyor. Eğitim bilgilerinde eksiklik veya hata olduğunu düşünenler, mezun oldukları/olacakları ortaöğretim kurumlarıyla görüşerek bunları e-Okul üzerinden düzelttirmeli ve sonrasında https://ais.osym.gov.tr adresinden düzelttirdikleri eğitim bilgilerini seçerek onaylamalılar. Eğitim bilgisi e-Okul'a eklenemeyecek durumda olan adayların ise bunu Kamu Kurumları İşletim Sistemi (KKİS) üzerinden okullarına işlettirmeleri, ardından da https://ais.osym.gov.tr adresinden bu bilgileri seçerek onaylamaları lazım.
İŞLEM YAPILMAZSA NE OLACAK?
Adayların bireysel olarak veya ortaöğretim kurumlarının doğrudan ÖSYM'ye yapacakları değişiklik/düzeltme talepleri için Merkezimizce yapılacak işlem bulunmuyor. 2018-YKS'ye başvuran tüm adayların eğitim bilgisi seçme işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor. Bu seçme ve onay işlemi yapılmazsa, adayın aktif olan tek bir eğitim bilgisi varsa, bu kullanılacak. Bu tarihte adayın birden fazla eğitim bilgisi varsa ve başvuruda seçtiği eğitim bilgisi, bu bilgiler arasındaysa, adayın bu eğitim bilgisi kullanılacak. Onay işlemi yapmayan adaylar için başvuruda kullanılan eğitim bilgisinin son eğitim bilgileri arasında olup olmadığının anlaşılmasında; okul türü, alan ve dal bilgileri dikkate alınacak. Adayın başvuruda kullandığı eğitim bilgisi, bu tarihte aktif eğitim bilgileri arasında yoksa en son mezun olduğu eğitim bilgisi kullanılacak."