Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları açıklandı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, YGS sonuçlarına ilişkin bilgi vermek amacıyla YÖK'de basın toplantısı düzenledi.
YGS sonuçlarını öğrenmek için tıklayın
Yükseköğretim Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarına göre, sınavda 180 ve üzeri puan alan 1 milyon 233 bin 580 kişi ikinci aşama sınav olan Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) girmeye hak kazandı.
Prof. Dr. Yarımağan'ın verdiği bilgilere göre, ÖSYS'ye 1 milyon 587 bin 990 aday başvururken, bunlardan 75 bin 471'i sınavsız geçiş başvurusu yaptı.
YGS'ye giren 1 milyon 487 bin 626 adaydan 133'ünün sınavı değişik nedenlerle iptal edilirken, sınavı geçerli sayılan aday sayısı ise 1 milyon 487 bin 493 olarak tespit edildi.1 milyon 473 bin 337 adayın sınavda puanı hesaplanırken, 14 bin 156 adayın puanı hesaplanamadı. Sınavda 70 bin 248 aday 140 puanın altında kaldı, 169 bin 509 aday 140-180 arasında puan aldı.
180'in üzerinde puan alan aday sayısı 1 milyon 233 bin 580 oldu. Bu adaylar ikinci aşama sınav olan LYS'ye girmeye hak kazandı. Sınavda adaylardan toplam 1 milyon 403 bin 89'u ise bir yükseköğretim programına yerleşmek için tercih hakkı kazandı. Sınavda 69 kopya tespit edildi.
BİRİNCİLER KONYA VE İSTANBUL'DAN
Yükseköğretime Geçiş Sınavında (YGS) Konya Meram Fen Lisesinden Ayşenur Şam ve İstanbul Özel Üsküdar Fen Lisesinden Günay Yolcu birinciliği paylaştı. YGS sonuçlarına ilişkin bilgi vermek amacıyla YÖK'te basın toplantısı düzenleyen ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, sınavda dereceye girenleri açıkladı.
Yarımağan'ın verdiği bilgiye göre, Konya Meram Fen Lisesinden Ayşenur Şam ve İstanbul Özel Üsküdar Fen Lisesinden Günay Yolcu 498.761 puanla birinciliği paylaştı.Sınavda İstanbul Özel Çağ Fatih Fen Lisesi'nden Furkan Çağrı Top üçüncü, Adana Fen Lisesi'nden Kemal Sarı dördüncü, İzmir Fen Lisesi'nden Arman Özdemir beşinci, Konya Meram Fen Lisesi'nden Mehmet Nuri Akıncı altıncı, Konya Meram Fen Lisesi'nden Bekir Tok yedinci, Ankara Fen Lisesi'nden Kamil Çalışkan sekizinci, Konya Özel Diltaş Anadolu Lisesi'nden Ceren Uluer dokuzuncu, Ankara Özel Samanyolu Fen Lisesi'nden Mücahit Yıldız onuncu oldu.Sınavda tüm puan türlerinin ortalamasına göre en başarılı il Yalova oldu. Yalova'yı Kayseri, Aydın, Karaman, Denizli izledi.
YGS BİRİNCİSİ: EĞLENMEK İÇİN GİRDİM
Yükseköğretime Geç Sınavı (YGS) 3-4 ve 5. bölümlerde Türkiye 1'incisi olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce Tıp Bölümü öğrencisi Günay Yolcu, sınava eğlenmek için girdiğini belirterek, "Tercih yapmayacağım" dedi.
YGS sonuçlarının açıklamasının ardından mezun olduğu Üsküdar Fen Lisesi'ne gelen Günay Yolcu, sevincini öğretmenleriyle paylaştı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce Tıp Bölümü 1. sınıf öğrencisi olduğunu belirten Yolcu, geçtiğimiz yıl ki Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) Türkiye 16'ncısı olduğunu söyledi.
Yolcu, geçtiğimiz yıl birincilik beklediğini ancak olamayınca bu yıl tekrar sınava girdiğini ifade ederek, "Türkiye birincisi olmak istiyordum. Bu da benden bekleniyordu. Bu sene de o amaçla girdim sınava ve birinci oldum. Çok mutluyum" diye konuştu.
Sınavda en çok Coğrafya sorularının kendisini zorladığını anlatan YGS birincisi Yolcu, birinci olmak için farklı bir çalışma uygulamadığını belirterek, "Ama geçen sene ilk senem olduğu için sınava çok stresli girmiştim. Bu sene çok rahat girince sonuç olarak bir şey yapamasam bile bir şey değişmeyecekti. Soruları rahatlıkla çözdüm" dedi.
Yolcu, tercih yapmayı düşünmediğini, sınava girme nedeninin ise birinci olmak olduğunu söyledi. Sınava hazırlanmadığını vurgulayan Günay Yolcu, "Geçen sene daha yoğun bir şekilde çalışmıştım sınava. Zaten birinci aşama sınavı olduğu için okul hayatında öğrendiğimiz bilgiler kolay kolay unutulmuyor. Sadece sınava girerken ki rahatlık etkili oldu. Eğer devam edersem bundan sonraki sınav bilgi amaçlı olacağı için çalışmalara devam ederim" şeklinde konuştu.
"Sınavdan çıkınca birinci olacağını anladın mı?" sorusuna ise Yolcu, "Yok aslında sorular zordu. Özellikle coğrafya soruları daha zordu. Daha sonra cevaplara bakınca anladım bir şeyler yapabileceğimi. Yine de pek beklemiyordum açıkçası" cevabını verdi.
Günay Yolcu, okuduğu okula devam edeceğini ifade ederek, "Ben tıp istiyordum. Okuluma devam ederim diye düşünüyorum. İkinci sınava girip girmeme konusunda karar vermedim ama girebilirim. Bu sene aslında eğlence amaçlı girdiğimi söyleyebilirim. Sınava hiç çalışmadım. Yalnızca arkadaşları çalıştırırken bir iki bakmışlığım oldu. Geçen sene 3 yanlışım vardı, bu sene de 3 yanlışım var. Ancak dağılımlar farklı olduğu için puanım da farklı oldu. Geçen sene Matematik ve Biyoloji'den yanlış yapmıştım. Bu sene Sosyal'den çıktı yanlışım" diye konuştu.
YÖK BAŞKANI'NIN OĞLU TÜM PUAN TÜRLERİNDE BARAJI AŞTI
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın ODTÜ Koleji'nde okuyan oğlu Ömer Baran Özcan, YGS sınavı tüm puan türlerinde barajı aştı.
Alınan bilgiye göre, ODTÜ Fizik Bölümünde sınava giren Özcan, YGS-1 puan türünde 257.226, YGS-2 puan türünde 239.291, YGS-3 puan türünde 336.323, YGS-4 puan türünde 332.549, YGS-5 puan türünde 325.402, YGS-6 puan türünde 292.966 puan aldı.
Ömer Baran Özcan YGS-3 puan türünde 196 bin 354'üncü, YGS-4 puan türünde 175 bin 646'ncı sırada yer aldı. Özcan, sözel puan türleri olan YGS-3 ve YGS-4 puan türlerinde diğer alanlara göre daha başarılı oldu.
Özcan'ın sınav sonucunu değerlendiren ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, sınavda puanların 100 ile 500 arasında olduğunu hatırlatarak, Türkiye ortalamasının yaklaşık 300 olduğunu söyledi.
Yarımağan, ''YÖK Başkanımızın oğlunun da üç puan türünde yüzde 50 başarıyı geçtiğini görüyoruz. 300 puanı üç puan türünde geçmiş'' dedi.
Bir gazetecinin, YÖK Başkanı'nın oğlunun bu puana göre ikinci sınavda yerleşmeye hak kazanıp kazanamayacağına ilişkin sorusu üzerine Yarımağan, ''Yüksek. Tabii nereyi istediğine bağlı'' dedi.