Her yıl gerçekleşen ve büyük katılımın sağlandığı YGS sınavı dün saat 10:00'da Türkiye genelinde gerçekleşti. Sınava yaklaşık 2 buçuk milyon aday katılırken YGS sınav soruları ve cevapları da yayınlandı. Doğru ve yanlışlarını kontrol etmeye başlayan üniversite adayları ''YGS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?'' sorusunun da cevabını arıyor. 2017 YGS sonuçları ne zaman açıklanır? ÖSYM bu konu hakkında henüz bir açıklama yapmazken tahmini tarihi haberimizde bulabilirsiniz. İşte YGS sonuçları ne zaman açıklanacak? sorusunun yanıtı...
2017 YGS SINAV SONUÇLARINI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN
YGS SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Dün sabah saatlerinde YGS'nin gerçekleşmesi ile beraber üniversite kazanmak için hayaller kuran 2 milyonu aşkın öğrenci sınav sonuçlarını heyecan içinde beklemeye başladı. ÖSYM'nin resmi internet sitesinden açıklanacak olan sonuçlarla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. Geçmiş yıllarda açıklanan sonuçlara baktığımız zaman tahmini bir tarih belirleyecek olursa 2017 YGS sınav sonuçlarının 15 gün içerisinde osym.gov.tr adresinden açıklanması bekleniyor.
YGS SINAV SORULARI VE CEVAPLARINA ULAŞMAK İÇİN TIKLA
YGS 2017 SINAV SORULARI VE CEVAPLARI AÇIKLANDI
Sınav soruları ve cevapları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin sitesinde açıklanacak. Sınav sorularına dair en önemli ayrıntı ise: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe soruları oldu. Sınava girenler şayet Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini okullarında aldılarsa, seçeneği işaretleyecekler ve soruları cevaplayacaklar. Felsefe soruları ise cevaplanmayacaktır. Cevaplandığı takdirde değerlendirmeye alınmayacaktır. Öğrenci, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almadıysa, "dersi almadım" seçeneceğini işaretleyecektir. Öğrenciler Felsefe sorularını çözecektir.
Sınavda toplam 160 soru soru sorulacaktır, dört yanlış bir doğruyu götürecektir. Sınavda baraj puanı 150 olup, dört yıllık üniversiteye giriş için en az 180 puan alınması gerekiyor. Şayet öğrenci 180 puan alamazsa LYS sınavına giremiyor. Öğrenci 180 puan alması için sınavda kaç net çıkarması gerekiyor: 160 soruda öğrenci en az %20 başarı oranı içinde yer alması gerekiyor. Bu orana girebilmek için; 160 soruda en az 32 net alınması gerekmektedir. Toplam 4 testin her birinde 8 net puan alınması, 2017 LYS sınavı için yeterlidir.
SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ NASIL OLACAK?
Sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Adayların Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacak.
Sınavda en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, Sınav puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS'lere girme hakları bulunmayacak. Sınav puanı 150'nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı hesaplanmayacak. İlk sınavdaki puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girme hakkı elde edecek.
PUAN HESAPLAMA DURUMU
Sınavda testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirilecek. Adayların Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacak. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecek:
Sınavda tüm testlerde toplam 160 soru bulunuyor. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak. Lise son sınıfta okuyan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacak.
Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacak.Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacak.
Hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1B'deki ağırlıklar kullanılarak adayların Ağırlıklı sınav puanları (AYGS) hesaplanacak. AYGS puanlarının hesaplanabilmesi için adayların YGS testlerinin en az ikisinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekir.
SÜREÇ NASIL BAŞLADI?
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, 3 Ocak 2017 tarihinde ÖSYS kılavuzuna açıklayarak, üniversite sınavları için start verdi. Kılavuza sınava dair yeni sistemler yer alırken, 09:45 saati vurgusu kılavuzun ilk sayfasında yer aldı. Sınav başvuruları 4 Ocak'ta başladı, 18 Ocak 2017 tarihinde sona erdi. Öğrenciler sınav için 60 lira ücret öderken, LYS için ücret 40 lira olarak gösterildi. Sınav giriş belgesi Mart'ta kurumun AİS sayfasında yayınlanırken, giriş belgesinin 12 Mart 2017, 09:45 olarak göstermesi dikkatlerden kaçmadı.
İstanbul'da sınava girecek olan öğrenciler sınav saatlerinde ulaşımın ücretsiz İETT tarafından önceden söylenmişti. Nüfus Müdürlükleri ise Pazar günü 07:00 09:45 arası açık oldu. Gerek T.C. vatandaşlık numarası gerek yeni kimlik kartı üzerinden öğrenciler sınavda sıkıntı yaşamaması için önceden önlem alındı.