Güzel sanatlar liseleri, spor liseleri ile musiki, hafızlık, geleneksel ve çağdaş görsel sanatlar ve spor programı ya da projesi uygulayan Anadolu İmam Hatip liselerinin 9'uncu sınıflarına öğrenci alınmasına ilişkin takvim, Milli Eğitim Bakanlığı'nca belirlendi. Bu yıl yetenek sınavıyla öğrenci alacak okullar için başvurular, 15 Haziran'da başlayacak, 29 Haziran'a kadar devam edecek. Bu liselere girmek isteyen öğrencilerin nasıl hazırlık yapması gerekiyor? LGS puanı gerekecek mi? Jüri önünde sergilenecek performanslarda nelere dikkat edilmesi gerekiyor? İşte tüm detaylar:
Güzel Sanatlar ve spor liseleri müzik, resim ya da spor dallarında yetenekli ve kariyerini de bu yönde planlamak isteyen gençlere yönelik eğitim veriyor. Öğrenciler bu liselere yetenek sınavıyla giriyor. Geçmiş yıllarda yetenek sınavlarının yüzde 70'i ile TEOG'dan elde edilen Yerleştirmeye Esas Puan'ın (YEP) yüzde 30'u bu liselere girişte etkili oluyordu. Ancak TEOG kaldırıldığı için bu liselere giriş sistemi de değişmiş oldu. Bu liselere girişte artık merkezi sınavın yani LGS'nin bir etkisi yok.
Bu liselere yetenek sınav puanı ve ortaokul başarı puanı üstünlüğüne göre öğrenci alınacak.
Yetenek sınavını bekleyen öğrenciler, istemeleri halinde merkezi sınava da girebilecek, adrese dayalı sistemle sınavsız yerleştirme için de başvuru yapabilecek. Yetenek sınavı ile öğrenci alan okulların açık kontenjanlarına da puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak.
Yetenek sınavları bölümlere göre farklı formatlarda hazırlanıyor. Her okul sınavını kendi bünyesinde yapıyor. Programlar düzenlenirken yabancı dil dersleri ile sanat ve spor derslerine ağırlık veriliyor.
JÜRİ KARŞISINDA PERFORMANS
Yetenek sınavları okul müdürünün başkanlığında ilgili alan şefi ile alan dersleri öğretmenlerinden en az üç üyeden oluşan komisyonca yazılı sözlü ve uygulamalı olarak yapılıyor. Adaylar jüri karşısında performans sergiliyor.
Resim bölümü sınavı iki aşamadan oluşuyor. İlk aşamada bakarak objelerden oluşan kompozisyonun desen olarak çizilmesi bekleniyor. İkinci aşamada ise bir konu verilerek adaylardan imgesel figüratif bir kompozisyon çizilmesi isteniyor.
Müzik bölümü sınavında ise, 1-2- 3-4 sese kadar kulağın ses ayırt etmesi bekleniyor. Adaylar yine jüri karşısına çıkıyor. Bunun için bir ses veriliyor ve adaydan o sesi çıkarması isteniyor. Ezgi ve ritim duygusuna bakılıyor.
Spor liselerinde yapılan yetenek sınavlarında ise esneklik, dayanıklılık, koordinasyon, çabukluk, hız ve kuvvet alanlarında değerlendirmeler yapılıyor. Hazırlanan parkurlarda adayların çevikliği test ediliyor. Fiziksel uygunluk testi olarak bilinen bu kısım spor liselerine girişte yüzde 75 etkili oluyor. Adayların değerlendirmesi yapılırken ritim ve spor geçmişine da bakılıyor.