Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Başkanı Şeref Ateş, enstitünün çalışmalarıyla ilgili olarak SABAH'a özel açıklamalarda bulundu.
Yunus Emre Enstitüsünün, Türkiye'de ve Türk insanıyla, dünya insanı ve dünya arasında kültürel bağlar kurduğunu söyleyen Ateş, "Yunus Emre Enstitüsü, insandan insana yaptığı etkinlikler, projeler ve Türkçe öğretimi vasıtasıyla Türkiye'nin bilinirliğini, tanınırlığını ve itibarını arttırır. Daha çok bilinmek istiyoruz, daha çok tanınmak istiyoruz, daha çok itibarımız artsın istiyoruz. Onun içinde bütün faaliyetlerimizin ve etkileşimimizin güvene dayalı olmasına önem veriyoruz. Herkes iletişim kuruyor, bağ kuruyor fakat bizim burada farklılığımız tamamen güven oluşturmaya çalışıyoruz. Çünkü bağ kurmak için en önemli araç güvendir" dedi.
"100. YILDA 100 TÜRK KÜLTÜR MERKEZİ KURACAĞIZ"
YEE'nin şu anda 55 ülkede 66 kültür merkezinin bulunduğunu belirten Ateş, "Bununla birlikte bir de üniversiteler bünyesinde ofislerimiz var. Türkoloji projelerini destekliyoruz. Üniversiteler talep ettiği zaman Türkologlar gönderiyoruz. Gelecek yıl için hedefimiz 100. yılda 100 Türk kültür merkezi. Onun için üniversitedeki ofislerimizi dahil edeceğiz. Şu anda da yoğun bir şekilde gerek Afrika ülkelerinde, gerekse uzak doğuda üniversitelerden bu yönde taleplerimiz var. Bize bir ofis vermeleri bizim de onlara bir hoca göndermemiz şeklinde, irtibat ofisleriyle 100. yılda 100 Türk kültür merkezi kuracağız. Dolayısıyla 10. yılda nasıl Mustafa Kemal Atatürk 'Demir ağlarla ördük Türkiye'yi' diyorsa biz de, '100. yılda kültür ağlarıyla ördük bütün dünyayı' diyeceğiz inşallah" ifadelerini kullandı.
"TÜRKÇE BİRLEŞTİRİR SLOGANIYLA BİR NEDENİ VAR"
Özellikle covid ile birlikte doğal olarak yüz yüze iletişim ve derslerin azaldığını, YEE'nin bu dönemde dijital etkileşimini artırdığını, dijital kültür merkezleri kurduklarını kaydeden Ateş, "İçerikler üretmeye başladık. Normalde daha önceden alanda çalışan okutmanlarımız, kültür sanat uzmanlarımız kendi stüdyolarımızda içerikler üretmeye başladılar. Bu içerikler, Türkiye'yi, Türkçe'yi ve Türk kültürünü anlatan içerikler. Bunların etkileşimleri de oldukça pozitif gelişiyor, her geçen gün artıyor. Onun için biz Türkçeyi en kısa şekilde 'Türkçe öğrenme gerekçeleri nedir?' diye baktığımızda ilk dört gerekçe öne çıkıyor. Onun için 'bir nedeni var' başlığıyla, 'Türkçe birleştirir' sloganıyla dört gerekçeyi ifade eden bir video çekti arkadaşlarımız. Çok kısa sürede de oldukça büyük sempati topladı. Sadece Türkiye'de değil, bütün dünyadan ilgi gördü. Herkes resmi hesaplarımızdan bu videoyu izleyebilir" şeklinde konuştu.
"SADECE 2022'DE 120 BİN KİŞİ KURSLARA BAŞVURU YAPTI"
Toplamda 196 ülkeden 15 milyon kişinin Türkçe projeleri ve kurslarıyla tanıştığını anlatan Ateş, "Yunus Emre Enstitüsü Türk Kültür Merkezlerindeki yüz yüze Türkçe kursları, çevrim içi Türkçe kursları, Tercihim Türkçe Projesi, Türkoloji Projesi ve Türkçe Öğretim Portaliyle 196 ülkeden 15 milyon kişi Türkçe ve Türk kültürüyle tanıştı. Sadece 2022 yılında düzenlenen yüz yüze ve çevrimiçi Türkçe kurslarına 120 bin kişi başvuru yaptı" diye konuştu.
Türkçe'nin birleştirici bir rolü olduğunu aktaran Ateş, "Ben ümit ediyorum ki, 2023'te Cumhuriyetin 100. yılı ile birlikte dünyada Türkçe öğrenimi hakikaten sayısal olarak da fiilen de artacak. Bu da her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının özlemle beklediği ve kendisinin de aslında bir parçası olduğu, çünkü konuştuğu dili bütün dünyada paylaşıldığı için her bir Türk vatandaşının da gururla sahipleneceği güzel bir gelişme" değerlendirmesinde bulundu.
UKRAYNA'DAKİ MERKEZİMİZ ÇALIŞMALARINA BAŞLADI
Ukrayna ve Rusya savaşının etkisinin arttığı günlerde Kiev'deki merkezin faaliyetlerini geçici olarak Türkiye'de devam ettirdiğini anlatan Ateş, "Burada hem müdürümüz hem de personelimiz olağanüstü güzel işler yaptılar. Özellikle Ukraynalı Türkologlar burada bulundukları dönem içerisinde hem Ukraynalı çocuklar için kitaplar ürettiler, malzemeler ürettiler. Hem de 5 bine yakın insana Türkçe öğrettiler, bunlar devam ediyor" dedi. Ateş, Türkiye'ye çekilen müdür ve yetkili personelin Kiev'e yeniden döndüğünü aktarırken, Moskova'daki faaliyetlerinde devam ettiğini bildirdi.
"DÜNYANIN BÜTÜN GENÇLERİ İÇİN TÜRKİYE VE TÜRKÇE OLMAZSA OLMAZ BİR GELECEĞİN PARÇASIDIR"
Türkçe öğreniminin önemiyle ilgili olarak gençlere tavsiyelerde bulunan Ateş, "Bu sadece bizim bir umudumuz ya da koyduğumuz bir hedef değil. Reel politika şunu gösteriyor ki; önümüzdeki dönemde Türkiye dünya siyasetinde çok daha etkili olacak. Türkiye, barış ve huzur adası olarak bütün gerilimlerde her zaman sabit kalacak. Dünyanın bütün gençleri için Türkiye ve Türkçe olmazsa olmaz bir geleceğin parçasıdır. Onun için Türkçe'yi öğrenmek, vakitlice öğrenmek çok daha kıymetlidir" açıklamasında bulundu.