Bilgisayarlarımız artık gerek yazılım, gerekse donanım açısından kişisel matbaalarımız olmaya aday. İşin yazılım kısmını kelime işlemci pek çok programla (Microsoft Word, Aldus Page Maker vb.) kolayca ve gerçekten çok detaylı olarak hallede bilmekteyiz. Hatta yazılarımıza resim grafik gibi görsel materyalleri de eklemekteyiz. İşte tüm bu eserlerimizi basma aşamasına geldiğimizde karşımıza yazıcılar (Printerler) çıkmakta. Yazıcılar bilgisayardaki verinin veya bilgilerin kağıda basılı bir kopyasını alabilmemizi sağlar.
Değişik yazma yöntemleri bulunması ve yazıcılarla beraber kullanılan aksesuarların çokluğu nedeniyle mevcut yazıcıları özetlemek oldukça güçtür.
Ancak bütün bu kullanım aygıtlarının kullanım amaçları aynıdır. PC'nizde tasarladığınız bir şeyi kağıda basmak için tasarlanmıştır. Bu aşamadan anlaşılacağı gibi aslında karşılığı basıcı olması gereken printer terimi Türkçe'ye yazıcı olarak yerleşmiştir.
Bir yazıcıyı PC'ye bağlamanın en kolay yolu Centronics arabirimini (Paralel bağlantı noktası) kullanmaktır. Ancak bir yazıcının seri bağlantı noktasına bağlanması da mümkündür. Yazıcı PC'nizin kullandığı arabirimin aynısını kullanmaktır. Arabirimler arsında pek fark yoktur.hemen hemen her arabirim bilgisayarınızla çalışır. Ancak baskı yöntemleri ve diğer yazıcı özellikleri çok değişir.
Her baskı yönteminin avantajlarından ve dezavantajlarından bahsetmeden önce bir yazıcının kalitesini etkileyen faktörlerden bahsedelim.
Baskı kalitesi birçok faktöre bağlıdır. Baskı kalitesi sıklıkla yazıcının çözünürlüğüne eşittir. Bu terim belirli bir aralığa basılabilecek nokta sayısını belirler ve genellikle DPI (Dots per inch / Inch aşına nokta sayısı) olarak belirlenir.değişik baskı yöntemleriyle erişilebilen çözünürlükler 75 DPI'dan 400 DPI'ya kadar değişir. Bazı durumlarda 600 DPI mümkündür.
Ne var ki çözünürlük bir grafik çıktısının kalitesi hakkında güvenilir bir kriter değildir. Genellikle kağıt üzerinde belirlenen çözünür.