Watt, uluslararası standartlar ile kabul edilmiş bir güç birimidir. Watt, farklı türdeki kuvvetlerin dönüşümünü ölçen bir birimdir. Kısaltması W harfi ile gösterilen Watt birimi, elektrik devrelerinde ve elektronik aletlerde ise elde edilen gücü ölçmeye yarar. Wattmetreler, alternatif akım (AC) ve doğru akım (DC) olması fark etmeksizin her türlü akıma maruz kalan elektrik devrelerinde, devrenin verdiği toplam aktif gücü hesaplayabilen aletlerdir. Watt, toplam gücü veren ancak bu gücü sağlayan diğer kuvvetlerin bir arada hesaplanması ile ortaya çıkar. Bu nedenle wattmetreler de elektrik devresinin maruz kaldığı akım ve gerilim gibi iki ayrı değerin hesaplanması esasına göre toplam gücü hesap eder.
Elektrik devrelerinin verdiği toplam gücü hesaplayabilmek için, devrenin çektiği akımın ve gerilimin miktarını bilmek gerekir. Wattmetre adı verilen aletler de devrenin verdiği toplam gücü hesaplayabilmek için öncelikle akım ve gerilim değerlerini ölçer.
Normal koşullarda devreden geçen akım amper cinsinden ampermetre aleti ile, gerilim değeri ise volt cinsinden voltmetre adlı alet ile ölçülür. Veya her ikisini de ölçebilen çoklu ölçerler yani multimetre ya da avometre adı verilen aletler kullanılabilir. Ancak akım ve gerilim değerlerinin bir arada ölçümü ve bunun sonucunda devrenin verdiği maksimum güç miktarının watt cinsinden hesaplanması, wattmetre adı verilen aletlerle mümkündür.
Wattmetreler, kendi bünyesinde akım bobini ve gerilim bobini bulundurur. Akım bobini ampermetre çalışma mantığına uygun olarak devreye seri şekilde bağlanır. Gerilim bobini ise voltmetre çalışma mantığına uygun şekilde devreye paralel bağlanır. Devreye hem seri, hem de paralel olarak bağlanması gerektiğinden dolayı wattmetre aletlerinde 4 adet bağlantı ucu mevcuttur.
Wattmetre adı verilen ölçü aletlerinin temel olarak 2 çeşidi vardır:
Wattmetre adı verilen ölçüm aletlerini ilk bulan kişi Macaristanlı mucit ve elektrik mühendisi Otto Blathy'dir. Blathy, wattmetre aletini ilk olarak 1889 yılında icat etmiştir. Aynı zamanda wattmetreden daha önce transformatörün de mucidi olan Blathy, wattmetreyi icat ettiğinde henüz 29 yaşında genç bir bilim insanıydı.
Elektrik devresinin sahip olduğu mevcut toplam gücü devrenin akım ve gerilim değerlerinin birlikte değerlendirilmesi yoluyla hesaplamaya yarayan bu aletin adının wattmetre olmasının nedeni, muidin bu aleti İskoç mühendis James Watt'a atfederek isimlendirmiş olmasıdır. 1889 yılında Otto Blathy'nin icat ettiği wattmetre, bu aletin şimdiki biçiminden çok farklı, ilkel versiyonudur. Ancak sonradan üretilen tüm gelişkin modeller, Blathy'nin icadının geliştirilmesiyle ortaya çıkmıştır.