Yükseköğretim Kurumu tarafından yapılan açıklamalarla birlikte üniversitelerin açılış tarihi merak ediliyor. YKS tercih sonuçlarını bekleyen milyonlarca genç yeni okul heyecanı içindeyken üniversite kayıtlarını yaptırmak istiyor. Lisans ve önlisans eğitimlerine kampüsten devam eden öğrenciler de üniversitelerin açılma tarihiyle alakalı en güncel bilgilere ulaşmaya çalışıyor. Son olarak konuya yönelik açıklama YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'tan geldi. Buna göre; Üniversiteler ne zaman açılacak? 2020 2021 YÖK ile Üniversiteler açılacak mı, açılış tarihi belli oldu mu?
Pandemi süreciyle uzaktan eğitime giren öğrenciler için üniversiteleri açılış tarihi gündemdeki yerini koruyor. Salgın sürecinde lisans ve önlisans öğrencileri konuya yönelik araştırmalar yaparken üniversiteler ne zaman açılacak sorusuna yanıt arıyordu. Konuya yönelik en güncel açıklama ise Yükseköğretim Kurumu'ndan geldi. İşte tüm detaylar…
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda üniversitelerin eğitim öğretim takvimlerini 1 Ekim 2020 tarihi sonrasında başlayacak şekilde planlamasını istediklerini belirtti.
Konuyla ilgili kesin bir açıklama yapılmazken, YÖK koronavirüs salgının 2020-2021 eğitim öğretim döneminde de devam etmesi ihtimaline karşı yeni düzenlemeler yapılması ihtiyacına yönelik rehber hazırladı.
Rehberde, uzaktan öğretim uygulamaları, uygulamalı eğitimler, ölçme ve değerlendirme uygulamaları, yabancı uyruklu öğrenciler, toplantılar, kongreler ve değişim programları başlıkları altında çerçeve kararlar ile öneriler yer aldı.
Rehberde, dinamik bir süreç olduğu göz önünde bulundurulduğunda, üniversitelerin ilgili kurullarınca salgının bölgesel ve yerel seyrine göre farklı programlar özelinde planlama yapılması gerektiğinin altı çizildi. Salgının kontrol altında olduğu bir ilde yapılacak birebir pilotaj eğitimi ile vaka sayısının artma eğiliminde olduğu bir ilde Kovid-19 hastalarını takip eden bir klinikte yapılacak staj eğitimleri için alınacak önlemlerin farklı olacağı da rehberde vurgulandı. Eğitim ve öğretim yılının farklı aylarında, yine salgının seyrine göre alınan önlemlerin de çeşitleneceğine işaret edilen rehberde, ekimde uygulamalı eğitimlere devam eden bir programın, salgının yerel seyrine göre kasımda çevrim içi uygulamaya geçmek zorunda kalabileceği belirtildi.
Salgının 2020-2021 eğitim öğretim döneminde de devam etmesi ihtimaline karşı yeni düzenlemeler yapılması ihtiyacına yönelik hazırlanan rehber, Amerika ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere salgının bulunduğu ülkelerin yükseköğretim otoriteleri ve üniversitelerin aldıkları kararlar da değerlendirilerek oluşturuldu.
YÖK Başkanı Yekta Saraç geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada 20 Uzaktan Eğitim Merkezi'nin kurulmasıyla Uzaktan Eğitim birimi bulunmayan devlet üniversitesi kalmadığını belirtmişti. İşte Saraç'ın yaptığı açıklama;
"Geleceğin yükseköğretiminde dijitalleşmenin önemini gittikçe artıracağı güçlü beklentisinden de hareket ederek bütün üniversitelerimizde bu merkezlerin kurulması ve hızlı bir şekilde yetkinlik kazanması maksadıyla bugün 20 devlet üniversitemizde daha Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni kurduk. "
"Saraç, önümüzdeki dönemde uzaktan öğretim uygulamalarının standartlarını yeniden belirleme ve izleme çalışmalarının yapılacağını söyledi. Programların açılması ve derslerin yürütülmesine ilişkin kalite standartlarının belirlenmesi ve uygulamaların değerlendirilmesine yönelik yeni mekanizmaların kurulması, buna paralel olarak YÖK'de de ayrı bir birim kurulmasının söz konusu olduğunu aktaran Saraç, "Uzaktan öğretimle yürütülen program ve derslerde ölçme ve değerlendirme yöntemleri sadece sınavlarla değil, sürece yayılan bir şekilde kurgulanması için bir çalışma başlattık."
Vakaların azalması söz konusuyken bu tür önlemlerin neden almaya ihtiyaç duydukları sorusuna Saraç şu şekilde cevap verdi;
Biz bu pandemi vakasının dünyada seyrine ve çeşitli ülkeleri etkilemeye başladığından itibaren ilgili ülkelerde bulunan yükseköğretim sistemlerini ve başarılı üniversitelerin durumlarını mercek altına almıştık. YÖK olarak kanaatimiz bu pandemi süreci ülkemizde çok başarılı bir şekilde sürdürülüyor. Fakat bu kriz bittikten sonra pek çok sistem, bunun içinde yükseköğretim sistemleri de dahil eskisi gibi olmayacak. Biz YÖK olarak bunu görüyoruz. Dolayısıyla yeni bir dönem başlayacak ve biz bu dönemi üniversitelerimize hazırlıklı kılmak istiyoruz. Bizim ya bu süreçlere hazırlıklı olmamız lazım ya da bu süreç kapımıza dayandığı vakit günü birlik kararlar almamız lazım"
Üniversitelerin eğitim öğretim takvimlerini 1 Ekim 2020 tarihi sonrasında başlayacak şekilde planlamaları istendiği belirtildi. Pandemi nedeniyle geçtiğimiz dönem uzaktan eğitim gören üniversite öğrencileri, lisans ve önlisans kayıtlarını tamamlayarak 1 Ekim'den sonra yeni döneme başlayacak. Konuya yönelik detaylar geldikçe haberimizde yer alacaktır.