YÖK Başkanı Çetinsaya, geçen yıl bazı bölümlerde üniversite kontenjanlarının dolmadığını hatırlatarak, bu yıl kontenjanları belirlerken özel bir çalışma yaptıklarını belirtti.
Öğrencilerin eskisi kadar ilgi göstermediği alanları tespit ettiklerini anlatan Çetinsaya, bunlar arasında fizik, kimya, biyoloji ve su ürünlerinin yer aldığını ifade etti.
Bu alanların neden tercih edilmediğiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını kaydeden Çetinsaya, "Burada gerçekçi kontenjan belirleme siyaseti izledik. Yani geçen yıl o üniversitede o bölüme yeterince kayıt olmadı ise bu yıl oraya az kontenjan verdik. Böylece geçen yıl çok fazla açık gözüken branşlarda daha gerçekçi rakamlar belirledik" diye konuştu.
Hemşirelik, tıp fakültesi, sağlık bilimleri, hukuk gibi ihtiyaç duyulan ve talep gören alanlarda ise üniversitelerdeki akademisyen sayılarını göz önünde bulundurarak, kontenjanları ayarladıklarını dile getiren Çetinsaya, böylece ilerde yaşanabilecek sorunların önüne geçmek istediklerini söyledi.
Geçen yıl açık öğretim hariç lisans düzeyinde yaklaşık 413 bin olan kontenjanı, bu yıl 422 bine çıkardıklarına işaret eden Çetinsaya, geçen yıl açık öğretim hariç 328 bin olan önlisans kontenjanın ise bu yıl 359 bin olarak belirlendiğini bildirdi.
Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan üniversitelerin kontenjanlarının ise 22 binden 23 bine çıkarıldığını ifade eden Çetinsaya, "Açık öğretim hariç 2012'de 764 bin olan üniversite kontenjanını bu yıl 805 bine çıkardık. Yani üniversite kontenjanlarında, lisans ve ön lisans düzeyinde yaklaşık yüzde 5'lik artış var. Açıköğretime ise bu yıl 102 bin kontenjan ayrdık. Örgün ve açık öğretimde toplam kontenjanımız yaklaşık 908 bin oldu" diye konuştu.
Bu yıl liseden yaklaşık 800 bin öğrencinin mezun olacağını hatırlatan Çetinsaya, normal şartlarda üniversite kontenjanın mezun kontenjanını karşıladığını ifade etti.
Önceki yıllarda mezun olanlar da dahil edildiğinde üniversite sınavına başvuran aday sayısının arttığına dikkati çeken Çetinsaya, bu yıl sınava yaklaşık 1 milyon 900 bin kişinin başvurduğunu hatırlattı.
Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarıldığını hatırlatan Çetinsaya, lise mezunu sayısının artracağını ve her yıl yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrencinin üniversite kapısına geleceğini söyledi.
Memnun olmayan adayların sınav sistemi üzerindeki baskısı azaltılacak
Üniversite sınavına, her yıl, yeni mezunların yanı sıra daha önceki yıllarda istediği bölüme yerleşememiş veya yerleştiği bölümden memnun olmayanların da girdiğini belirten Çetinsaya, bu durumun sınav sistemi üzerindeki baskıyı artırdığını dile getirdi.
Durumun iyi yönetilememesi halinde, bu baskının her yıl artarak devam edeceğini belirten Çetinsaya, okuduğu bölümden memnun olmayanlara yönelik yeni politikalar geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Bu konuda çalışma yapacaklarını anlatan Çetinsaya, "Sosyal adaletsizliklere yol açmadan yatay geçişleri kolaylaştırarak, insanların daha mutlu olacakları bölümlere geçişini sağlayabiliriz. Ortak dersler mekanizmalarını, yandal, çift anadal mekanizmalarını kullanarak bu kişilerin sınav sistemi üzerinde yarattığı baskıyı azaltabiliriz. Bunların düşünülmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunun üniversiteye giriş sistemiyle ilgili değişiklik önerilerinin, 2014 sonuna kadar sunulması kararı aldığını anımsatan Çetinsaya, bu konuda ilgililerle çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.