Türkiye'de görülen iklim çeşitleri nelerdir sorularına birden fazla iklim ismi ile yanıt verilebilir. Bu iklim çeşitleri farklı bölgelerde görülen ve görüldüğü yere çeşitli özellikler taşıyan iklimlerdir. Türkiye'de görülen iklim çeşitleri matematik ve özel konumdan kaynaklı olarak ortaya çıkar. Bu nedenle de iklim yönünden çeşitlilik söz konusudur. Türkiye'deki iklim türleri ve özellikleri hakkındaki tüm detayları yazımızdan detaylı olarak okuyabilirsiniz.
Türkiye bulunduğu konum nedeniyle farklı iklimlerin etkisinde olan bir ülkedir. Bu nedenle de aynı anda birden fazla iklim türü hakimiyet sürer. Bölgelere göre farklılaşan bu iklim türleri ekonomik faaliyetler üzerinde de son derece etkilidir. Özellikle tarım ve hayvancılık alanını en çok etkileyen faktörlerden biridir. Türkiye'de görülen iklim türleri şunlardır:
Olarak farklı iklim tiplerinden bahsetmek mümkün olabilir. Türkiye'de ki iklim tipleri farklı özelliklere sahiptir.
Türkiye'de birçok farklı iklim görülüyor. Bu iklimlerin kendine has birtakım özellikleri vardır. Her birini detaylı olarak açıklamak gerekir ise şu şekilde yanıtlamak mümkündür:
Karasal iklim genel olarak Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve İç Batı Anadolu'da görülen iklimdir. Bu iklim türünde yaz ayları sıcak ve kuru olur. Bunun yanında en fazla yağışı ilkbaharda alır. En az yağış ise yaz aylarında düşer. Bu iklim türünde yıllık yağış miktarı 500- 600 mm civarındadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kış aylarında çok fazla don olayı görülmez yaz ayları ise kurak geçer. Bozkır bitki örtüsü hakimdir.
Akdeniz iklim özellikleri ise güney ve batı kıyı bölgelerde görülen bir iklim türüdür. Kış aylarında ılık ve yağışlı bir hava hakimdir. Yaz aylarında ise sıcak ve kurak bir hava vardır. Güneş ışınlarının düşme acısına göre sıcaklık dengesi değişebiliyor. Bitki örtüsü ise makidir. Yağış rejimi bu iklim türünde düzensizdir.
Türkiye'nin kuzey kıyılarında görülen iklim türü ise Karadeniz iklimidir. Bu iklim türünde ise yağış rejimi daha düzenlidir. Gür ormanlar ve geniş yapraklı bir bitki örtüsü bulunur. Yıllık yağış miktarı 2000-2500 mm civarındadır. Yüksek alanlarında Alpin çayırların görüldüğü bir iklim türüdür. En az yağış ilkbahar aylarında görülüyor. En fazla yağış ise sonbahar aylarında düşer.
Türkiye'de iklim çeşitliliğinin fazla olması çeşitli tarım ürünlerinin yetiştirilmesinde oldukça önemlidir. Bunun yanında dört mevsim farklı tarım ürünlerinin yetiştirilmesine imkan yaratırken aynı zamanda bu iklim türleri sayesinde ekonomik faaliyetler de şekillenmiştir. Hayvancılık alanında da oldukça önemli bir yere sahiptir. Yerleşme üzerinde de iklimin önemli etkileri bulunur.