Türkiye fiziki haritası dağlar, göller, ovalar başta olmak üzere birçok detay hakkında bilgi verir. Bununla birlikte Türkiye bölgeler haritası da coğrafi konular hakkında bilgi edinmek açısından önemli bir yere sahiptir. Türkiye iller haritası illerin sınırlarını ve alanlarını gösterirken Türkiye'nin coğrafi özelliklerini daha iyi kavramaya yardımcı olur. Bu nedenle renkli Türkiye siyasi haritası ile kapsamlı, detaylı bölgeler ve iller atlası hakkında merak edilenleri sizin için paylaştık. İşte Türkiye haritası ile merak edilenlerin yanıtı;
Türkiye siyasi haritası ülkenin sınırlarını, sınırlar içerisinde bulunan askeri bloklaşmaları, şehirler arasındaki sınırları gösteren bir harita türüdür. Bu haritalar ülkenin birçok coğrafi durumu hakkında bilgi edinmenize yardımcı olur.
Ancak siyasi haritalar dağ, ova ve akarsular gibi coğrafi özellikleri yansıtmayan harita türleridir. Bu haritalarda köylerin, ilçelerin ve şehirlerin isimlerini, sınırlarını görmek mümkün olabilir. İl merkezlerinden bölgeler arasındaki bloklaşmalar gibi detayları net bir şekilde görmeye yardımcı olur.
Editörün Önerisi ➤ Türkiye Haritası İçin Tıklayınız
Renkli Türkiye siyasi haritası Türkiye'nin birçok özelliği hakkında bilgiler verir. İllerin yerler, bölgelerin arasındaki sınırlar, sınır komşusu olunan ülkeler hakkında en detaylı bilgiler bu haritalardan elde edilir. Bunların yanında Türkiye'nin iller, bölgeler, fiziki özelliklerini gösteren haritalar da vardır. Her harita Türkiye'nin belirli özelliklerine göre hazırlanır. İkliminden, tarım ürünlerine kadar çok çeşitli haritalardan bahsetmek mümkün olabilir.
Türkiye fiziki harita ise siyasi haritanın aksine yer şekillerini detaylı olarak gösteren haritalardır. Bu haritalarda bir bölgede bulunan dağlar, ovalar, göller, akarsular ve bunlara benzer tüm oluşumları görmek mümkün olabilir. Bununla birlikte eş yükselti ve eş derinlik kavramları ile ilgili de bilgi veren haritalardır.
Türkiye çok çeşitli fiziki bir yapıya sahip olduğundan bu haritalar ovalar, dağlar ve göller gibi oluşumlar hakkında daha net bilgi edinmeye yardımcı olur. Bu haritalar renklendirme yolu ile yükseltilerin de rahat görülebildiği haritalardır.
Fiziki haritalarda renklerin anlamları vardır. Bu renkler bulundukları bölgenin ya da mevkiinin denize göre yüksekliği hakkında bilgi verir. Örneğin yüksek ve karasal alanlar kahverengi renk ile gösterilir. Deniz seviyesindeki yerler ise yeşil olarak gösterilir. Denizlerdeki derinlikler ise mavi ve mavi tonları ile gösterilen haritalardır. Genel olarak platolar sarı ve tonları ile gösterilmektedir. Bununla birlikte denizler içler için de mavi tonları seçilir.