CERN tarafından tahsis edilen ışın hattı üzerinde yapabilecekleri bir deney önerisi ortaya koyan en iyi 26 takım seçildi. Dünya genelinde 800, Türkiye'den 100 civarında lisenin katılım sağladığı yarışmada en iyi 26 projeden biri Kabataş Erkek Lisesi öğrencileri öncülüğünde kurulan Gamma Bears ekibi oldu. Gamma Bears ekibi, CERN tarafından tahsis edilen düzenekler ve ekipmanlar kullanılarak ışın hattı üzerinde uygulanabilecek bir damar tıkanıklığı görüntüleme cihazı tasarımları ile yarıştı.
Türkiye'den dereceye giren tek okul olan Kabataş Erkek Lisesi, Gamma Bears takımı öğrencilerinden Gülsen Deniz Kahraman, Esra Erkoca, Ay Sıla Çaloğlu ve danışman öğretmenleri Gürsel Kaya mutluluklarını SABAH'a anlattı.
* Gürsel Kaya: "Bir fizik öğretmeni olarak CERN'i ilk gördüğümde hayran kalmıştım. İçimden mutlaka benim öğrencilerim de burada çalışmalı ve deney yapmalı dedim. Şimdi benim öğrencilerimin olduğu takımın projesi en iyi 26 projeden biri oldu. Henüz yaşları küçük olmasına rağmen büyük bir işin altından kalktılar. Yemeden içmeden uyumadan çalıştılar bu proje için. İlk 2'ye giren takımlar CERN' gidip projelerini gerçekleştirebiliyor. Gelecek sene tekrar katılacağız. Hedefimiz 1. olmak.
* Gülşen Deniz Kahraman: "Fizik neredeyse biz orada oluruz. 1 yıl boyunca gece gündüz bu proje için çalıştık. Projemizin amacı vücudumuzdaki damarları herhangi bir ilaç enjekte edilmeden görüntüleyebilmek. İnşallah seneye birinci olmayı hedefliyoruz. En büyük hayalim Esra ve Ay Sıla ile birlikte CERN'de çalışan profesörlerden olmak, CERN'de Türk bayrağını dalgalandıran bilim insanlarından olmak..."
* Esra Erkoca: "Fizik benim için bir tutku. Bizim tasarladığımız cihaz, CERN'deki ışın hattı üzerinde uygulanabilecek bir damar tıkanıklığı görüntüleme cihazı. Zaten yarışmanın kuralı da bu. CERN'deki ışın hattı üzerinde uygulanabilecek bir cihaz/tasarım geliştirmeniz gerekiyor. Benim de hayalim CERN'de çalışmak."
* Ay Sıla Çaloğlu: "Ömrünü bilime adayan insanlardan olmak istiyorum. Bilimle, fizikle haşır neşir olmaya bayılıyorum. Ülkem için icatlar yapıp, tüm dünyaya Türk bilim insanlarının başarılarının artarak devam ettiğini göstermek istiyorum. Benim de hayalim CERN'de çalışan bir bilim insanı olmak."